Jump to content

PC to LCD via HDMI

Pipboy

Recommended Posts

Htedoh da povežem kompjuter sa LCD TV-om (uz paralelno korišćenje monitora), i kupim HDMI kabl jer, kao, bolje je rešenje. Pokušavao sam sve i svašta i jednostavno neće da prikaže jebenu sliku na televizoru. Menjao rezolucije i drndao sva moguća podešavanja u Control Panelu, i jedan jedini put kad sam uspeo da dobijem signal bilo je kad sam spustio rezoluciju na neke bedno niske vrednosti. Čak sam pokušavao i direktno da povežem kompjuter sa TVom (da mu TV bude primarni i jedini displej) i opet ništa. Sa običnim VGA kablom radi bez problema, mogu laganica da stavljam rezolucije koje hoću, ali mi treba veća dužina (>5 metara), a ovaj HDMI sam već kupio pa bih hteo da ga iskoristim (ili da tražim duži VGA kabl ako ih uopšte prave tolike). U čemu grešim, jel postoji neka posebna opcija koja mi promiče, ili je to sve odrađeno čisto da se kaže da grafička ima HDMI izlaz? Ima li neke specijalne razlike u kvalitetu između običnog VGA i HDMI kabla, jer ovo što sam odradio sa VGA kablom izgleda fantastično (pustio sam i par igara, Rejmen izgleda brutalno dobro, npr.) Radeon 6800HD je u pitanju.

"You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?"

"By my deeds I honour him, V8."

Možda ne valja kabl?

Ja povezujem TV sa kablom dugačkim 10 metara, sve radi kako treba, naravno ne setuješ kao clone mod nego TV treba da bude extended desktop i onda ne moraš da spuštaš rezoluciju (npr. desktop može da ti bude 1920x1080, a drugi ekran 1366x768, i svejedno možeš da odvučeš prozor na drugi ekran i fullscreenuješ ga na njemu).

Dakle idi u CCC, ali setuj advanced view, pa namesti nešto ovako, po potrebi svičuj desktope sa ovim dugmetom između dva monitora

image.png

Pretpostavlja da valja kabl jer je bacio nekakav signal, a i sam kabl je kvalitetno odrađen (bar vizuelno ovako spolja, ima neku sajber zaštitu oko sebe, nije kao običan kabl). I kako da ga proverim dal' je ispravan osim probanja na drugom kompu?

Ovo ću da probam, ali mislim da sam se jednom zajebao sa tim switchovanjem primarnog displeja, posle mi je totalno komp kulirao monitor (a na TVu nisam imao sliku), pa sam morao iz sejf moda da instaliram drajver za grafičku.

U principu treba mi da TV namestim na 1900x1080 rezoluciju i da ga praktično koristim kao monitor (ne trebaju mi ove extended desktop varijante, jer onda ne mogu da pokrećem igre i filmove na tom drugom displeju, ako ne grešim).

"You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?"

Saću da probam opet, on u principu detektuje nešto (nije skroz zatamnjeno polje u control panelu), ali iz svega rečenog ispada da je naučna fantastika da mi monitor bude u nativnoj rezoluciji (1680x1050) a TV u svojoj full HD (1900x1080), što mi je bila zamisao u startu kad sam kupovao kabl :(

Ne mogu sad da okačim, kabl mi je isključen a i krenuo sam da skidam nove drajvere za grafičku, pa kad to završi ondak ću da probam.

Ja imam Ati 6850 (valjda :) i sve mi normalno radi s Samsung tv-om preko hamma hdmi kabla od 10m. Nije lose da uzmes od nekoga drugi kabl da probas, makar bio i kraci. Meni oba rade u nativnoj rezoluciji, tj 1920x1080, i nikakav problem, mada fakat tv uglavnom koristim samo da bih gledao 3d.

Stijo, mislim da je tvoj problem neresiv na sistemskom nivou, extended desktop i sluzi da moze da se predje na njega i zato nema granica. Tako da taj na kompu mora da se navikne da ne prelazi, najveci je zapravo problem kad oce recimo da ugasi prozor ili tako nesto uz desnu ivicu :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

Takođe, kad kažeš da prevučeš plejer na TV, jel možeš da ga ukjlučiš u full screenu, ili onako sa borderima i kontrolama? (mislim da kod tog ext. displaja bilo šta u full screenu pravi pizdarije, jer je pre svega napravljen za desktop rad).

Ko što rekoh, prevučeš plejer na extended desktop (ne moraš čak ni ceo prozor, bitno je da je više od pola na drugom desktopu), dvoklik na film, film ode u fullscreen samo na drugom desktopu, prvi desktop radi normalno. Makar je tako sa MPC HomeCinema. Isto tako i vraćanje iz fullscreena, ako ti je televizor daleko, odvučeš kursor na slepo na drugi desktop, dvoklik, vrati ti se prozor kakav je i bio (prepolovljen između dva ekrana).

Problem sa mahinalnim upadanjem u desni ekran rešava se tako što stavite da TV bude levo a ne desno (Nvidia daje da se menja raspored bilo kako, a da monitor ostane ekran broj jedan, ne znam za ATI).

Edited by voodoo_

Uspeo sam konačno da namestim, posle dva sata čačkanja. Uglavno, cela poenta je da TV ne miriše ništa drugo što nije 720 ili 1080i rezolucija, i to još mora da se namesti HDTV rezolucija u Control Panelu (kad su priključeni monitor i TV, na basic listi TV rezolucija koje mogu da se biraju ne postoji 1080). I to iskjučivo kao extended varijanta radi, kao duplicate neće opet (jer ne mogu da biram ništa veće od nativne rezolucije monitora, 1680x1050). However, kad sam isključio kabl, na listi rezolucija za monitor se pojavila i 1080 za biranje, gremlini. Probao sam i film i to sve radi, kad sam pokušao igru (ima opcija u CPanelu da se svičuje na TV da podržava full screen aplikacije), opet se spucalo (pokazuje da nema signala). Kad sam sve bio razmontirao, palo mi na pamet da nije hteo da prikaže igru jer su setovana stara podešavanja za rezoluciju (1680x1050) unutar same igre, da sam predhodno postavio na 1080 verovatno bi radilo.

Hvala svima u svakom slučaju

Vudu ever vigilant :)