Jump to content

kako da provalim da li mi se neko kaci na wifi?

manson

Recommended Posts

od kada sam namestio ruter, nisam ni ulazio ni gledao logove. sada sam nesto cackao, pa ne znam da li je neko upao ili ne

imam tplink adsl modem/ruter i asus wifi ap (tj ruter, ali je namesten da radi u ap modu)

wifi je na APu namesten wpa2-personal i aes. android wifi manager kaze wpa2-psk-ccmp.

samo moj glavni komp ima fiksnu adresu, drugi dekstop ima auto, ako i laptopovi i telefon.

u tplink se vide svi ovi kojima dhcp daje ip adrese, ovaj fiksni ne. da li moze da se namesti preko wifi ako se neko kaci da ima fiksi ip?

a u asusu mi prikazuje ovo

Mode	: AP Only

Channel	: 1

Stations List                           

----------------------------------------

mac:adresa:mog:telefona  associated authorized

00:20:00:B3:C6:B8  associated

e ovaj 00:20:00:B3:C6:B8 ne znam sta je? nije mac ni jednog uredjaja kod mene. skenirao sam wifi, i ni jedna mreza/ruter u okolini nema taj mac. a ako je samo associated, ne i authorized, to pretpostavljam znaci da nije nakacen na moj wifi, ili gresim?

da li postoji neki nacin da se skenira sve u okolini, ne samo mreze?

sta predlazete?

edit: zaboravio da dodam, skenirao sam celu mrezu sa par programa, nista sem mojih uredjaja nisu nasli

koristio sam nmap http://nmap.org/

netscan http://www.softperfect.com/products/networkscanner/

i ovaj neki bopup scanner http://www.bopup.com/products/scanner/

sta jos mogu da uradim? ili paranojisem bez potrebe. nekome je samo ostao ukljucen wifi na laptopu?

Edited by manson

Nije mi samo jasno kako ti je povezan taj glavni komp koji ima fiksu ip adresu, preko kabla ili preko wireless-a?

U svakom slučaju ovo što ti ASUS kaže je tačno, tako da treba proveriti koje su ti MAX adrese svih tvojih računara. To možeš da uradiš tako što uđeš u command prompt (Run->cmd ili samo cmd kucaš u win7) i ukucaš ipconfig/all to će ti izbaciti sve podatke o konekcijama, a ti tražiš Physical adress stavku. Dakle proveri da li je ta adresa koja se prijavljuje tu neka od tvojih kompova, mobilnih i sl.

U krajnjem slučaju, ako oćeš da se potpuno zaštitiš, pored šifre, možeš da staviš i opciju MAC adress filtering na wireless ruteru. Tu ukucaš MAC adrese svih svojih uređaja i samo će oni moći da pristupe mreži, bez obzira na šifru.

Heghlu'meH QaQ jajvam

pa vec rekoj, nije to mac adresa ni jednog uredjaja kod mene

nesto je spolja, ali ne znam da li samo onako emituje neki signal (tipa nekom neki laptop sa upaljenim wifi), ili se i nakacilo na moj wifi :)

posto za ono sto je nakaceno da ja znam stoji associated authorized a za ovo stoji samo associated

stampac mi je canon, i nema wireless :)

evo sada nema nista u logu asusu, sta god da je bilo, ugaseno je

da li je moguce onda da neki od komsija ima wireless lexmark stampac pa da on kada je ukljucen pojavljuje se u logu rutera kao da postoji, ali nije na mrezi, mislim zbog onog associated ali ne i authorized?

Pa moze da se desi da mu je rekao neko da se kaci na tvoju mrezu, ali dok nema pravi pass on nema pristup, tj stalno je u onom koraku gde mu ruter trazi pass. Mada opet ostaje dilema zasto bi komsija nicim izazvan rekao svom stampacu da se kaci na tvoju mrezu, a nema pass, ali raznih ljudi ima.

Heghlu'meH QaQ jajvam

pa nume komšija, vrlo verovatno se pita zašto mu ne radi štampač dok čeka da mu dođe bratanac da mu to namesti

inače, kod mene na ruteru wifi statistics stavka izgleda ovako:

1	00-23-CD-njanja	AP-UP

2	00-23-76-njanja	WPA2-PSK	

ovo drugo je telefon, a ovo prvo je sam ruter. lista samog sebe na spisku priključenih wireless uređaja. da nije i kod tebe isti slučaj?

Bilo kakvi pokusaji wireless konekcije ce biti registrovani na routeru. Kao sto neko rece gore, cak i ukucavanje pogresne sifre. Vidi da li imas na routeru opciju koliko dugo je wireless host zakacen na tvoj AP, i koliko paketa je poslato.

Ako je nesto smesno, to ti je samo accidental association jer se tvoj AP konstatno "reklamira".