loshmi86 Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 EVE ftw :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loopy Posted January 17, 2015 Author Report Share Posted January 17, 2015 Gde ste? Sta radite? Jel igra neko nesto? Edesi Trenutno se igram Elite: Dangerous i FFXIV. Mislim da je ovo prvi put da ne cekam aktivno na neki MMO da izadje.. mozda Star Citizen ali to je baaaas daleko. Tako da do tada imam dovoljno za rotiranje :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loopy Posted January 29, 2015 Author Report Share Posted January 29, 2015 Massively.com se gasi :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smarac Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 Odakle ti to ? Svaki dan pratim taj sajt za MMO vesti i nisam nigde primetio da su tako nesto napisali ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikroStalja Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 Nije samo massively nego ceo Joystiq Source: http://kotaku.com/sources-aol-shutting-down-joystiq-1681996505 Navodno su izgubili 18% saobracaja izmedju prosle i ove godine. Massively pada kao deo tog sistema. Massively je inace bio primer visoko kvalitetnog novinarstva. Mi smo ucili kako da pisemo na engleskom citajuci njih. Cela ta MMO prica je u najgorem stanju do sada. Covek treba samo da pogleda kako mmorpg.com, kao najjaci internet medij koji se bavi tim zanrom trenutno prolazi Pad sa 8k alexa rank na 13k je ogroman. Izgubili su desetine hiljada posetioca dnevno (verovatno oko 30-40% posetioca su izgubili). Manje posetioca = manje para = manje zaposlenih = manje contenta = manje posetioca = manje para = rekurzija Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pekarman Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 A jel se zna zasto su izgubili posetioce? Gde ide taj narod? Quote Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loopy Posted January 29, 2015 Author Report Share Posted January 29, 2015 Bilo bi kul kada bi MMO-Champion nastavio ne samo sa WoW vestima nego svim MMO sadrzajem. Radije bih njih citao nego MMORPG.com Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smarac Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 Steta za massively, mmorpg.com mi se nikada nije svidjao. Mada ne cudi manji broj poseta vecina ljudi se informise sada preko youtube-a gde ima dosta MMO kanala sa vestima/opisima itd.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikroStalja Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 @pekarman Ljudi ne igraju mmorpg igre pa ne posecuju sajtove vezane za tu tematiku. Zato ih vise nema. Ovaj pad od oktobra na dole je izlazak single player igara i prestanak igranja ESO/Wildstar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StrajkMozga Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Nije sve izgubljeno. Ekipa koja je radila za Massively uskoro pokrece nov projekat koji se zove Massively Overpowered. Za sad imaju twitter i twicth, sajt bi uskoro trebalo da zazivi. Quote "Im the great Cornholio, I need TP for my bunghole!" Link to comment Share on other sites More sharing options...
[BMF]Psycho Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 15+ godina od kad se pržio Eternal Lands. Ne znam zašto, al deluje mi mnogo bogte, ostaralo se.Bejahu to neka srecnija vremena kad se bralo cvece, jurili zečevi, lisice i jeleni...Ne znam dal nas je ostalo dovoljno na forumu da se izbroji prstima jedne ruke... Quote "A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted January 6, 2016 Report Share Posted January 6, 2016 Uplatio ponovo FFXIV, valjda će me posle 2 meseca, kad izlevelujem sav crafting i gathering proći želja da igram :D Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 6, 2016 Report Share Posted January 6, 2016 15+ godina od kad se pržio Eternal Lands.Ne znam zašto, al deluje mi mnogo bogte, ostaralo se.Bejahu to neka srecnija vremena kad se bralo cvece, jurili zečevi, lisice i jeleni...Ne znam dal nas je ostalo dovoljno na forumu da se izbroji prstima jedne ruke...Ja sam se video sa Crusom pre jedno 2 meseca, on je meni prva asocijacija na eternal lands :) Uplatio ponovo FFXIV, valjda će me posle 2 meseca, kad izlevelujem sav crafting i gathering proći želja da igram :Dtrebalo bi da te ubace u neku postavku kao redak primerak osobe koja uplaćuje mmo :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted January 6, 2016 Report Share Posted January 6, 2016 Realno, mesečna cena ko 2 jača ručka, 1 odlazak u bioskop a ne igraš sa svirokurcistancima i bosonogom decom, ne moraš da grindaš 8 sati dnevno dok neko lupa mikrotransakcije, jednaki u bedi! Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
[BMF]Psycho Posted January 7, 2016 Report Share Posted January 7, 2016 15+ godina od kad se pržio Eternal Lands.Ne znam zašto, al deluje mi mnogo bogte, ostaralo se.Bejahu to neka srecnija vremena kad se bralo cvece, jurili zečevi, lisice i jeleni...Ne znam dal nas je ostalo dovoljno na forumu da se izbroji prstima jedne ruke...Ja sam se video sa Crusom pre jedno 2 meseca, on je meni prva asocijacija na eternal lands :)Ahaha Crus legenda. Jel i dalje zivi u dzungli ko Robinzon Kruso? Quote "A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Realno, mesečna cena ko 2 jača ručka, 1 odlazak u bioskop a ne igraš sa svirokurcistancima i bosonogom decom, ne moraš da grindaš 8 sati dnevno dok neko lupa mikrotransakcije, jednaki u bedi!Otkucah post pa ga pojede nestana neta, ali u svakom slučaju, kada postaviš tako kao "jedan bioskop" jasno je da je cifra "smešna" ali nije u tome poenta i ti to znaš! :)Ahaha Crus legenda. Jel i dalje zivi u dzungli ko Robinzon Kruso?Kako ne, sad je kupio džip neki da bi mogao još dublje da zađe u prostore gde ljudska noga nije kročila i čitavu noć gleda u zvezde :) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Realno, mesečna cena ko 2 jača ručka, 1 odlazak u bioskop a ne igraš sa svirokurcistancima i bosonogom decom, ne moraš da grindaš 8 sati dnevno dok neko lupa mikrotransakcije, jednaki u bedi!Otkucah post pa ga pojede nestana neta, ali u svakom slučaju, kada postaviš tako kao "jedan bioskop" jasno je da je cifra "smešna" ali nije u tome poenta i ti to znaš! :)Pa onda ne znam u čemu je poenta, ako mi se jede voće, ja kupim kilo šljiva i proserem se ko čovek ne idem da berem ringlove u šervud iza bloka :) Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Poenta je u tome što plaćaš za nešto što po ličnom mišljenju ne bi više trebalo da se plaća na taj način. Outdated model koji bi trebalo da zamre i da ga zameni neki drugi. Ako je do pre dve godine 1gb cloud prostora koštao 20 dolara mesečno, ne bi trebalo da i danas košta toliko, pa i kod mnogih ne košta već je 5$ terabajt ili unlimited. Naravno, ovo je sve individualno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Pa ne znam na koji način bi trebalo da se plaća kad game content nisu gigabajti prostora i protok,... čovek/sat programera, game dizajnera, writera, asset dizajnera, animatora, voice/mocap actora, testera, supporta ... ne košta sigurno reda veličina manje nego pre 2 godine, ako uopšte košta manje. Ako treba da biram koji mmo model treba da izumre ja dalje od f2p ne bi tražio čime da omastim panj. Sve je to lepo kad ti nekom "pokloniš" 100 sati gameplay-ja ali kad skapiraš da je to reciklirani leš subscription mmo-a na kraju kojeg čeka cash-shop oriented pay2win u kome besplatan content više ne postoji ili je iza 12 sati grinda dnevno malo ti bude gadno... Ako neki "bolji" model treba da se traži, konverzija ingame aktivnosti u pretplatu ili diversifikacija opcija za plaćanje deluju razumno a "demokratski" pristup svima u govna do guše dok prodaješ konopce i merdevine je jedna napadno gadna praksa. 1 Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
[BMF]Psycho Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Šljive, ringlovi, masan panj i protok proseravanja u gigabajtima, ništa mi nije jasno. Quote "A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Prosto je Laki me prekoreva što plaćam kartu za čist bazen umesto da se, iz principa, džabe kupam u upišanom bazenu 2 Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 (edited) Pa onda ne pričamo više od džabe / nije džabe nego koliko je ko voljan da plati a ja sam razmažen pa volim da imam i peškir i mesto da ga spustim i loptu i špil karata i da mogu na veću skakaonicu i tobogan bez žileta Edited January 8, 2016 by Shekk Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 9, 2016 Report Share Posted January 9, 2016 Pa ne znam na koji način bi trebalo da se plaća kad game content nisu gigabajti prostora i protok,... čovek/sat programera, game dizajnera, writera, asset dizajnera, animatora, voice/mocap actora, testera, supporta ... ne košta sigurno reda veličina manje nego pre 2 godine, ako uopšte košta manje. Ako treba da biram koji mmo model treba da izumre ja dalje od f2p ne bi tražio čime da omastim panj. Sve je to lepo kad ti nekom "pokloniš" 100 sati gameplay-ja ali kad skapiraš da je to reciklirani leš subscription mmo-a na kraju kojeg čeka cash-shop oriented pay2win u kome besplatan content više ne postoji ili je iza 12 sati grinda dnevno malo ti bude gadno... Ako neki "bolji" model treba da se traži, konverzija ingame aktivnosti u pretplatu ili diversifikacija opcija za plaćanje deluju razumno a "demokratski" pristup svima u govna do guše dok prodaješ konopce i merdevine je jedna napadno gadna praksa.Nemoj da "optužuješ" f2p model sam po sebi zbog toga što ga neki koriste za p2w model, to je jednostavno pogrešno. Uzmimo Dotu na primer - kompletno besplatna igra u kojoj ne moraš da daš niti dinara ikada, a funkcioniše više nego dobro. Ničim nisi ograničen niti "treći svet" u odnosu na druge. Pa na kraju krajeva i HotS i ostale ... Sat čoveka i programera je naravno slične cene kao pre, ali je ukupan posao tog čoveka i programera u mnogome smanjen u odnosu na to kada je igra pripremana i lansirana. To što neko ubaci novu instancu posle šest meseci igre u kojoj su tri nova lika nije ista količina posla kao da napraviš u startu 100 likova za neki MMO (ili koliko već). Troškovi za servere su u mnogome smanjeni u odnosu na "onomad" a cena pretplate je ostala identična.Prosto je Laki me prekoreva što plaćam kartu za čist bazen umesto da se, iz principa, džabe kupam u upišanom bazenuTo nešto na ovaj fazon? :)Pa onda ne pričamo više od džabe / nije džabe nego koliko je ko voljan da plati a ja sam razmažen pa volim da imam i peškir i mesto da ga spustim i loptu i špil karata i da mogu na veću skakaonicu i tobogan bez žileta totalno u redu, i ja isto to volim, ali na primer ne volim da mi ulazak na taj bazen bude naplaćen 50 evra umesto 5 kao i da moram da kupim i "dozvolu za loptu i špil karata" umesto da se to podrazumeva. A da cenu karte pravdaju nestašicom vode iz osamdes' druge. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted January 9, 2016 Report Share Posted January 9, 2016 Nemoj da "optužuješ" f2p model sam po sebi zbog toga što ga neki koriste za p2w model, to je jednostavno pogrešno. Uzmimo Dotu na primer - kompletno besplatna igra u kojoj ne moraš da daš niti dinara ikada, a funkcioniše više nego dobro. Ničim nisi ograničen niti "treći svet" u odnosu na druge. Pa na kraju krajeva i HotS i ostale ... MOBA, MOBA i pogađaću, MOBA. f2p mmo i f2p moba nisu uporedivi ne znam ni što se isto zovu, nema ništa loše u f2p moba modelu, prvi ću da se poserem po blizzardu što naplaćuje Overwatch. Al zato mmo f2p nije "magična zemlja gde plaća ko ima" nego sistematsko sranje u mehaniku igre, dinamiku i balans PvE-a, PvPa, svega da se navuče monetizacija do kojih god jednocifreno % je projektovana isplativost.Sat čoveka i programera je naravno slične cene kao pre, ali je ukupan posao tog čoveka i programera u mnogome smanjen u odnosu na to kada je igra pripremana i lansirana.1 To što neko ubaci novu instancu posle šest meseci igre u kojoj su tri nova lika nije ista količina posla kao da napraviš u startu 100 likova za neki MMO (ili koliko već). Troškovi za servere su u mnogome smanjeni u odnosu na "onomad" a cena pretplate je ostala identična.2 1 Pa to kad je igra pripremana i lansirana treba da se otplati, plate i honorari za stotinu ljudi su isplaćivani 4-5 godina dok je išao razvoj ja pojma nemam koji je uopšte breaking even point za tako neku stvar, ono, ljudi to rade za pare - ja nisam siguran ni da su ovi wow wannabe failovi otplatili sebe pre nego što su otišli u f2p. totalno u redu, i ja isto to volim, ali na primer ne volim da mi ulazak na taj bazen bude naplaćen 50 evra umesto 5 kao i da moram da kupim i "dozvolu za loptu i špil karata" umesto da se to podrazumeva. A da cenu karte pravdaju nestašicom vode iz osamdes' druge.Ne volim ni ja ali za ovu konkretnu igru sam platio $5 (kupio 1.0 DVD sa ključem, dobio besplatan 2.0 upgrade @ARR launch - koji opet potpada pod point 1 jer je cela igra redizajnirana i proširena) a ekspanziju, koja nije samo reciklirani content pack, sam dobio džabe tako da ja već živim u toj tvojoj utopijskog zamisli da se plaća samo pretplata Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 11, 2016 Report Share Posted January 11, 2016 Nemoj da "optužuješ" f2p model sam po sebi zbog toga što ga neki koriste za p2w model, to je jednostavno pogrešno. Uzmimo Dotu na primer - kompletno besplatna igra u kojoj ne moraš da daš niti dinara ikada, a funkcioniše više nego dobro. Ničim nisi ograničen niti "treći svet" u odnosu na druge. Pa na kraju krajeva i HotS i ostale ... MOBA, MOBA i pogađaću, MOBA. f2p mmo i f2p moba nisu uporedivi ne znam ni što se isto zovu, nema ništa loše u f2p moba modelu, prvi ću da se poserem po blizzardu što naplaćuje Overwatch. Al zato mmo f2p nije "magična zemlja gde plaća ko ima" nego sistematsko sranje u mehaniku igre, dinamiku i balans PvE-a, PvPa, svega da se navuče monetizacija do kojih god jednocifreno % je projektovana isplativost.Ali onda je problem sistemsko sranje u mehaniku igre, dinamiku i balans a ne to što je f2p. Odnosno jednačina je "idemo na f2p, sad ćemo da se poseremo u balans i mehaniku" a zapravo ne mora da bude tako, primer može biti recimo Guild Wars (1) koji se plaćao u startu a posle bio free. Dokupljuješ ekspanzije ako si baš zainteresovan i to je to. Ne volim ni ja ali za ovu konkretnu igru sam platio $5 (kupio 1.0 DVD sa ključem, dobio besplatan 2.0 upgrade @ARR launch - koji opet potpada pod point 1 jer je cela igra redizajnirana i proširena) a ekspanziju, koja nije samo reciklirani content pack, sam dobio džabe tako da ja već živim u toj tvojoj utopijskog zamisli da se plaća samo pretplata OK, neka to bude "moja utopija" i ja u manjini a vi ostali plaćate pretplatu mesečnu i to je "ok" :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts