beep Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 Opšte znanje računara sada u Evropi zovu „vozačkom dozvolom“, što možda i nije loš termin jer je „vozačka“ nešto što zapravo ima najveći broj žitelja starog kontinenta. Ipak, možda je bolje nekako tu osnovnu pismenost zvati „diplomom osnovne škole“, jer se nivo problema koji se javljaju kod onih koji ne koriste računare može porediti sa problemima osnovnoškolaca kada savlađuju računske operacije ili pisana slova. Razmišljao sam o većini tih problema, i zaista, dešavaju se po nekakvom ključu, ponavljaju i za veliki broj korisnika su identični. Ako ste i vi napredniji „kompjuteraš“ iz kraja, onda ste se zasigurno susreli sa nekim od sledećih primera: MemorijaKorisnik: „Ćao, jel imaš malo vremena za jedno pitanje?“Ja: „Naravno“Korisnik: „Kaže mi program da nemam dovoljno memorije. Gde bih mogao da je downloadujem sainterneta, na kojoj adresi?“ MonitorKorisnik: „Pomagaj, hitno je! Petar je ušao kod mene u sobu i isključio mi je monitor dok sam pisala radveć dva sata. Ne smem ništa da diram, kako da povratim rad, nije valjda izgubljen zauvek?“ Pogledaj ovoKorisnik: „Ej, jel moja viza elektron radi na internetu?“Ja: „Ne verujem … mada, ne znam ni šta će ti?“Korisnik: „Jao, pa ispostavilo se da sam dobila hiljadu petsto dolara, a ni ne sećam se da sam se na tomsajtu prijavila za taj kviz! Samo sam otišla da skinem wallpaper jednom, pre nekoliko meseci!“ Mac adresaJa: „Uf, moguće da su te banovali sa mreže, ajde sad ćemo da vidimo koja ti je mek adresa…“Korisnik: „Ali ja imam PC!“ WallpaperKorisnik: „Našao sam super sliku za wallpaper, neka priroda, odlično izgleda. Ali imam jedan problem –slika je baš mala kad je postavim na wallpaper, okolo je sve crno, kako da mi bude onako, preko celogekrana?“ InternetKorisnik: „Pomagaj, nemam više internet!“Ja: „Pa jel ste uplatili? Jel svetle lampice na modemu?“Korisnik: „Na modemu? Nemam internet na kompjuteru, nestao je!“Ja: „To i pitam, jel svetle lampice, šta prijavljuje i Intenet Exploreru?“Korisnik: „Šta je internet explorer?“Ja: „Pa onaj program kojim surfuješ internetom?“Korisnik: „Ali ja to nemam?“Ja: „Pa kako surfujete?“Korisnik: „Pa ja otvorim internet na računaru, ali sada je nestao! Nema više one planete!“ Email korespodencija Problemi nisu prisutni samo kada ste komšija nekome ko je kompjuterski nepismen. Događaju se i putem emaila, sa kolegama, prijateljima i rodbinom. Sigurno ste nekada i sami bili svedoci ovakvih hit poruka 1. Email u kojem se nalazi sto megabajta fotografija za koje onaj koji vam ih šalje tvrdi da sunajbolje slike sa njegovog letovanja, a zapravo su slike u kojoj se osoba jedva vidi i iza jenepregledno plavetnilo jadranskog/egejskog/sredozemnog mora. Bonus ovakvom mailu je i toda uz sto megabajta maila dobijate i molbu da vam smanje fotografije i vrate nazad, „ako možeukupno da budu 3 megabajta“. 2. Smešni video klip sa početka interneta (recimo „I will survive“ vanzemaljac ili neka odtelevizijskih reklama sa izbora za reklamu godine 1998.), poslat na sve adrese u address book-u, i to u To: ili često Cc: polju. Naravno, ovakav mail krasi i hiljadu i jedan znak veće od „>“ kojisimobliše da je poruka forwardovana preko zaposlenih u Telekomu, pa Societe Generale banci,pa do neke žene u knjigovodstvu Imleka, pa onda do nekog od ministarstava, pa preko Agencijeza privredne registre stiže do vaše tetke, a ona šalje vama. 3. Email poruka sa powerpoint prezentacijom prepunom slika smešnih kučića i zanimljivih situacijasa venčanja, uz koje naravno ide i zahtev da se mail prosledi na 10 adresa da vi ne biste imalismešno venčanje. I to je samo jedan deo problema. Drugi je što je mail poslat kroz IncrediMailpa u footeru ima devojčicu koja drži kuče, tu je i citat iz Biblije, dodatak da je mail namenjensamo primaocu i da bude obrisan ukoliko slučajno niste primalac, stihovi neke ex-Yu rok grupe izosamdesetih i na kraju „Ne štampajte ovaj mail, sačuvajte drvo!“. 4. Naravno, ne treba zaboraviti ni mailove sa zvezdicama, nežno plavom pozadinom i crvenimComic Sans fontom veličine 24. Dajte vaše najsmešnije situacije u komentarima! Pogledajte ceo članak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fushi.ryuu Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 Ja i dalje dobijam u Comic Sansu release schedule i mailove od jedne vrlo poznate firme koja izdaje video igre. -.- Jednom sam uhvatio i Viću kako pravi tabelicu u tom fontu i odmah sam ga otpustio. Quote .: l@w.: co-founder of kouteki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diego Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 roflovao sam na telekom, posto mi clan familije radi tamo. redovno donese usb sa posla, i laptop koji sam dao roditeljima krene da vristi zbog 1000 malware-a na njemu ;) i to se ponavlja svakih par meseci, iako ih upozorim da ne kopiraju svakakve gluposti (igrice, .swf, itd.) na gore pomenuti usb. Quote I see by your outfit, that you are a cowboy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted December 21, 2011 Report Share Posted December 21, 2011 ljudi su prosto neverovatni oko tih stvari :) a ne postoji ni idealna zaštita. ja kapiram da IT support u telekomu ili nekoj većoj baci umire i imaju veću stopu samoubistava nego mađari :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted December 21, 2011 Report Share Posted December 21, 2011 Tipichan primer - vratio se vecheras sa poslovnog puta, na mom kompu otvoren browser sa zillion tabova... Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts