Jump to content

Lan i net izmedju desktop racunara i laptopa

MagmaN

Recommended Posts

U zelji da umrezim kompijutere i da podelim net kupio sam switch i kada sam ubacio kablove.... Na desktopu nemam net, pa cak ni kad prikljucim direktno ruter, prijavljuje mi da je "unidentified network" Ali zato vidim oba kompa u mrezi (u pitanju je windows 7 x86) Dok na laptopu imam net ali ne vidim desktop racunar... (vista je u pitanju) sto se neta tice imam radius vektor I ovaj swithc http://itsvet.com/proizvod/tp-link-tl-sf1005d-10-100-5-ports/comp_comp_switch/317/86

Zanima me kako moze ovo da se sredi ?

Uspeo sam da namestim lan konekciju na oba rachunara ali imam problem posto ne mogu da sherujem foldere ni hardove tj sherujem folder/hdd ali ne mogu da udjem u njega izbacuje "access denied"

Hvala

Edited by mag1car

Kad odes desnim na neki od foldera u Public folderu koje hoces da shareujes, imas opciju Share with pa Advanced sharing settings (do istog mozes doci i preko Control Panela) - pogledaj tu opcije, tipa za password itd.

Ako odes desnim na sharing van publica, pojavice ti se kome hoces da sharujes taj folder - sam definises usera ili biras od postojecih.

Jel ti se vide kompovi, mislim jedan drugog?

sherovao sam foldere, dok hardove ne mogu da sherujem izbacuje mi error koji sam vec postavio u ranijem postu, ne znam iz kog razloga pratio sam sve kao po tutorijalu... ali dobro i folderi ce obaviti posao :)

Net jos nisam skontao kako se namesta

Edited by mag1car

eh

Ubodes kabl od provajdera u odgovarajuci port na switchu. Ako ima odgovarajuci port (ne bi trebalo da ima ako je switch, zar ne) onda se ulogujes webom na switch i konfigurises :

DHCP i interfejse ulaz/izlaz

Ali posto switch nema ulaz/izlaz interfejse, da li si ti uzeo u stvai ruter?

Ali pregledom tvog uredjaja, pa to je l2 switch. Net naravno da ne radi :)

Treba ti pre switcha ruter od provajdera

Ali svakako si ga dobio, zar ne?

Dakle povezes ruter od provajdera sa switchem.

Onda proveris parametre na rutteru (DHCP, DNS, i tako)

Onda prvo poradis na tome da dobijes net

kada dobijes net iskljuci firewall na w7 i vista ako nije.

Pz javi sta se desava

ma u stvari sta si ti dobio od provajdera?

kablovski modem?

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Ne mozes :)

Sam bog zna koliko sam ja pokusavao i koliko sam papazjanija probao, ukljicivsi i ccie ekipu :P - prosto nece :)

Nece da radi.

Sad zasto nece prosto jer kada si na kablovskoj (kod PTT) ti dobijas javni IP a nemas uredjaj koji ce rutirati saobracaj izmedju javne koja ulazi i privatne koja izlazi adrese

Dakle plasticno, dobijes od provajdera 89.11.23.112 adresu, a tvoje privatne treba da su iz opsega privatnog jelte (najcesce 192.168.x.x, ili sta god) nema sta da "prevede" tj rutira izmedju 192.168.x.x i 89.11.23.112

Proveri da li tvoj kablovski modem od provajdera moze da podrzi 2 uredjaja tj da daje 2 javne IP adrese. Moj moze.

Poz

P.S Mada!!!

Kupis treci komp sa 2 network karte!! Ubodes kabl iz modema u prvu. Ubodes kabl iz druge u switch!!11. Instaliras winxp i namestis ICS (internet connection sharing izmedju ta 2 adaptera) Pa pobogu deus je tako radio brdo godina! Infinite moneyz

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

WiFi ruteri su od 2500 dinara pa navise, a resices se nepotrebnog razvlacenja kabla do laptopa.

Posle kad sednes u WC, na miru browsujes forum na laptopu =)

(to isto je i igor rekao samo malo opsirnije) ;)

People don't stop playing because they get old, they get old because they stop playing.

Inace upravo testirano resenje sa strujom i "TcpOE (Tcp over Edb)" resenjem :)

Radi do jaja u novim zgradama! nema zracenja wirelessa! Infinite wellness!

Sam bog zna koliko sam ja pokusavao i koliko sam papazjanija probao,

ukljicivsi i ccie ekipu :P - prosto nece :) Nece da radi.

ahahaaa loololol, IGOR NE ZNA, IGOR NE ZNAAA !!!

:tf:

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!