Jump to content

planeta do sada najslicnija zemlji

Dule_smor

Recommended Posts

Interesantno je da ova planeta ne rotira oko svoje ose, tj. jedna polovina je stalno okrenuta ka suncu, a druga je stalno u mraku. Srednje temperature su niske za moj ukus (od -12 do -31), ali verovatno su OK na sunchanoj strani ili negde izmedju sunchane i tamne strane... Jedino shto plashi je masa 3-4 puta veca od Zemlje, shto moze da znachi da je gravitacija prejaka za nas...

А в чем сила, брат?

Meni licno je mnogo veci problem sto, iako ne znam astrofiziku, znam metod kojim se otkrivaju planete, a metod je indirektan. Planete kao sto je Zemlja nemaju nikakvo zracenje vec se otkivaju indirektno kao "anomalije" u prostoru izmedju nas i zvezde oko koje se krecu. Hocu da kazem da kad tako posmatram mnogo manje senzacionalisticki deluje ova vest.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

да, и ја сам скоро сазнао како "откривају" планете и уопште сам био јако разочаран дометима таквог метода.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

populistička nauka, nadam se da služi za PR kako bi dobili pare za prava istraživanja, jer ako je pronalaženje stenovitih ekstrasolarnih planeta samo sebi cilj, onda su nadležni ljudi jako uskog shvatanja svemira.

ima vise metoda otkrivanja vansolarnih planeta i uglavnom sve jesu indirektne...ali uskoro treba da se lansira novi teleskop u obliku interferometra koji ce imati nekoliko razdvojenih ogledala i na taj nacin ce moci skoro potpuno da neutralise sjaj zvezde i prikaze samo planete...tek onda se ocekuje bum u pronalazenju zemljolikih planeta...ne znam dokle se doguralo u spektrometriji, tj. koliko precizno mogu da urade gasne analize sastava atmosfere tih planeta, ali i to ce uskoro biti moguce uraditi vrlo precizno...e onda vec mogu da krenu pretpostavke o mogucim zivim bicima na tim planetama

srpskivojnik-3.jpg

@Ivan

Sigurno je da nije cilj s obzirom da prate 11 godina. Sto se novca i PRa tice ni u to ne verujem jer se takva istrazivanja ne finansiraju iz privatnih sektora.

Ali mozda nisam bio bas najjasniji. Nije to nista nenaucno i trivijalno, ali nije kao na slici u naslovu BBC vesti, samo sam to hteo da kazem.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Vidi ovog Duleta. Pa i ti si napisao kao da ce opticka interferometrija da dodje sutra, a ko zna kad ce (u smislu da vidimo udaljene planete). Samo sam se pozalio na svoje laicko razocaranje i hteo da onima koji mozda ne znaju ukazem na tu cinjenicu da im kasnije bude lakse. Pih, kakav si to covek.

edit:

A i to sto je teleskop opticki ne znaci da se gleda kroz njega kao sto gledas kroz durbin, nego je to isto gomila podataka kao i iz radio teleskopa samo su talasi drugih frekfencija. Dakle, ja se samo bunim sto je to tako, a ne kao na filmu!!!

-----------------

nema vise zezanja

A.B.