Jump to content

geografske pitalice

Dule_smor

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ivke is on a row! tako je, kongo i njegov sliv imaju ubedljivo najveci hidroenergetski potencijal na svetu, po nekim procenama cak 15% od svetskog potencijala (wtf, ovo je previse cak i za ceo sliv?)...u planu je izgradnja dzinovske inga brane koja bi imala snagu od 40.000MW, duplo vise nego tri klisure na jangceu...kongo je inace na drugom mestu iza amazona po protoku, preko 60.000 kubnih metara vode u sekundi, a i u njegovom slivu se nalazi druga najveca tropska prasuma...

srpskivojnik-3.jpg

jal ajde i nešto geografsko, i na temu duletovog pitanja. koja je najviša brana u bivšoj SFRJ?

Grancarevo u Hercegovini?

...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

jeste.

brana visoka 220 m, potopila je kanjon pive za koji kažu da je lepši od kanjona tare, sa spektakularnijim reljefom. inače, pivsko jezero je drugo po veličini u crnoj gori, posle skadarskog naravno.

ne uspeva mi da nađem fotografiju na kojoj se vidi koliko je visoka brana. kada se stoji gore, podnožje je često u magli. vredi videti, a ako nekada putujete iz hercegovine u cg (npr. na splavarenju tarom), proći ćete tuda.

Piva%202.jpg

stvarno je ovakva voda

Piva%203.png

Piva%204.jpg

Piva%201.png

pucaj, barkase

Kongo i Zair, odnosno Kongo i demokratska republika Kongo.

Brazavil i Kinsasa :)

Edited by overkind

mozambik :D

Odgovor je, naravno, tacan.

koja reka je bila najveca ponornica do sredine 60ih i zasto vise nije ?

Kontam da je trebisnjica, ali zasto nije...

Zbog izgradnje neke brane? Akumulacija je pojela deo podzemnog toka ili tako nesto.

izgradnjom 4 hidrocentrale:Trebinje I, Trebinje II, Dubrovnik i Capljina sad ne znam sta se tacno desilo ali znam da zbog toga nije najveca,moji su od tamo i kazu da se reka dosta promenila posle toga i brzina i temperatura

800px-Trebinje_003.jpg

sto se tice Trebinja, lep grad nekako mi deluje kao da je na moru (A NIJE :D ) verovatno zbog velikog uticaja Dubrovnika koji je 40ak km udaljen, preporuke svima koji putuju u taj deo da posete i trebinje, cak je i dobar put kada se ide za HN preko Trebinja

overkajnd...

Edited by alpha

Um caruje, Dundo Maroje!

Ne pada mi nista na pamet sada...

Aj ovako

Pored Venecije koja se zvanicno tako zove [:)] jos neki gradovi se nazivaju "Venecijama".

Koji se grad zove Severna Venecija?

setio sam se da je pitanje malo neodredjeno.

Ja sam imao na umu Sankt Petersburg. Za Amsterdam sam cuo da je zapadna Venecija.

Ko prvi stigne neka pita dalje :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...