Dule_smor Posted September 15, 2010 Author Report Share Posted September 15, 2010 to jeste druga najjaca hidrocentrala na svetu, ali ipak ne:)...u pitanju je ogromni hidroenergetski potencijal te reke i celog njenog sliva koji je do sada uglavnom neiskoriscen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 kongo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 15, 2010 Author Report Share Posted September 15, 2010 ivke is on a row! tako je, kongo i njegov sliv imaju ubedljivo najveci hidroenergetski potencijal na svetu, po nekim procenama cak 15% od svetskog potencijala (wtf, ovo je previse cak i za ceo sliv?)...u planu je izgradnja dzinovske inga brane koja bi imala snagu od 40.000MW, duplo vise nego tri klisure na jangceu...kongo je inace na drugom mestu iza amazona po protoku, preko 60.000 kubnih metara vode u sekundi, a i u njegovom slivu se nalazi druga najveca tropska prasuma... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 je l može lunografija? :D koliko ljudi je hodalo mesečevom površinom? al ajde i nešto geografsko, i na temu duletovog pitanja. koja je najviša brana u bivšoj SFRJ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 15, 2010 Author Report Share Posted September 15, 2010 evo ja cu odgovoriti na ovo bonus pitanje o mesecu...6 misija apola, po dva coveka na povrsini, znaci 12:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 jal ajde i nešto geografsko, i na temu duletovog pitanja. koja je najviša brana u bivšoj SFRJ? Grancarevo u Hercegovini? ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 ne Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted September 16, 2010 Report Share Posted September 16, 2010 ne Mratinjska brana? https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 16, 2010 Report Share Posted September 16, 2010 jeste. brana visoka 220 m, potopila je kanjon pive za koji kažu da je lepši od kanjona tare, sa spektakularnijim reljefom. inače, pivsko jezero je drugo po veličini u crnoj gori, posle skadarskog naravno. ne uspeva mi da nađem fotografiju na kojoj se vidi koliko je visoka brana. kada se stoji gore, podnožje je često u magli. vredi videti, a ako nekada putujete iz hercegovine u cg (npr. na splavarenju tarom), proći ćete tuda. stvarno je ovakva voda pucaj, barkase Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted September 16, 2010 Report Share Posted September 16, 2010 Nisam ovo znao. Fenomenalno izgleda. ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted September 16, 2010 Report Share Posted September 16, 2010 Neverovatno je da sam danas saznao ovo za Kongo sasvim slucajno i ne znajuci za pitanje ovde. A zato evo vam jedno ako se Barcas ne ljuti. Koje jedine dve drzave na svetu se granice glavnim gradovima i kako se oni zovu? ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 16, 2010 Report Share Posted September 16, 2010 ne znam da li je bole mislio na beč i bratislavu, ali ta dva grada nisu spojena. granica jeste na obodu bratislave, ali s druge strane su sela i polja pa tek onda beč. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alfa Posted September 16, 2010 Report Share Posted September 16, 2010 Vatikan i Rim :)) Um caruje, Dundo Maroje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted September 16, 2010 Report Share Posted September 16, 2010 Hint: Povezano je sa Duletovim pitanjem, na koje je Ivan odgovorio. ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 (edited) Kongo i Zair, odnosno Kongo i demokratska republika Kongo. Brazavil i Kinsasa :) Edited September 18, 2010 by overkind ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Cenim da sam pogodio pa da posatvim dalje. Na cijoj se zastavi nalaze puska (kalasnjikov), knjiga i motika? ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rev Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 mozambik :D ne znam shta da pitam :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
alfa Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 (edited) koja reka je bila najveca ponornica do sredine 60ih i zasto vise nije ? hint: istocna Hercegovina Edited September 20, 2010 by alpha Um caruje, Dundo Maroje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted September 20, 2010 Report Share Posted September 20, 2010 mozambik :D Odgovor je, naravno, tacan. koja reka je bila najveca ponornica do sredine 60ih i zasto vise nije ? Kontam da je trebisnjica, ali zasto nije... Zbog izgradnje neke brane? Akumulacija je pojela deo podzemnog toka ili tako nesto. ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alfa Posted September 20, 2010 Report Share Posted September 20, 2010 (edited) izgradnjom 4 hidrocentrale:Trebinje I, Trebinje II, Dubrovnik i Capljina sad ne znam sta se tacno desilo ali znam da zbog toga nije najveca,moji su od tamo i kazu da se reka dosta promenila posle toga i brzina i temperatura sto se tice Trebinja, lep grad nekako mi deluje kao da je na moru (A NIJE :D ) verovatno zbog velikog uticaja Dubrovnika koji je 40ak km udaljen, preporuke svima koji putuju u taj deo da posete i trebinje, cak je i dobar put kada se ide za HN preko Trebinja overkajnd... Edited September 20, 2010 by alpha Um caruje, Dundo Maroje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 21, 2010 Author Report Share Posted September 21, 2010 fina pitanja drugari, samo nastavite:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 Ne pada mi nista na pamet sada... Aj ovako Pored Venecije koja se zvanicno tako zove jos neki gradovi se nazivaju "Venecijama". Koji se grad zove Severna Venecija? ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 21, 2010 Author Report Share Posted September 21, 2010 amsterdam valjda, amda cini mi se da i stokholm zovu tako? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rev Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 (edited) amsterdam sigurno, a moguce i josh neki a ja pomislio na kopenhagen, znam da je i neki od tih severnih :D Edited September 21, 2010 by rev Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 setio sam se da je pitanje malo neodredjeno. Ja sam imao na umu Sankt Petersburg. Za Amsterdam sam cuo da je zapadna Venecija. Ko prvi stigne neka pita dalje :) ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts