Jump to content

konfiguracija do 30k

RaveN

Recommended Posts

ja bih svakako otisao na www.neka_domacinska_firma.rs i sklopio masinu koju mi vudu ili ja ili neko preporuci.

Sigurno te nece lagati/uvaliti/smarati/odugovlaciti sa reklamacijama

uzmi neki c2d, 2 GB rama (ili 4 ako ces metati 64bit operativni - zgrozim se kad vidim konfe sa 4 GB i krs cpu i 32 bita OS) HDD za pr0n (640, 1 tb svejedno) neku grafulju oko 90 ojra i vozi.

5300 c2d cpu

gigabyte ga-ga41mes2h

2*1 GB ddr2

radeon 4670

dwdrw

case neko LC sa 500 w napajanjem, izadje oko 34000

izadje te 20-30 vise od AKCIJA SHOK cena ponude, al bar si uzeo po svojoj meri od firme koja se ne bavi AKCIJA SHOK forama praznjenja lagera.

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

ja bih svakako otisao na www.neka_domacinska_firma.rs i sklopio masinu koju mi vudu ili ja ili neko preporuci.

Sigurno te nece lagati/uvaliti/smarati/odugovlaciti sa reklamacijama

uzmi neki c2d, 2 GB rama (ili 4 ako ces metati 64bit operativni - zgrozim se kad vidim konfe sa 4 GB i krs cpu i 32 bita OS) HDD za pr0n (640, 1 tb svejedno) neku grafulju oko 90 ojra i vozi.

5300 c2d cpu

gigabyte ga-ga41mes2h

2*1 GB ddr2

radeon 4670

dwdrw

case neko LC sa 500 w napajanjem, izadje oko 34000

izadje te 20-30 vise od AKCIJA SHOK cena ponude, al bar si uzeo po svojoj meri od firme koja se ne bavi AKCIJA SHOK forama praznjenja lagera.

A nego sta da kupuju 3,5gb rama? 7x512? ili 1x2gb+1x1gb+1x512m? Ajde igore idi iskenjaj se jos malo.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

?

I dodje sun korisnik i kaze tebi da nema smisla koristiti 32bitni procesor jos 95te godine ...

Eto ja furam 32bitni os i 4gb rama i trenutno mi je od 3.668.396 zauzeto 2.4gb. Koliko ja memorije da kupim za svoj 32bitni sistem i kako da je rasporedim?

Inace planiram da predjem na win7 i 8gb rama, ali eto cisto za pametnjakovice koji trce pred rudu pitanje cemu 64bitni os ako nekome ne treba vise od tih 3.5gb rama?

Sta pricas mohi? Dobro znas sta sam hteo da kazem i nemoj sa monom probavati da me lozis i te fore za klince :)

Mislim ako tvrdis da 32bitni windows (osim server enteprise edition) vidi 4 gb rama, onda drzim lekcije. Cena po dogovoru, das mi krug 2 na motoru i ja ti objasnim.

Inace planiram da predjem na win7 i 8gb rama, ali eto cisto za pametnjakovice koji trce pred rudu pitanje cemu 64bitni os ako nekome ne treba vise od tih 3.5gb rama?

Opet oces da se svadjas, covee iskusniji si od zena u redu u maksiju LOL! Koji ces win7 staviti? 32bitni axexex?

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Igore brate, toplomer.

Kako, jebeno kako si ti zakljucio da ja tvrdim da 32bitni win vidi 4gb rama? KAKO JEBENO? Vidi 3.5gb kao sto sam gore naveo, a ja sam tebe pitao, ako furas 32bitni os kao sto vecina fura, i ako hoces dual channel mod enejblovan koliko modula od koliko memorije da uzmes? Dva puta 1.5gb modula? 6x512mb? Kako kad prosecna ploca ima 4 slota za memoriju? I po trenutnim i doskorasnjim cenama memorije u cemu je tacno problem furati 4giga na 32bitnom sistemu? Retardirano je furati vise od 4 jer to stvarno nema poente, ali 4gb je najoptimalnije.

Nije, jako je poskupela memorija.

Pa je optimalno furati 12 GB a koristiti 3.5 ako imas para.

Ako nemas kao covek koji kupuje komp do 300 eura, bolje uzeti 2 nego 4 a ne koristiti sve.

I ne vidi 3.5 nego 3.25 (približno). i bla bla

Ili neka matne 2*1 +1*1 kao ja i dobije 3 GB u non interleaved režimu. Mada je i to glupo.

Bottom line, i pitanja!

Recimo da je memorija jeftina

Ja imam 32 bit os i stavim 2*2. Videce se 3.25.

Pitam te, kako ce interleaving to videti? Oce li paralelno "preplitati" adrese sa 2 modula? Oce li u svakom slotu videti 3.25/2? ili u jednom 2 a u drugom 1.25?

Ne znam kako ce se preplitati ali to nije ni bila sustina, jer ja nisam pricao sta je jeftinije vec sam prokomentarisao tvoje "zgrozavanje" nad 32bitnim osevima na 4gb konfama. Da ne pominjem sto ako i kad predjes na 64bitni sistem imaces svih 4gb, a ne 10 modula razlicitih velicina.

PS: sa pae se vidi 3.5gb ili ti 3.668.396 te se vejstuje 330mb WAU ...

Nema veze pae sa ovom pričom.

Da, zgražavam se nad 4 Gb memorije na 32 bit OS-om, jebiaga imam pravo. Posebno sada kada je 2 GB >4000 dinara.

Oko PAE...ne radi on ni na win standard serveru, samo na enterprise i datacenter. S tim sto tu deli memoriju na segmente, bla truc.

No odosmo u krajnjost.

sa pae se vidi 3.5gb ili ti 3.668.396 te se vejstuje 330mb WAU ...

Ne. Sa /PAE se vidi sva memorija, bez pae se ne vidi. I i dalje mislim da je 3.25.

Ali nebitno, reki odakle ti pare za komp!!

Ne radi PAE na ne-serverskim Windowsima.

Nema veze pae sa ovom pričom.

Da, zgražavam se nad 4 Gb memorije na 32 bit OS-om, jebiaga imam pravo. Posebno sada kada je 2 GB >4000 dinara.

Oko PAE...ne radi on ni na win standard serveru, samo na enterprise i datacenter. S tim sto tu deli memoriju na segmente, bla truc.

No odosmo u krajnjost.

Ne. Sa /PAE se vidi sva memorija, bez pae se ne vidi. I i dalje mislim da je 3.25.

Ali nebitno, reki odakle ti pare za komp!!

Eo mali kvot sa wikija o pae-u

Microsoft Windows

PAE is supported in the following releases of Microsoft Windows:[7][8][9][10] Itanium versions of these operating systems if they exist do not use PAE because the Itanium does not need PAE.Version Maximum Physical Memory - RAM (GB)

Windows 2000 Professional, Server 4

Windows 2000 Advanced Server 8

Windows 2000 Datacenter 32

Windows XP Starter 0.5

Windows XP Home & Media Center 4

Windows XP Professional (32-bit) 4

Windows XP Professional (64-bit) 32

Windows Server 2003 Web 2

Windows Server 2003 Standard, Small Business/Home, Storage 4

Windows Server 2003 Enterprise Storage 8

Windows Server 2003 Enterprise 32

Windows Server 2003 Enterprise R2/SP1, Datacenter 64

Windows Server 2003 Datacenter R2 128

Windows Vista Starter 1

Windows Vista Home Basic, Home Premium, Business, Ultimate, Enterprise (32-bit) 4

Windows Vista Home Basic (64-bit) 8

Windows Vista Home Premium (64-bit) 16

Windows Vista Business, Enterprise, Ultimate (64-bit) 128

Windows Server 2008 Standard, Web 4

Windows Server 2008 Enterprise, Datacenter 64

Windows 7 Starter 2

Windows 7 Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise, Ultimate (32-bit) 4

Windows 7 Home Basic (64-bit) 8

Windows 7 Home Premium (64-bit) 16

Windows 7 Professional, Enterprise, Ultimate (64-bit) 192

A ovo je samo za win, bsd i lin odavno furaju pae uz difoltne kernele.

I ponovicu opet, za nekoga ko koristi 32bitni os, koliko modula od koliko memorije za maximalni uzitak? Zgrozeni covece?

PS: uopste se ne lozim niti razumem u hardver, ali mi je fascinantno koliko se lozite na hw. a lupetate, da ja ovako neuk fejspalmujem.

Kad se vec pravis pametan i prisecas se tih rasprava valjalo bi da se setis da sam osporavao terminologiju mikrosoft buljasa iz eseta wiki clancima o doticnim terminima. Nego aj ti lepo stap u ruke, po ovce pa na futoske njive ...

Edited by mohican

Kad se vidimo, nema smisla da smorimo forum. Imas na Mikrosoftu zvanican, malo uzi spisak. http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEdrv.mspx

A na njemu stoji xp all versions . Da imam zelje pao bih u vatru, jer oni ne rade sa /PAE, provereno mnogo puta. Ali go on, nothing to see there. Nije radila ni vista business 32 bitna bez sp-a, videla je 3.25 GB

Jedino sto mogu da kazem je da sam pogresio za /pae i win 2003 std. Moze da vidi 4, ali vise ne.