Jump to content

Putovanje preko grane


Recommended Posts

Otvaram ovaj topic pre svega da licno dobijem odgovor na neka pitanja ali mogu i ostali da pitaju sta ih zanima.

Situacija je ovakva. Ujak je pozvao kevu i mene da zapalimo za France na 3 meseca kod njega. Nove biometrijske pasose smo izvadili. E sad, posto najverovatnije putujemo avionom, ali ostaje i mogucnost da odemo autobusom, da li je potrebno da ujak salje garantno pismo, jer ipak je duzi vremenski period u pitanju, mora da se ima neka garancija da cemo imati sta da hasamo i gde da kuntamo ili jok?

Drugi deo pitanja je konkretno o avionskim kartama. Posto JAT dere zestoko, nasao sam jeftinije karte preko ebookers.com, pa me zanima da li je neko imao iskustva pri kupovini avionskih karata online i sta da ocekujem? Pare razmisljam da uplatim na Visa internet karticu banke Intese, pa da tako platim, ne bi trebalo da bude nikakvih problema? Radi se o cifri od 186 evra po putniku destinacija Beograd-Pariz, avio kompanijom Swiss airlines, ako neko zna gde ima jeftinije neka javi. Fazon mora da se preseda i ceka nekih sat vremena izmedju letova, sto po meni nije neki problem ali ako neko ima da podeli neka iskustva o tome ako je moguce bio bih zahvalan. Na put bi trebalo da se krene sredinom ovog meseca. Sledeca stvar je sto ujak zivi u gradu Carcassone, to je skroz blizu granice sa Spanijom, tako da je problem doci do tamo cak iz Pariza. Najbolje bi bilo da se iz Pariza ode vozom do Tuluza jer mu je to najblize da nas pokupi kolima. E sad koliki je problem naci gde je zeleznicka stanica u Parizu i kako doci do nje, kako kupiti karte, i da li ce biti problem jezicka barijera? Francuski nemam pojma, ali zato Engleski mi je odlican. Isto neka iskustva o tome ako moze. Da li bi mi GPS takodje pomogao u nekim stvarima, posto mogu od ortaka da uzmem Nokiu mislim da je 6110 navigator, ali nebitno.

Izvinjavam se na malo poduzem tekstu, ali iako su ukinute vize, putovanje u drugu zemlju i dalje nije jednostavna stvar pa moram da znam sta da ocekujem, kakvi su carinici na aerodromu i slicne stvari koje mozete da mi prenesete.

Link to comment
Share on other sites

- a zašto ne letiš do tuluza, monpeljea, saragose? čak je i madrid bliži karkasoni od pariza

- jeftinije bi te izašao let low cost kompanijom iz budimpešte, zagreba ili temišvara, pogledaj oko toga

- ne treba ti garantno pismo za boravak do 3 meseca. za duži boravak ti treba viza.

- tih sat vremena u presedanju je eventualno 10 minuta bleje, ostalo je ispunjeno hodanjem od gejta do gejta, bezbednosnim proverama, vožnjom autobusom...

- nema nikakvih problema sa kupovinom karata preko neta, s tim što nemoj očekivati da zapravo dobiješ fizičku kartu. rezervacije će biti vezane za ime, ti ćeš se pojaviti sa pasošem na aerodromu, oni će ti dati boarding pass-eve i to je to

- ako u parizu presedaš sa aviona na voz, računaj da je to dosta vremena, neka osetna količina para (tipa 15-20 evra za vas dvoje) za prevoz od aerodroma do stanice

- jezičku barijeru nećeš imati po mestima kao što su aerodromi i železničke stanice, to te čeka u karkasoni tek :)

Link to comment
Share on other sites

Sve što ti je rekao ivanko mogu da potvrdim, tako da nemaš brige. Samo mogu da ti još savetujem da sačekaš da tise javi Bole sa nekim infoima oko Pariza, možda će ti pomoći. a GPS ako možeš da imaš, uvek je plus, odnosno znači pomoć da umeš da se snađeš. Ne samo gde je železnička stanica, već i gde ti je najbliža hrana i tako te stvari.

Link to comment
Share on other sites

1H cekanja u tranzitu stvarno nije problem , jedino nemoj da odlucis da nosis u rancu domacu rakiju or smth like that jer imaju pravilo da je zabranjeno nositi vise od 1L "tekucina" i to u bocicama koje nisu vece od 100 ml (tako su mi zabari zaboli 2 Viljamovke ...)

Edited by santamaycry

Have you ever noticed that it's only 'perfect' people who are murdered or killed in horrific accidents?

"He was the perfect son" or "She was the perfect daughter."

"Such a tragic accident they were the perfect family."

"They died together, the perfect couple till the end."

Makes me glad I abuse my kids and beat up my wife.

Kind of makes me immortal.

Link to comment
Share on other sites

Sta ces da radis u Carcassone 3 meseca lol?

99% necu biti tamo 3 meseca. Keva ima neke druge planove. Ona planira da ostane tamo 15 dana a ostatak da ide kod sestre u Duisburg. Verovatno cu ja da izvucem ujaku neke pare za ps3 igre pa palim sa njom :)

Hvala Ivanu i ostalima. Proverio sam ove destinacije i ne izadje jeftinije osim budapest-paris koji je 135 evra. Dodaj na to cenu autobusom i cimanje do budimpeste izadje isto. Ostale destinacije od budimpeste, zagreba i temisvara do tuluza su bezobrazno skupe, oko 400e sto je neprihvatljivo. Napravili smo neki kompromis i ujaku ispada da najvise odgovara Beograd- Marsej varijanta tu je karta nekih 250e po osobi... Dodaj na primer da sam isao do pariza za 186e kartu za voz, i trosak od aerodroma do zeleznicke stanice u parizu, opet te izadje blizu 250e, koliko god pokusavao da jeftinije prodjes. Inace mi ne placamo put tako da je ok, ali ipak pokusavam da ispadnem korektan prema ujaku. Tako da Beograd-Marsej za sad izgleda ok, osim ako nekome nije dosadno da vrti varijante po netu i da mi kaze :)

@santamaycry

Dobar savet :) . Ponecu onda samo 1l, bice dovoljno za put hehe.

Link to comment
Share on other sites

informiši se šta tačno smeš da nosiš u kabinu, šta sme samo u čekirani prtljag, a šta ne sme uopšte. pogledaj ovde pod "baggage", trebalo bi sve da piše.

ako nisi nikad putovao avionom, možda treba da ti se kaže da (veći) deo prtljaga predaješ na šalteru, pa on onda ide u tovarni deo aviona, i podižeš ga na krajnjem aerodromu, dok manje torbe možeš da nosiš sa sobom u kabinu. na onom linku gore će pisati šta ne sme da se unosi u kabinu i slično, a oko ograničenja težine vidi kad budeš uplaćivao, da ne bude tu nekih iznenađenja, pošto je ipak duži put pa ti treba i više stvari.

Link to comment
Share on other sites

Evo, pre manje od 15 dana, ortakinja je otisla u Italiju.Niko je nije cimao osim Slovenaca koji su trazili garantno pismo?Nisu hteli da je puste, i na kraju je vozač autobusa morao da garantuje svojim pasošem da ce se vratiti sa njim - ili tako nesto.

I za to presedanje, Ivan je vec napomenuo ali evo, ja sam jedva stigao na sledeci let na rimskom terminalu jer je red ispred "NON EU citizens" bio mega dugacak.Isto sat vremena izmedju letova.

Link to comment
Share on other sites

i ja mislim da je najbolje busom do budimpeshte pa low cost let do pariza

Beograd- Budimpesta autobus da kazemo 20 evra povratna

Budimpesta- Pariz - 130 evra povratna

Pariz- Marsej - 100 evra povratna

Ovo su sve karte preko interneta, znaci jeftine, u agencijama bi bilo dva puta toliko.

Znaci treba da se cima Beograd-Budimpesta , Budimpesta-Pariz, Pariz- Tuluz ili Marsej. Pa kad se vracam Tuluz ili Marsej- Pariz, Pariz-Budimpesta, Budimpesta-Beograd. Previse je cimanja zaista.

Ja sam nasao avionsku kartu, ide se Ceskom avio kompanijom. Beograd-Prag pa se ceka 4 sata (nije mi problem) pa se nastavlja Prag-Marsej, mnogo bezbolnije i kulturnije.

Istripovao sam da je znak za funtu evro lol, nvm.

avio3i.jpg

@AlexG

Znaci kevi i meni za 90 dana treba 12600evra :)) . Vec sam pitao ujaka da posalje garantno pismo faksom, da bi izbegli ovakve stvari. Verujem da je autobusom jos gora situacija.

Edited by GizmoO
Link to comment
Share on other sites

Nije, može da te pita za pare, a i ne mora. Sem toga, šta će ako plaćaš sve kreditnom?

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

 

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

 

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

 

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

 

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Link to comment
Share on other sites

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/9402/Beli-sengen-Pasosi-vize-konzulati

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-...dana/9400/Beli-sengen-Zdravstveno-osiguranje

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/9394/Beli-sengen-Carinski-propisi

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/9396/Beli-sengen-Saobracajni-propisi

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/9398/Beli-sengen-Istorijat-Evrope-bez-granica

Bolje procitaj sve ovo pre nego sto krenete, previse stvari se "podrazumeva" a "Nisam znao" ne prolazi kao izgovor... mada u "bliskim zemljama" aka Madjarska 10 jura mita i korupcije sredjuje problem osiguranja na primer :D

Za hiljadu evra cu sam da naucim da dizajniram ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...