Paja Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Stavicu ovaj topic ovde posto kapiram da je neki hardverski problem. Daklem, komp mi vec par nedelja ne radi kako treba. Nije da mi pokazuje neke errore, ili da nece nesto da mi se startuje, ali mi se strasno usporio. Proverio sam na viruse (par antivirusa) i nasao je neke beznacajne viruscice, koje sam obrisao odmah. To nije pomoglo. Onda sam skenirao za adware/spyware sa 2-3 programa - nista. Onda sam mislio da mi je zbog natrpanog harda, pa sam obrisao neke gluposti, oslobodio jedno 50giga i pustio defrag - nista. Simptomi: - Sporo ucitavanje programa. Cak mi sporo otvara New Tab u IE :( - Nekada sam WoW igrao na MAXIMUM settingsima i gurao negde oko 100fps, a sada jedva da predje 20 na MINIMUM settings. Takodje primetim dosta video "choking-a", gde mi secka kao da ga nesto gusi, a ne kao da nemam dobru graficku. Takodje sam primetio nesto sto kapiram da bi trebalo da objasni sta nije u redu - Kada igram WoW, i ukljucim Vent, igra postaje potpuno neigriva (FPS pada na ispod 3-4). To mi se do pre par nedelja nikada nije desavalo. - Ponekad mi se desi da mi video klipovi seckaju (sto je nemoguce, cak i da imam najlosiju jebenu graficku mogucu). E sad, zbog simptoma #2 sam pomislio da nije mozda graficka, ali ona je relativno nova, i nisam imao problema sa njom (uvek su mi apdejtovani drajveri). Ali zbog simptoma #3 sam poceo da razmisljam da nije mozda RAM. Mislim, dosta znam o kompovima, ali ovo je van mojih "moci" :). Konfiguracija: geforce 8800GT 2 giga rama pentium d - 3.0ghz 200giga hard ploca je neka intelova, ne znam tacno model, ali mogu da saznam Hteo sam da uradim Format jer sam isprva mislio da je nesto softverski (virus koji nisam nasao; sta vec), ali sve mi je ociglednije da je hardverski problem. Samo nemam pojma sta se desava. Pomoc molim vas iskusni hardverashi! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
urgh Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 a kada si poslednji put formatirao? Quote No one can survive becoming a legend.i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 start > run > devmgmt.msc, nađi IDE/ATA granu na kojoj je hard disk, desno dugme properties, vidi u kom režimu radi ("advanced" kartica). Ako je u PIO modu, deinstaliraj celu granu i restartuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
urgh Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 vudu idi prcaj, leba ti:) Quote No one can survive becoming a legend.i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Stavicu ovaj topic ovde posto kapiram da je neki hardverski problem. Daklem, komp mi vec par nedelja ne radi kako treba. Nije da mi pokazuje neke errore, ili da nece nesto da mi se startuje, ali mi se strasno usporio. Proverio sam na viruse (par antivirusa) i nasao je neke beznacajne viruscice, koje sam obrisao odmah. To nije pomoglo. Onda sam skenirao za adware/spyware sa 2-3 programa - nista. Onda sam mislio da mi je zbog natrpanog harda, pa sam obrisao neke gluposti, oslobodio jedno 50giga i pustio defrag - nista. Simptomi: - Sporo ucitavanje programa. Cak mi sporo otvara New Tab u IE :( - Nekada sam WoW igrao na MAXIMUM settingsima i gurao negde oko 100fps, a sada jedva da predje 20 na MINIMUM settings. Takodje primetim dosta video "choking-a", gde mi secka kao da ga nesto gusi, a ne kao da nemam dobru graficku. Takodje sam primetio nesto sto kapiram da bi trebalo da objasni sta nije u redu - Kada igram WoW, i ukljucim Vent, igra postaje potpuno neigriva (FPS pada na ispod 3-4). To mi se do pre par nedelja nikada nije desavalo. - Ponekad mi se desi da mi video klipovi seckaju (sto je nemoguce, cak i da imam najlosiju jebenu graficku mogucu). E sad, zbog simptoma #2 sam pomislio da nije mozda graficka, ali ona je relativno nova, i nisam imao problema sa njom (uvek su mi apdejtovani drajveri). Ali zbog simptoma #3 sam poceo da razmisljam da nije mozda RAM. Mislim, dosta znam o kompovima, ali ovo je van mojih "moci" :). Konfiguracija: geforce 8800GT 2 giga rama pentium d - 3.0ghz 200giga hard ploca je neka intelova, ne znam tacno model, ali mogu da saznam Hteo sam da uradim Format jer sam isprva mislio da je nesto softverski (virus koji nisam nasao; sta vec), ali sve mi je ociglednije da je hardverski problem. Samo nemam pojma sta se desava. Pomoc molim vas iskusni hardverashi! ja sam svoj wow problem resio, kao sto sam napisao, zamenio sam hdd sad dal je stari otkazivao ili ne ne znam, ali bi;o je do diska :) tj poslusaj vuvua, preveri swap file size, defrag, i ako ne da rez reinstall/novi disk Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 vudu idi prcaj, leba ti:) Brate, ne mogu baš svaki dan, a i kad video klipovi seckaju, to se disk prebacio u PIO i transfer rejt je zato tako jadan a CPU zagušen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
urgh Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 ne mogu svaki dan, pa gde ti je mladost jbt:) Quote No one can survive becoming a legend.i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paja Posted November 23, 2008 Author Report Share Posted November 23, 2008 start > run > devmgmt.msc, nađi IDE/ATA granu na kojoj je hard disk, desno dugme properties, vidi u kom režimu radi ("advanced" kartica). Ako je u PIO modu, deinstaliraj celu granu i restartuj. Ako sam dobro pratio to sto si mi rekao, radi u Ultra DMA Mode 5. Ako sam potpuno omasio to sto si mi rekao, reci mi opet ali na human language :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Proveri za svaki slučaj situaciju na svim granama. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paja Posted November 23, 2008 Author Report Share Posted November 23, 2008 2 druge grane su mi prazne, a cetvrta kaze ultra DMA mode 4. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 E onda nije zbog harda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paja Posted November 23, 2008 Author Report Share Posted November 23, 2008 Pu sunce li mu! Pa sta onda jos moze da bude? a kada si poslednji put formatirao? Na ovom kompu nikad :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 možda se procesor pregreva pa obori takt da ne bi crk'o. proveri temperature i obrtaje kulera. al ja kontam da je ipak softverski problem. kontam da bi manje vremena izgubio na reinstalaciju sistema nego na ovo nagađanje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paja Posted November 23, 2008 Author Report Share Posted November 23, 2008 Evo temperatura: CPU 80 (malo mi previse izgleda) GPU 75 Internal 52 HDD 42 Fan: 2425 RPM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 skini memtest86+, nareži na RW i testiraj s njega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Jeste. Tako je bratu zabadao, bez pravila a onda smo izvalili da je crko jedan bit (!) na gigabajtnom modulu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bahamut Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Nazalost je kod ovakih situacija najlakse i najbolje uraditi kompletan reinstall... sad da li ti zabada ffdshow ili crkao jedan bit na memoriji ili se uzjebao XP ili imas IRQ konflikt... Mnogo ce se lakse ustanoviti stvarni problem ako elminises softverski tj OS problem. Tako da backup ---> format c: ---> friska instalacija XP-a. Quote Andjeo smrti spusti buktinju i s' njom ugasi se jadno bice moje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
urgh Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 vudu previshe komplikuje, mozda je memorija a mozda je i edb:) Quote No one can survive becoming a legend.i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paja Posted November 23, 2008 Author Report Share Posted November 23, 2008 Cisto da pitam, jel nema drugih preporuka za moj problem sad kad mi je starbak hajdzekovao topic? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjela Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 ae da ga hajdzekujem i ja onda... i meni se desava zabadanje dok ili gledam filmove, ili igram npr cs... formatirao sam hdd pre ~15 dana pa se to izgubilo, ali se juce opet pojavilo :( a nije da sam ga napunio bas nesto... (star je hd, da nije do toga?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bahamut Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Nesto razmisljam, 'di mi je glava bre!? Ima jedna opcija pre reinstall-a: Langa Letter: XP's No-Reformat, Nondestructive Total-Rebuild Option shows you how to completely rebuild, repair, or refresh an existing XP installation without losing data, and without having to reinstall user software, reformat, or otherwise destructively alter the setup. http://www.informationweek.com/shared/prin...cleID=189400897 Ovo je repair opcija, samo prekopira sistemske fajlove sa cd na tvoju vec postojecu instalaciju. Drugim recima, svi podaci, sifre, igre, programi, pathovi - ostanu na svom mestu! Ako bi ti reinstalacija sa backupom oduzela ceo jedan dan, ovo ce ti oduzeti sat vremena max. Procitaj ceo guide, malo je zavucena ova opcija (jebo Micro&soft), uglavnom se koristi ako ti neki virus pokarabasi neke sistemske fajlove, a ne reinstalira ti se ceo OS iz pocetka. Poz Quote Andjeo smrti spusti buktinju i s' njom ugasi se jadno bice moje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 (edited) Loopy, 80 stepeni je mnogo za procesor chak iako je Pentium D u pitanju - proveri da ti se nije cooler otkachio od ploche i da li je pasta ok (nemoj samo da stavish kilo paste na procesor). Ako ti se spusti temperatura procesora i bude i dalje zezao komp, znachi mora da padne format + OS reinstall... edit: Bahamut, ta opcija nece pomoci ako je XP vec "zagadjen" gomilom malih programskih sranja... @bleja: ako je 15 dana radilo, a onda prestalo da radi, znachi da si instalirao neshto shto je krenulo da ga kochi... Ako nisi nishta instalirao (u shta chisto sumnjam...) onda ti verovatno riknjava hard. @Starbak: simptomi su skoro 100% povezani sa memorijom... Ako ti na memtestu bude pucala mashina, moracesh u bios-u da se poigrash podeshavanjima dok ne nadjesh kombinaciju koja ce proci ceo memtest (mislim da ima 8 ciklova) bar jedanput. Kod mene je bila ista situacija i nekoliko sati sam se zajebavao sa tim dok nisam nashao podeshavanja koja rade... Edited November 24, 2008 by ZerBah Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjela Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 ^fala, naravno da sam instalirao dosta programa, e sad koji koci... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paja Posted November 25, 2008 Author Report Share Posted November 25, 2008 Loopy, 80 stepeni je mnogo za procesor chak iako je Pentium D u pitanju - proveri da ti se nije cooler otkachio od ploche i da li je pasta ok (nemoj samo da stavish kilo paste na procesor). Ako ti se spusti temperatura procesora i bude i dalje zezao komp, znachi mora da padne format + OS reinstall... E vidis, sad bas gledam po netu, i svuda se slazu da je 70+ temperatura na pentiumu D previsoka.... Ionako sam razmisljao da uzmem water cooling.. aj bas cu da probam pa javljam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja_ Posted November 25, 2008 Report Share Posted November 25, 2008 kakav crni water.... cooler master hyper tx 2 (obican, air kuler), jedan od jeftinijiih, a oladice ga za 3-4 stepena losije od tog watera... izguglaj neki review, kolje se s kulerima koji kostaju 50-60e (ovaj je oko 20) Quote The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts