ch1zra Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 elem, ortak i ja bi da zakupimo izvesni domen, i da naplacujemo firmama da njihova reklama stoji tamo. sta nam je potrebno, osim domena i hostinga ? da li moramo da se regujemo kao neka firma, ako moramo sta/kako je najbezbolnije po pitanju kesha, i cimanja sa papirima ? kako se vrsi placanje (na mesecnom nivou), preko racuna, blabla... bilo bi lepo da se javi neko sa prakticnim iskustvom (lucky ??), i neko ko bi mogao da pojasni malo sa pravne tacke gledista sve to. unapred zahvalan ^_^ Quote Ko je nub ne budi mu drug. I mean you harm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 Pa posto je proslo vreme poreza na promet ;) da bi ti neko uplatio nesto ti moras da imas firmu. Najlaksi oblik firme ti je agencija, da kazhemo da su oko 200 evra troskovi i treba jedno 15ak dana da se sve lepo na tenane zavrsi. Ostaje ti nakon toga mesecni trosak poreza i doprinosa, sto je oko 12000 din recimo, ja sve naravno govorim na nivou beograda, moguce da je kod tebe drugacije. Ne znam sad sta ti tacno treba jer si malo neodredjen, ali daj detalje i pokusacu da ti pomognem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Ajde i ja da pokusam da pomognem, Lucky ti je odlicno odgovorio - ali nepotpuno :) Najlakse ti je da registrujes delatnost. Dakle, da otvoris samostalnu agenciju (tzv. preduzetnik). Obrati paznju na to da ti i dalje ostajes fizicko lice, ali imas registrovanu delatnost. Samostalna agencija nije pravno lice. Ako imas mali promet, odnosno do 2.000.000 (dva miliona) dinara godisnje, ne moras da udjes u PDV sistem (mozes ako hoces). Uskoro se ta granica menja na 4.000.000 (cetiri miliona) dinara godisnje. Pazi sada dalje. Za odredjene delatnosti mozes da pausalno placas porez, za druge ne mozes. Za to sto ti hoces da radis mislim da moze pausalno - i to ti je najbolja varijanta. Ako registrujes samostalnu agenciju koja pausalno placa porez - to znaci da ti oni odrede koliko mesecno moras da placas porez, bez obzira na promet. Radio, ne radio, moras da placas pausalni porez, i to svaki mesec. Dobijas i poreski kalendar - nemoj slucajno da zakasnis sa uplatom ni minut, inace su kazne drakonske. Nacin na koji se odredjuje pausalni porez je, izmedju ostalog, sledeci: racunaju u kojoj si opstini registrovan, kolika je prosecna zarada u toj opstini, trznisni uslovi u kojima se posluje, itd... Dakle, ako imas vikendicu negde u pizdi materini - opusteno registruj delatnost u toj opstini, na adresu vikendice. Imaces mnogo manji pausalni porez, a nikakvih ogranicenja nema. Dalje, ti mozes da registrujes samo jednu delatnost (tzv. primarna delatnost), ali ti pritom zakon daje pravo da se bavis bilo kojom dopunskom delatnoscu. Ti mozes da registrujes samostalnu agenciju koja se bavi stolarskim radovima - a da obavljas Internet usluge. Naravno, stolarski radovi imaju velike troskove, a samim tim je i pausalni porez manji. Jedine delatnosti koji imaju bilo kakve veze sa racunarima i Internetom u ovoj zemlji su sledece: 72100 - Pruzanje saveta u vezi sa kompjuterima; 72200 - Saveti i izrada kompjuterskih programa; 72300 - Obrada podataka; 72400 - Izgradnja baze podataka; 72500 - Odrzavanje, opravka biro i sl. masina; 72600 - Ostali poslovi u vezi sa kompjuterima... Ovo ispred naziva delatnosti je sifra delatnosti. Mozes i da umesto pausalnog poreza normalno placas porez, a da opet - malo platis. Mestom prometa bi se smatralo sediste firme koja ti hostuje domene, a ne tvoje sediste, i na taj nacin se zaobilazi PDV. Ali to je malo dublja prica u koju sada ne mogu da ulazim... Nadam se da sam ti pomogao... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts