Stator Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 http://www.nasa.gov/home/hqnews/2007/may/H...ter_update.html Ali kapiram da ce nekome biti zanimljivo :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusici Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 koliko sam razumeo ima drugacije strukture od galaksije pojma nemam mozda i nesto zivi u njoj ali crna materija ako je kao ona iz Dosije X jadni mi SENKA, IVKE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kole Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 koliko sam razumeo ima drugacije strukture od galaksije pojma nemam mozda i nesto zivi u njoj ali crna materija ako je kao ona iz Dosije X jadni mi i can't make myself to belive you just wrote this.... otkrice je bitno utoliko sto ako imaju dokaz da pretpostavke da tamna materija postoji nisu pogreshne onda znachi da jednachine preko koji objashnjavamo xyz stvari imaju osnovu i u praxi a ne samo teoriji...sto ce u odredjenom trenutku ustedeti pare nekom astronomskom projektu...which is a good thing =o) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusici Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 Evo jos po nesto Tri preseka kroz evoluciju tamne materije. Svaki panel predstavlja površinu neba koja je 9 puta veća od ugaonog prečnika punog Meseca. Ovo je napravio HST tokom najvećeg pregleda univerzuma do sada, Cosmic Evolution Survey ("COSMOS"). Tom prilikom, HST je fotografisao 575 susednih i donekle preklapajućih zona kosmosa koristeći svoju širokougaonu kameru (Advanced Camera for Surveys, ACS). Za snimanje je potrošeno preko 1.000 sati. Udaljenost galaksija je dobijena na osnovu spektralnog crvenog pomaka, uz pomoć japanskog teleskopa "Subaru" na Havajima. U slici se nalazi oko 500.000 galaksija. Tim je predvodio Richard Massey sa 'California Institute of Technology' u Pasadeni. Korišćeni su i podaci sa zemaljskog X-teleskopa ESA, XMM-Newton. Za sada se smatra da tamna materija služi kao "skelet" za strukture svetle materije velikih razmera. Tamna materija čini oko 23% sve materije u kosmosu. Vidljive ima svega 4%. SENKA, IVKE Link to comment Share on other sites More sharing options...
iguana Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 ako je tamna materija 23% a vidljiva 4% sta chini ostatak? polusvetla? poluvidljiva materija ? :) It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusici Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 ako je tamna materija 23% a vidljiva 4% sta chini ostatak? polusvetla? poluvidljiva materija ? :) Prema najnovijim saznanjima koji su dobijeni uz pomoć svemirse letelice "WMAP" svemir je nastao pre 13,7 milijardi godina. Prve zvezde su se pojavile posle Velikog Praska, "samo" 200 miliona godina kasnije. Dobijene su vrlo precizne mere sastava svemira: 73% svemira sastoji se od tamne energije, 23% tamna materija a samo 4% svemir se sastoji od normalne materije koju možemo na neki način registrovati. SENKA, IVKE Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 ma ko zna da li je to tacno oni se frljaju ciframa brojevima znaju sve zvezde sve materije sve znaju kako svemir izgleda kolko je star ne kazem da nije tacno ali ono ne volim to frljanje 4% eeej Link to comment Share on other sites More sharing options...
SavKe Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 Prema najnovijim saznanjima koji su dobijeni uz pomoć svemirse letelice "WMAP" svemir je nastao pre 13,7 milijardi godina. Prve zvezde su se pojavile posle Velikog Praska, "samo" 200 miliona godina kasnije. Dobijene su vrlo precizne mere sastava svemira: 73% svemira sastoji se od tamne energije, 23% tamna materija a samo 4% svemir se sastoji od normalne materije koju možemo na neki način registrovati. Odakle im bre to? To je previshe daleko u nashoj saznajnoj svesti da bi neko uopshte smeo da se usudi da kaze i "svemir je nastao", a kamoli josh i da ide toliko daleko da odredjuje i vremenski period,jok terbali su da kazu i datum i dan... У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. Радоје Домановић - "Страдија" 1902. - Link to comment Share on other sites More sharing options...
Therion Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 pa jbg, gledaju crveni spektar (shto znachi da se sistemi udaljavaju jedni od drugih) i prorachunima dolaze do cifre pre koliko godina su se sva tela nalazila na priblizhno istom mestu ili ti big bang omlet///... wtf? u chemu je problem lama ftw" Link to comment Share on other sites More sharing options...
TUP | Geek Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 Odakle im bre to? To je previshe daleko u nashoj saznajnoj svesti da bi neko uopshte smeo da se usudi da kaze i "svemir je nastao", a kamoli josh i da ide toliko daleko da odredjuje i vremenski period,jok terbali su da kazu i datum i dan... U tvojoj svesti mozda da, ali srecom nisu svi ljudi isti :) Jbg sry za hate ali ne diraj mi nauku :) But I doubt there's a journey planned for me - As I own every moment of my life And the blessed they shall call it blasphemy - But I know what I think is right Still the sun and the stars will shine for me - For the pure I will fight For no king I will die - For my thoughts I will live Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demian Posted May 29, 2007 Report Share Posted May 29, 2007 O tome ne treba lupati glavu.Sta je bilo pre tih 13.7?Nista?Od cega se sastojalo to nista?Prostor?Od cega je prostor? Vidim cevape, mogu da se jedu ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted May 30, 2007 Report Share Posted May 30, 2007 au koliko smo mi zapravo jos uvek primitivni. ko zna sta se sve krije u tih 96%. ....ma brate opusti se, kapiram da se svi zapravo nalazimo u nekom terarijumu nekog kosmickog chudovishta koje nam po malo drmusa kavez kad mu se digne i smeje se gledajuci kako se uzjebemo svaki put pri tome (AKA velike nepogode)... jednog dana cemo mu dosaditi pa ce od tatice trazhiti novu zanimaciju a nas sruchiti niz kosmicku klonjaru... Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted May 30, 2007 Report Share Posted May 30, 2007 pa jbg, gledaju crveni spektar (shto znachi da se sistemi udaljavaju jedni od drugih) i prorachunima dolaze do cifre pre koliko godina su se sva tela nalazila na priblizhno istom mestu ili ti big bang omlet///... wtf? u chemu je problem O ZHIVOTE ... ti se beshe frljo nekim iq-om ovde po forumu? To shto su zvezde koje mi registrujemo nekad mozda bile blizu ili cak jedna velika zvezda/omlet/kobaja apsolutno veze nema sa time kad i kako je nastao svemir. Za pochetak oni ni taj veliki prasak ne mogu da dokazhu al mogu da kazhu kad se desio O.o OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted May 30, 2007 Report Share Posted May 30, 2007 Dobro cebe pa nemoj i na nauka delu :( Therion je zeleo reci da su utvrdili brzinu kretanja svemira, pa na osnovu toga (brzinu cemo gledati kao vektor :) ) otprilike vide da se krecu iz jedne tacke i eto pretpostavljaju da je tu bio gang bang. E sad otkud ta tacka beskonacno gusta (tj konacno al tezi beskonacnom LOL) i tako to, jebem li ga. Ocigledno Kole jos nije spreman da podeli znanje sa nama You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 30, 2007 Report Share Posted May 30, 2007 tu je i teorija o pulsirajućem svemiru, ali nju su valjda opovrgli već... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted May 30, 2007 Report Share Posted May 30, 2007 Dobro cebe pa nemoj i na nauka delu :( Therion je zeleo reci da su utvrdili brzinu kretanja svemira, pa na osnovu toga (brzinu cemo gledati kao vektor :) ) otprilike vide da se krecu iz jedne tacke i eto pretpostavljaju da je tu bio gang bang. E sad otkud ta tacka beskonacno gusta (tj konacno al tezi beskonacnom LOL) i tako to, jebem li ga. Ocigledno Kole jos nije spreman da podeli znanje sa nama Sta se krece iz jedne tacke? To ako racunas da smo otkrili ceo svemir i da je isti samo ono sto mi vidimo LOL ... i zemlja je plocha a sunce se okretje oko nje (to je otprilike isti tip zakljucka kao i SVEMIR JE NASTAO TAD I TAD). OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 30, 2007 Report Share Posted May 30, 2007 a sto volis da seres mohi...naravno da su to sve samo pretpostavke na osnovu nasheg dosadasnjeg poznavanja svemira...po tebi znaci ne bi smelo da se zakljucuje ni o cemu dok ne znamo apsolutno sve o tome...pa onda nauka ne bi ni postojala... Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted May 30, 2007 Report Share Posted May 30, 2007 Sta se krece iz jedne tacke? To ako racunas da smo otkrili ceo svemir i da je isti samo ono sto mi vidimo LOL ... i zemlja je plocha a sunce se okretje oko nje (to je otprilike isti tip zakljucka kao i SVEMIR JE NASTAO TAD I TAD). Dobro vreme je za malu lekciju iz fizike :) disclaimer : ne tvrdim da je tacno, niti zelim muciti mozak. Samo cu objasniti "sta se krece iz jedne tacke" Dakle posmatranjem kretanja planeta, galaksija talasa, utvrdili su ta postoji tacka preseka. Posmatraj brzinu kao vektor (smer pravac intanzitet) a ne samo kao intenzitet. Eto cim postoji neka tazcka preseka vektora, prirodno pomislise da je sve izaslo iz te tacke. Samo toliko :) E sad ako se nesto veeeliko krece po jednom zakonu, kretace se i svaki njegov deo. Tako da zapravo nije vazno koliki deo smo otkrili. uzmes tacku na kamenu koji si bacio, isti joj je vektor brzine kao i nekoj drugoj tacki na tom kamenu. Sad moze tomkeus da dodje i da baci neku teoriju :) A Kole i dalje cuti You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
De1Rekt0n Posted May 30, 2007 Report Share Posted May 30, 2007 (edited) Sto se tice sirenja svemira: This is the problem of defining a distance in an expanding universe: Two galaxies are near to each other when the universe is only 1 billion years old. The first galaxy emits a pulse of light. The second galaxy does not receive the pulse until the universe is 14 billion years old. By this time the galaxies are separated by about 26 billion light years; the pulse of light has been travelling for 13 billion years; and the view the people receive in the second galaxy is an image of the first galaxy when it was only 1 billion years old and when it was only about 2 billion light years away. BTW Mohi ima li nesto u sta se ti ne razumes? :) Edited May 30, 2007 by De1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted May 31, 2007 Report Share Posted May 31, 2007 a sto volis da seres mohi...naravno da su to sve samo pretpostavke na osnovu nasheg dosadasnjeg poznavanja svemira...po tebi znaci ne bi smelo da se zakljucuje ni o cemu dok ne znamo apsolutno sve o tome...pa onda nauka ne bi ni postojala... Lepo sam rekao, zakljuciti da je svemir nastao tad i tad, a pritom ni ne znamo sta je svemir, je pretenciozno nadobudno itd itd i jako slichno zakljucku ZEMLJA JE PLOCHA i SUNCE SE OKRETJE OKO ZEMLJE Nemam nishta protiv njihovog istrazhivanja, naprotiv interesantno mi je, ali izjaviti ovako neshto mi izaziva muchninu kao kad gledam shpanske serije jer nisam average joe koji ce svaku glupost da upije i kazhe VAU SVEMIR JE NASTO TAD ... OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted May 31, 2007 Report Share Posted May 31, 2007 Jebote sad sam tek skontao da je Mohi isti kao De1 samo na suprotnu stranu o_0. Ne bi me cudilo da se smuvaju na kraju, fazon - i + Ne znam zashto bi bilo "pretenciozno" tvrditi ovako neshto. Neki su pre 500 godina tvrdili da je moguce leteti po nebu a kada bi pitao obicnog coveka siguran sam da bi ti u najmanju ruku rekao da je to "pretenciozno", pre nego shto te spali na lomaci. We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted May 31, 2007 Report Share Posted May 31, 2007 Napravi razliku izmedju "mozda bi bilo moguce leteti jednog dana" i "da sigurno cemo motji leteti jednog dana" ... verovatno ovo nije dobar primer jer zapravo letimo danas ali jebem mu mater jer mora da se crta sve? Evo ja da pitam tebe, sta mislis jel ce biti moguce teleportovati se ikad? Vetj sam rekao 50 puta zasto bilo koji nauchnik sa imalo samoposhtovanja ne treba da tvrdi da je SVEMIR, kome ne znamo ni granice, ni shta je, ni od chega je, nastao tachno tad i tad. Napravite razliku izmedju realnosti i onoga u sta vi zhelite da verujete i nauchite da se izrazhavate kako treba. Ova izjava je trebalo da glasi MI PRETPOSTAVLJAMO DA JE a ne SVEMIR JE NASTAO TAD I TAD. OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted May 31, 2007 Report Share Posted May 31, 2007 Nadam se Mohi da ne razmisljas tako kako ovde pricas jer bi to bilo krajnje porazno posle svih tvojih izjava o shirokim pogledima, liberalnosti i toleranciji. Sva sreca pa se na ovom delu foruma niko nece upustati sa tobom u diskusiju, ali te molim da prestanes da se brukas. ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted June 1, 2007 Report Share Posted June 1, 2007 O cemu pricas ti bole? Kakve veze imaju shiroki pogledi liberalizam i tolerancija sa ovime? Jel treba ja sad da izjavim kako je flash gordon sniman po realnim dogadjajima i da se vi nalozhite kako je to istina? To je sushtina, sto se ovde prica o tome kao o apsolutnoj istini. Ili je mozda tebi liberalizam da se ja slazhem sa svim glupostima koje ljudi pricaju? Chak sam rekao da nemam nishta protiv tog i slichnih istrazhivanja ali mi je glupo da neko plasira javnosti svoju neku ideju o nastanku sveta kao zvanicnu istinu. Pritom ja samo kritikujem i ne vidim gde se to kosi sa mojim ostalim stavovima? Btw imam ja neku teoriju o univerzumu sa acid tripa. Kapiram da bi trebalo da je ispricham i postanem poznati nauchnik. JEA! Da ne pominjem sto mi apsolutno nije jasna ta opaska o shirini pogleda. Upravo zbog te shirine pogleda ja ovo i kenjam, jer smatram da te nauchnike koji su ovo izjavili ogranichava potreba da predmetu istrazivanja nalepe neke svoje "dogme" tipa pocetak-kraj, konacnost i sl. Po njima taj svemir ima pocetak i kraj iako ne znaju sta je bilo pre tog pocetka niti sta ce biti posle kraja, isto tako je konacan iako mu se ne zna kraj jer ne mogu da definishu beskonachnost. I onda smo posle mi, kojima ova teorija o VELIKOM PRASKU POSTANJA smrdi, uskih shvatanja? Guess again .... OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 1, 2007 Report Share Posted June 1, 2007 daj, mohi, nemoj da govnaš i ovde. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts