Ste Posted January 26, 2007 Report Share Posted January 26, 2007 Gledam nesto, i vidim gotovo svaka slika iz svemira slikana sa satelita je u crno beloj boji? Pa covece valjda je tehnologija stigla dotle da mozemo da gledamo mars, neptune, jupiter,.... u koloru? Quote http://www.biss.rs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 26, 2007 Report Share Posted January 26, 2007 pa sa zemlje i ne baš ;) bile su solidne kolor slike marsa sa habla ono kad je bio najbliži zemlji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted January 26, 2007 Report Share Posted January 26, 2007 zar nije Google Earth slikan iz satelita? ;) ili sam pomeshao sa nekim njihovim rivalom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ste Posted January 27, 2007 Author Report Share Posted January 27, 2007 Mislio sam na voyagera i slicnih satelite koji putuju, i kada prolaze pored nekih daljih planeta posalju nam sliku u black & whiteu. primer: http://voyager.jpl.nasa.gov/image/images/neptune/15bg.jpg Quote http://www.biss.rs Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted January 27, 2007 Report Share Posted January 27, 2007 hmm malo mi je to chudno jel ima i slika u boji sa voyager-a. dodushe taj satelit je lansiran '77 .. mozhda je u pitanju transfer tih slika u boji nazad do zemlje. Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted January 27, 2007 Report Share Posted January 27, 2007 pa sve te slike su kompjuterski obradjene i obojene...a sto kaze maud pre 30 godina su verovatno postavili crno bele kamere:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted January 29, 2007 Report Share Posted January 29, 2007 dobro ti je pitanje kad malo bolje razmislish, pa sam se malo raspitao sateliti ne rade kao obichni fotoaparati. ljudsko oko mozhe da detektuje samo neke talasne duzhine, u ovom sluchaju crvenu, plavu i zelenu. Satelit (npr. Landsat 7) kada slika neki objekat, pored ove tri talasne duzhine odvojeno slika josh 4 slike iz IR spektra. Tih sedam slika se chuvaju odvojeno, i njihovim kombinovanjem se dolazi do razlichitih informacija. Ukoliko zhelimo da vidimo klasichnu fotku u boji, kombinovacemo tri slike. Crno-bele slike R, G i B talasnih duzhina provlachimo kroz filtere koje odgovaraju njihovim bojama, i iskombinovacemo ih. Rezultat je kolor fotografija. Nisam bash najjasnije objasnio Tutorijal o talasima btw kolor fotografija postoji josh u chetrdesetim godinama, zato sam se i iscimao da proverim ovu tematiku jer mi bilo chudno da im 30 godina nije dovoljno da poshalju kolor fotografiju u svemir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ste Posted January 31, 2007 Author Report Share Posted January 31, 2007 (edited) Citao sam i ja malo o tome i shvatio da je sve zato sto valjda sociva od standardnog fotoaparata koji funkcionise na zemlji ne moze isto da radi i u kosmosu zbog uticaja gravitacije, raznih gama zracenja i ko zna jos cega. U sustini stvarno je tesko objasniti nekome ko se ne razume u to. edit: i jos teze objasnjava onaj koji se ne razume u to :) Edited January 31, 2007 by Ste Quote http://www.biss.rs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yevod Posted February 17, 2007 Report Share Posted February 17, 2007 hm, nije mi bas jasno to o socivima koja rade ovde ali ne i "tamo" ... zar nisu neke fotke astronauta sa meseca u boji, jete da oni imaju bela odela i da je jebeni mesec siv, ali zar nije vizir zlatne boje ? ... i znam par onih sto "lebde" u svemiru iznad zemlje ... cisto sumnjam da se razlikuje "svemir" iz geocentricne orbite (citaj prilicno nisko) i "svemir" iz "svemira" ... ala sam ga objasnio svaka mi cast :D Quote Never underestimate the power of human stupidity. Robert A. HeinleinGod is subtle but he is not malicious. Albert Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 17, 2007 Report Share Posted February 17, 2007 pročitaj kalijev hozeov post ponovo, jevode. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts