Jump to content

Pitanje iz predmeta Racunari

Recommended Posts

Profesor iz racunara nam je dao ovaj niz 110 20 12 11 10 6 ...

i rekao je da ima veze sa, odnosno da je vezano za predstavljanje podataka, da li neko moze da nastavi niz i da obrazlozi kako je to uradio molim vas [:)]

ako ima veze sa predstavljanjem podataka onda se verovatno odnosti na to kako racunar "pamti" podatke (posto vidim da ovde pricamo laicki :) )

ukratko racunar sve pamti po 0 - 1 sistemu tj ima ili nema napona,

dakle gledas na sledeci nacin stepenima dvojke

128 64 32 16 8 4 2 1

tako broj 110, 64 jedanput pa onda gledas razliku ... ostaje ti 46 ... sadrzi 32 jednom ostaje 14 .... sadrzi 8 jednom ostaje 4 jednom, ostaje 2

0 1 1 1 1 1 1 0 bi ti bio binarni zapis od 110 tako npr.

...

inace ceprkaj jos malo ako hoces, ali resenje je 6 ako ne gresim, video sam taj niz vec negde :) ... i opet 6 ... i opet ... i tako dosta puta, radio sam na win kalkulatoru racunanje i papiru pa me mrzi da pisem :)

edit :

dobro mi se cinilo, malo sam googlao posto kapiram da profani bas nisu u fazonu da daju random nizove, pre je uzeo neki postojeci :) - a(n) = 6 written in base n. - http://www.research.att.com/~njas/sequences/A094325

Edited by GcV.Bjeli

Ne znam kakve veze ovo ima sa racunarima, na primer jedan od nizova koji je skolski primer je Febonacijev niz koji se uci u srednjoj skoli, znate aritmeticki i geometrijski nizovi blah blah... matematika raspala

mislim da ovaj konkretno ima veze, tj da se izvodi iz binarnog zapisa... ali me mrzi da saznajem, mozda sam lupio :) zapatio sam neki stomacni virus pa nisam spavao nista, razum mi je malo pomucen :S

Febonacijev je lak, za ovaj bi vredelo malo pogledati zavisnost, al sam ja bar za sada za to mnogo umoran...

to je neka intiger seqvenca

a nastavak je 6,6,6,6,6,6,6,6,6

tako barem kaze google

Edited by GcV.Bjeli