Jump to content

.

Recommended Posts

haha mosha;)

shta vi tachno radite?znam da su mi neke kolege cele dine vukle ogromne kjigetine o accesu koje su od istog pravile nuklearnu fiziku. tek kada sednesh da uradish neshto vidish koliko je sve lepo,logichno i jednostavno.

No one can survive becoming a legend.

i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech.

pa dobro nije strashno, ushemicesh se brzo.

bice ti samo frka kod querija dok ne udjesh u fazon malo gde i kako, ali ako imash neki odradjen primer necesh ni tu imati problem.

Edited by urgh

ma jok, nije toliko hevi, evo jedan od laksih zadataka recimo:

Nadam se da se ovo radi na kompu [:D]

1. Kreirati tabelu OSTALI PODACI sa sledećim poljima:

a) TABELA OSTALI PODACI (zaposleni, prethodni_staz, datum_zaposlenja, radno_mesto, bodovi)

Table -> New pa mozes ili preko wizarda ili preko design view-a, relativno je to bas lako.

b) Sa kojim tabelama ova tabela mora imati vezu i kog tipa je ta veza?

Nista se ne mora osim da se umre [:D] U svakom slucaju da bi bila korisna ona treba da ima vezu sa tabelom zaposleni, posto se na njih odnosi. E sad kog tipa treba da bude ta veza je vec drugi problem, logicno je da bude 1 na 1 jer svaki od zaposlenih treba da ima sve podatke o stazu, zaposlenju i sl (mislim da je pravi izraz da su zaposleni spoljni kljuc u ovoj tabeli). Sa druge strane postoji opcija da nemas podatke o stazu i sl (ovi koji se nalaze u novoj tabeli) za sve zaposlene, pa onda imas vezu gde su ukljuceni svi podaci iz tabele zaposleni i samo oni iz nove tabele koji su jednaki, ali to ne verujem da je slucaj.

2. Nad ovim tabelama kreirajte sledeće upite:

a) Parametarskim upitom prika

Heghlu'meH QaQ jajvam

pa za d) napravi kveri u kojima ce biti tabele koje sadrze te podatke, i samo prevuci iste(SIFRA_PRODAJE, BROJ_STAVKE, NAZIV LEKA, VREDNOST) u polja, a za e) jebiga manje vishe dosta tabela i formula

• unknwn changed the title to .