Corey Posted January 2, 2006 Report Share Posted January 2, 2006 "Ujak ubio rodu, branila se ka' čovjek" (Odlomak iz pismenog zadatka na temu "Jesen na Cetinju") Počela je jesen u našem gradu. Umrlo je više ljudi, kao i u svakoj jeseni. Meni ih je ža, ali Živku Orlandiju baš i nije. On često kaže da tako mora i treba... Ali, kad mu je brata majka gađala među rogove nije tako mislijo. Domaćice spremaju zimnicu. Ja sam srećan. Grad je pun lišća a tata kaže da bi smećari trebali da idu u ku*ac jer evo već treća jesen kako ništa ne čine. Od ove jeseni nam strašno fali struje u kuću, pa mama kaže za elektrodistributere da su to jedna govna, a nije mislila na taj način kad nam je kuća bila puna struje. Ove jeseni i ja sam kao i mnogi drugi drugovi smo se zaljubili u istu curu. To je ona mala od tatinog pašenoga - Vera. Ja je zovem Vjera jer me stid da se odvajam od društva.I ove jeseni ptice su pošle prema jugu. Rode, vrpci i slavuji su ostali. Meni ih je ža jer su one male i nezaštićene, pa bi ih mnogi mangupi mogli ubiti namrtvo. Đed kaže da su one ptičiji proletarijat, a nije tako mislio kad nam se roda posrala na "fiću", pa je fata do špadijerskog vrha. Đed je tada slomio nogu, a tu rodu je ubio ujak Vlado dva dana poslije golijem rukama. On kaže da se branila ka čovjek. Meni je bilo ža a ža mi je i đeda koji je slomio nogu. Ali mi je žalije na rodu jer je đed živ, a roda ne. A mislim da bi rodi bilo milije da je ujak Vlado slomio nogu a da je ona ubila đeda pod špadijerski vrh. Mada bi meni bilo mrznije. Ja isto mislim da bi najbolje bilo da se ujak Vlado posra đedu na "fiću" i da ga je đed ubio sjekirom, ka što je htio babu jedan put, a da se roda nemiješa. To je radi toga što me je ujak Vlado (rak ga izijo) ćlepio u glavu kad sam prnuo pred direktorom "Oboda" pa ga je bilo stid od mene. Od kad je ubio rodu još mi je mrzniji. Brat od tetke mi Vojo je ka svake jeseni kupio petarde kod Paljevića u Donje Polje. Oni nemaju para za ljeb pa prodaju petarde. Meni ih je ža. Baba kaže da su dobri ljudi, a nije tako mislila kad su joj zapalili garažu đe je đed i njegovi penzioneri igra fricik u pare. Jesen mi je još draga radi strika Želja što dolazi sa broda. On je bogat čovjek i dosta je zgodan. Svaki put s broda dovede novu strinu, pa ode na brod... Poslije ih mi teško izbacimo iz kuće. Nešo kaže da te žene šiljemo kod njega jer mu ih je ža da se svade s majkom po vas dan. A nije tako mislio kad su mu na kocku u pećinu pošle tri plate pa je ijo u našu kuću. Ne znam što bi još pisa od jeseni. Još sem da je volim i njeni plodovi nama đacima daju vitamine da bi smo postali jaki. Piperović Mijat VI / 3 Ocijena: Nedovoljan (1) Obrati pažnju na genitiv. Tema je promašena. (Napomena: rad je potpuno autentičan, samo je ime autora izmišljeno) http://www.srbovanje.com/modules/myalbum/photo.php?lid=1241 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
weasel Posted January 2, 2006 Report Share Posted January 2, 2006 Cekam da vidim ko ce prvi da kaze :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iguana Posted January 2, 2006 Report Share Posted January 2, 2006 (edited) ajde da liku ne propadne topik... ovo je nesto slichno Gimnazijski pismeni zadatak Filipa Grašma na temu: Moji utisci o poeziji Sergeja Jesenjina Gde leje se kupusa zbiše I zora ih rumenom vodom zali Zeleno vime siše Materi klenić mali Vrlo je teško objasniti pesmu poput ove. No to ipak nije problem samo ove pesme, nego svih pesama Sergeja Jesenjina. Prvo ću da napišem nešto o razlozima zbog kojih sam odabrao ovu pesmu. Sve je počelo kada sam danas došao u školu i saznao da treba da pišemo zadatak iz hrvatskog. To mi je pobudilo sećanje na prošli čas iz hrvatskog kada je profesorka najavila pismeni, ali ja sam očigledno zaboravio. Neposredno pre časa imali smo čas filozofije na kome je moj prijatelj i saradnik Josif Dvornik rekao da ima neku knjigu od Jesenjina. Ta vest me je veoma obradovala zbog toga što sam u toj knjizi prepoznao materijal za svoje novo delo ili ovaj zadatak. Moram da priznam da sam prelistao celu knjigu koja je puna Jesenjinovih pesama. U početku sam planirao da odaberem pesmu slučajnim otvaranjem knjige, ali bih uvek otvorio neku dugačku pesmu pa sam na kraju odustao od te metode slučajnog odabira. Tada sam krenuo u potragu prema naslovu. Pokazalo se da ima desetak pesama sa vrlo zanimljivim naslovima, ali i velik broj onih bez naslova. Prvo moram da napomenem da su sve one sa zanimljivim naslovom bile veoma dugačke pa sam bio prisiljen da odustanem i od toga. Preostalo mi je samo da obradim pesmu bez naslova. Izbor je pao na ovu koja se nalazi ispod naslova ovog zadatka. Zašto? Iskreno rečeno glavni i jedini razlog je njena dužina. Zauzima samo 4 reda u knjizi pa tako i u mojo svesci. Pesma je veoma nerazumljiva za mladog mladića poput mene. Ali, uprkos tome, ja ću pokušati da opišem svoj doživljaj ove pesme. Kao prvo, ova pesma govori o nekakvom kupusu i to je jedino što ja razumem o njoj. Sada ću pokušati da obradim svaki stih posebno. Tako ću možda uspeti da shvatim značenje pesme u celini. Prvi stih: „Gde leje se kupusa zbiše“. Šta reći o ovom stihu? Kao prvo ne znam šta su leje. To me podseća na reč aleje, što su ustvari nekakve ulice pa onda pretpostavljam da su to redovi kupusa. Već sam nešto postigao, preveo sam prvi stih: Gde redovi kupusa se zbiše. Sada je krajnje vreme da pređem na drugi stih koji glasi „I zora ih rumenom vodom zali“ Moram priznati da mi je ovaj stih razumljiv. Govori o tome da je kupus vlažan od rose pa izgleda rumeno kada je u zoru izložen prvim zracima sunca koje dolazi iz smera Japana. Još jedan je stih rešen, ali činjenica je da sada stvari postaju gadne zbog toga što su preostala 2 stiha stvarno ružna. Treći stih: „Zeleno vime siše“. Šta bi to sada trebalo da znači? Vime imaju krave, koze, ovce. Ali kakve veze to ima sa kupusom? Još piše i da je vime zeleno, što je apsolutno nemoguće. Recimo da sam sada gotov sa ovim stihom, ali kao i da nisam zato što sam doživeo potpuni debakl u pokušaju objašnjavanja ovog stiha. Nisam baš optimista u pogledu prevođenja sledećeg stiha, ali bar ću pokušati zato da ne ispadne da nisam hrabar. Dakle četvrti stih glasi: „Materi klenić mali“. Svaka normalna osoba će zaključiti da je ovaj stih abnormalan i da ga niko ne može prevesti. Vreme je da napišem nešto o ovoj pesmi i o njenoj celokupnoj obuhvatnosti. Ova pesma je dosta nerazumljiva. Šta je uzrok? U knjizi piše da ju je preveo neki Golob. On je ovu pesmu tako dobro preveo da imam osećaj da bih je mnogo bolje razumeo na ruskom jeziku. To je pomalo žalosno. Žalosno je i to što sam već pomalo previše napisao o Jesenjinu, pa se nisam uspeo osvrnuti na probleme u svetu u zadnje vreme. Šta bi Jesenjin rekao kada bi video šta se sada događa? Antraks na svakom koraku, bombe po celom svetu, ali to su manje važne stvari za čovekov opstanak. Važno je što se Jordan vratio na parket. Ali to ima i svojih negativnoh strana. Opet će vrtoglavo porasti prodaja Jordanovih patika. Svi znaju da je to loše. Postoji dobra strana napada na Afganistan. Tamo je do skora glavna grana bila proizvodnja droge. Svi ljudi imaju barem 1 bubreg, a ako nemaju, onda nisu ljudi. Ako su bubrezi bolesni, onda se ne ide na dijalizu. Gadno je to kad ne ide. U prošlu sredu u rok klubu svirali su narodnjaci. Ja sam malo bio tamo i nije mi se svidelo. Bila je živa muzika. Pevač je izgledao kao Haris Džinović, samo što nije bio inteligentan poput njega. Sada ću da navedem pesmu Harisa Džinovića :“Ostariću, neću znati, da li ćeš za mnom zaplakati ko ja za tobom“. Ova pesma je takođe u 4 reda, ali je mnogo razumljivija od Jesenjinove. Stoga se može zaključiti da je Haris Džinović bolji pesnik od Jesenjina. Na samom kraju moram da istaknem svoj krajnji utisak o Jesenjinu – pesma bi odlično zvučale kada bi bile napisane, recimo za harmoniku. Da je Jesenjin još živ mogao bi da peva u duetu sa Džinovićem. Kladim se da bi to bio svetski hit. Ali, šalu na stranu Jesenjin je jedan od najvećih pesnika svih vremena, ako ne i najveći i niko to ne može da osporim, a kamoli ja. Ja sam svestan da ovaj zadatak baš i nije uspeo, ali sam označio zvezdicama, koji delovi ustvari nisu njegov sastavni deo. Ti delovi su umetnuti zbog mog lićnog zadovoljstva i to ću sada i da objasnim. Ja kod kuće imam sve svoje zadatke i uvek kada sam tužan pročitam ih i odmah se oraspoložim. Molim vas da mi ne date keca. Edited January 2, 2006 by iguana Quote It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kemp. Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 ROOOOFLLLL FAKINNNN MAOOOOO :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD Quote Ko laze taj i krade ko krade ima cokolade Link to comment Share on other sites More sharing options...
E jebes baku Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 lol dobar je ovaj mali...nema sta buduci ivo andric sada sam se setio i nasao na netu pre par godina , bilo je nesto slicno isto fora kao sastav klinca iz osnovne skole Domaci zadatak prvaka u jednoj osnovnoj skoli u Uzicu, na temu "Crvenkapa". - ...Posla Crvenkapa u sumu i zavrljala. Vrljala ona tako vrljala i trevi je vuk. Pita nju vuk: "Kud si posla 'vuda, majku ti krvavu je*em..." Nakon pregleda domacih zadataka uciteljica pita djaka da li je sam to uradio ili mu je neko pomagao; a djak kaze da mu je tata pomagao. Quote fml Link to comment Share on other sites More sharing options...
byp_ Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 svaka mu cast ;>. mislim za Jesenjina. Quote i fuck my fans. Link to comment Share on other sites More sharing options...
exV Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 nice Quote DefraG Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaG Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 LOLOLO OMGOGMOGM Quote neka osoba glupak hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
weasel Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 (edited) Pevač je izgledao kao Haris Džinović, samo što nije bio inteligentan poput njega. ← Edited January 3, 2006 by weasel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
badnick Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 ahah aj da ne otvaram novi topik,ovo je post sa es-a Ima li Vas Hakeri ? Ako vas ima POMAGAJTE . Evo o cemu se radi . Imam na hard disku naj noviji album , u mp3 formatu , od Mitra Mirica inace mog omiljenog izvodjaca narodne muzike pa se bojim da mi neko ne provali u kompjuter i ukrade ili unisti tu muziku . Poznavajuci pomalo tajne hakerisanja mislim da je moj strah opravdan pa bi iz tog razloga zeleo da saznam kako da se odbranim od napada te vrste . Unapred zahvalan . Hakerski pozdrav svima !!! Quote salt wat fish fresh wat fish? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 Dobri su ovi likovi, mada kapiram da se ovaj poslednji malo zajebavao...a s` druge strane, ako nije, bedak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WickedWitchOfTheWest Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 Nisu swi ludi u ludnici, niti pametni na ulici :o))))) Quote Code Realms Evo je, bice nevolje... Unutar svake normalne osobe postoji ludak koji se bori da izbije na povrsinu. Niko ne poludi brze od potpuno normalne osobe. One... Two... Freddy's coming for you... Three... Four... Better lock the door... Five... Six... Grab a crucifix... Seven... Eight... Gonna stay up late... Nine... Ten... Never sleep again!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 (edited) Jaooo, ovaj Mijat Piperović je legenda, svega mu je ža, a nije tako mislio kad... E mogao bi da se koristi kao dramski tekst... Edited January 3, 2006 by Klinac Balavac Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruja Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 ja cu prvi...bilooooo.... roda... @Igz genijalno,jbt,sjajno... Quote gruja novi alenko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovach_ Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 (edited) [roflmao][roflmao] Edited January 3, 2006 by Kovach_ Quote Mrzi me... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Therion Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 (edited) ono prvo njesra je bilo, ( bole me qrac ako je neko to istakao, ja to volim da kazhem ) , a ovo drugo me mrzi da chitam, jbg, repriza #2 se ipak odigrala ...jebite se, prochitao sam.... ahahahhahahahhahahh omg!!! legenda, imam takvog jednog u razredu, lik citira russel croW-a iz gladiatora na pismenom Edited January 3, 2006 by Therion Quote lama ftw" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spu [RuR] Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 (edited) Nisu swi ludi u ludnici, niti pametni na ulici :o))))) ← Vozio chicha neki auto, i popucaju mu shrafovi na jednom tochku i isti mu odpadne tachno ispred ludnice. Izadje on napolje i pochne da razmishlja shta ce sad, gde na nadje nove shrafove i u datom momentu mu dobaci ludak sa prozora: "Slushaj matori, uzmi sa svakog tochka koji ti je ostao po jedan shraf i zavrni na taj koji je otpao, moci ces da vozis do automehanichara sa tochkovima koje drzhi tri shrafa..." Chicha to i uradi ... pouka: "Ako si lud ne znachi da si glup" Edited January 3, 2006 by Spu [RuR] Quote Everytime I cross the line I push the boundaries out a little... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasamnepismen Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 Ovo prvo sam chitao pre u novinama a drugo je .Koji car. Quote . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ice Q Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 Ovo je izashlo u nekim novinama pa je drug doneo u skolu . Satstav je smehotresan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doca Posted January 3, 2006 Report Share Posted January 3, 2006 Vozio chicha neki auto, i popucaju mu shrafovi na jednom tochku i isti mu odpadne tachno ispred ludnice. Izadje on napolje i pochne da razmishlja shta ce sad, gde na nadje nove shrafove i u datom momentu mu dobaci ludak sa prozora: "Slushaj matori, uzmi sa svakog tochka koji ti je ostao po jedan shraf i zavrni na taj koji je otpao, moci ces da vozis do automehanichara sa tochkovima koje drzhi tri shrafa..." Chicha to i uradi ... pouka: "Ako si lud ne znachi da si glup" ← e ovo je fina prica... cuo sam ranije... dosta je poucna;)) Quote Novi forum smrdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capma Posted January 4, 2006 Report Share Posted January 4, 2006 e ovo je fina prica... cuo sam ranije... dosta je poucna;)) ← LoL vazi sto nisi smorio za sve pare + koosur lolololoolo noob Pwnt. Quote Interrupts better than Kanye Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doca Posted January 5, 2006 Report Share Posted January 5, 2006 ^^^^ Quote Novi forum smrdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diego Posted January 5, 2006 Report Share Posted January 5, 2006 epic brate..... Quote I see by your outfit, that you are a cowboy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doca Posted January 5, 2006 Report Share Posted January 5, 2006 reci :)))))))))) Quote Novi forum smrdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nykolla Posted January 5, 2006 Report Share Posted January 5, 2006 ako ovo jos jednom nadjem negde pocecu da vristim! AAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Quote Nije vazna brzina vazan je skill. http://www.klanrur.co.yu/forum/index.php?showtopic=26606 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts