Jump to content

Three-parent embryo


Dule_smor

Recommended Posts

Evo o chemu se radi.Odredjene nasledne bolesti se ne prenose genetskim materijalom iz jedra roditelja, vec se prenose preko dnk koja se nalazi u mitohondrijama.Posto pri oplodjenju mitohondrije spermatozoida ne ulaze u sastav oplodjene jajne celije, mitohondrijalna dnk se nasledjuje samo od majke.To su uglavnom neke vrste misicnih distrofija kod kojih su oboleli vezani za kolica vec od 20-30 godine zivota.Ideja je da se ova "losha'' mitohondrijalna dnk zameni mitonodrijama iz jajne celije zhene koja nije nosilac defektnih gena.To bi se izvelo prebacivanjem jedra oplodjene jajne celije u jajnu celiju druge osobe...i eto treceg roditelja:).Ali to ne menja mnogo stvari posto je mitohondrijalna dnk manje od 1% ukupne dnk i nosi vrlo malo gena.Ipak, u ovakvim stvarima eticka pitanja su uvek prisutna.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4228712.stm

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

pitam se koliko će im trebati da veštački oplode jajnu ćeliju genetskim materijalom koji su prethodno izdvojili od drugog roditelja, koji ne mora da bude muškarac.. :)

koliko se razumem u to, u samom mehanizmu kombinacije polovine jedne i polovine druge DNK nema muškog i ženskog faktora, tako da je to u teoriji valjda moguće..

Link to comment
Share on other sites

Nedavno sam gledao emisiju o kloniranju gde su pokazali sluchaj kada je za vreme WWII zena rodila takozvanim asexualnim putem - tj. nikada nije imala odnosa sa mushkarcima. Posle su objasnili da postoji nachin da se uopshte iskljuchi mushkarac iz reproduktivnog ciklusa, i da je Y hromozom u principu neka vrsta prirodne anomalije, tako da me ne bi chudilo ako bi za jedno 1000 godina na planeti bile samo zene...

А в чем сила, брат?

Link to comment
Share on other sites

kako? jel došlo do mešanja genetskog materijala sa drugim čovekom ili je rodila sama od sebe?

btw što se tiče eliminisanja muškaraca, meni nekako uliva nadu to što većina žena i dalje voli kitu, no to već nije tema za ovaj forum.

Link to comment
Share on other sites

ma jok, mi imamo drkanjem, e one su princeze, ne diraju se dole.

@ topic

Dobar trip, postoji dosta bolesti koje bi se na taj nacin mogle eliminisati. Ali ipak, i 1% je deo nekoga. Kapiram da ce to ljudi hejtovati veoma. Ali bolje da imas tri roditelja (teoretski, mada mislim da ne bi bilo razlike), nego da se rodis kao mongoloid :P

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...