Jump to content

Digitalni aparat i crvene oci !!! :(

FiFa PLaYeR

Recommended Posts

svaki kršten aparat ima mod blica protiv crvenih očiju, pa vidi da sledeći put to upališ.. a za slike koje si već napravio, imaš u photoshopu filter koji se zove "red eye nešto nešto", pa upotrebi njega.. a verovatno i neki prostiji photo programi (tipa acdsee) imaju ekvivalentnu funkciju..

I osobi koju slikas "morao" bi da napomenes da gleda u crvenu lampicu na aparatu da bi izbegao pojavu crvenih ociju, i ne smes sa velike blizine da slikas jer se "svetlost blica" odbija od ociju-zenica direktno u objektiv...

Na vec gotovim slikama primeni komandu u Fotosopu "Red Eye Tool" samo pre toga kvadraticem obelezi oko ...

Edited by C@sper

www.polovniracunari.rs

kakvo sad odbijanje svetlosti blica, av mon dju..

u mraku se zenice rašire, svetlost blica napravi sa sitnim kapilarima u oku onaj efekat kao kad zrak sunca uveća čestice prašine u vazduhu, i imamo terminator oči na fotografiji :)

anti red eye mod upali blic nekoliko puta pre okidanja, zenice se skupe i crvenih očiju nema.

Pa ako je tako zasto onda sluze crvene lampice na aparatima, konkretno pricam o Canon aparatima i sa kojim sam isto probao fotografije sa gledanjem u lampicu i bez toga, napominjem da je to samo bitno kod slikanja pod blicom i u totalnom mraku, a ti probaj isto pa me onda demantuj,

sto isto tvrdim da su crvene oci izrazenije ako se slika iz velike blizine sa

upotrebom blica...

www.polovniracunari.rs

iskren da budem, nemam pojma čemu služi crvena lampica, osim da odbrojava kada se slika "na tajmer", al protiv crvenih očiju se na aparatima sa ugrađenim blicem koristi višestruki blic, dok je sa eksternim blicevima to suvišno, jer su dovoljno udaljeni od objektiva pa svetlost ne pada pod uglom kakav je potreban da bi se pojavile crvene oči..

Ja nisam neki profi sto se slikanja tice ali crvena lampica valjda sluzhi da "izmeri" udaljenost ili tako nesto kod fotoaparata, pa onda on izostri sliku i sve pre nego sto konacno kliknes tj. "skljocnes" da bi slikao. To posebno naravno u slabije osvetljenim mestima. Mada mozhe biti da sam lupio.

E sada nemam skener pri ruci iskopirao bi Vam kompletno uputstvo Canon aparata (A 75)gde je sve ovo sto sam vec rekao (indikator lampica za crvene oci i refleksija tj. odbijanje svetlosti od ocnog dna u nocnim uslovima)objasnjeno, ali mislim da isto imate na net-u (mrzi me da isto trazim) pa potrazite da nebi bili u zabludi oko ovih opcija...

P.S. Ako lazu oni lazem i ja...

Edited by C@sper

www.polovniracunari.rs

kao sto je lucky rekao crvena lampica sluzi samo da bi odredila udaljenost od objekta koji zelimo da slikamo a zaitim i izostrila

a crvene okice su od trave :D salim se

kad se ukljuci mod za blic protiv crvenih ociju on trepne par puta pre nego slikas da bi suzio zenicu a samim tim sprecio pojavu crvenih ociju

inace oci su crvene zato sto je ocno dno prepuno kapilara koji su jelte crveni zbog krvi i onda kad slikas u mraku zenice su maksimalno otvorene da bi prikupile sto vise svetlosti a to se na slici vidi kao crvene okice

((((Q))))

SRBI su najgluplji narod na svetu!!!

Cisto da dodam na citavu pricu da nikada nisam terao ljude da gledaju u crvenu lampicu ;) ali imam ukljucen mod protivu crvenih ociju (idu tri kratka blica pre onog glavnog) i zaista skoro nikada nisam na fotkama dobio red eye. Jedini je problem nekada sto ljudi krenu da se pomeraju vec posle prvog blica ili sto ako ti je slucajno ukljucen red eye a ti hoces da slikas nesto na brzaka, ne stignes.

pa ne baš, ako je blic u eksternom kućištu, onda je dovoljno udaljen od objektiva da svetlost ne bi ulazila u oči pod oštrim uglom.. niko nema crvene oči na slici za pasoš, a foto radnje rade i kad je mrak :)

vako ta crvena lampica ti izmedju ostalog sluzi da bi fotoaparat oredio i ekspoziciju odnosno da bi odredi koliko ima svetla a samim tim i dali ce da ukljucuje blic ili ne

kad mu ti iskljucis blic nema potrebe da odredjuje dali da ukljucuje ili iskljucuje blic jer si ga ti ugasio a kad slikas u sulovima dobre vidljivosti tad takodje nema potrebe da ukljucuje blic tako da nema crvene lampice

jebi ga sad sam provalio da cvena lampica nema veze sa izostravanjem vec sa ekspozicijom ali eto ti odgovora ;)

((((Q))))

SRBI su najgluplji narod na svetu!!!

Pa sto se onda kad iskljucis blic ili opciju Red eye- crvena lampica uopste ne pali (Canon) ili u uslovima dobre vidljivosti (dan) jel se tad merenje udaljenosti ne vrsi... , mislim da ste sad vec poceli da lupate neke stvari...

Ne znam kako da ti kazhem, ali kod mene se crvena lampica pali u tim slucajevima.

Podesis "Auto mod" i sam ce aparat te stvari regulisati po potrebi...

A ovo govori koliko ti znas o fotoaparatima ;)) NHF, al' nemoj da govoris ljudima da lupaju :)

Nisam imao nameru nikoga da vredjam...

ali jedino da ti prekucam uputstvo da bi te uverio ili da ponesem aparat ???

A ovo govori koliko ti znas o fotoaparatima ;

Mislim da nisi ni ti bas "strucan"!

Valjda ako postavis blic na automatik kad se pali blic pali se i crvena lampica ako se ne pali blic ne pali se ni lampica (prevod "Auto moda") i opet pricam za Canon.

Edited by C@sper

www.polovniracunari.rs