Jump to content

Legend


Recommended Posts

Kada sam bacio mali review, skoro, oko knjige "Servant of the Empire", koji je bio negativan, zamolio sam Koleta da mi preporuci neku knjigu iz istog zanra. Ovu gore mi je preporucio i ja sam mu zahvalan jer se skoro nisam tako dobro proveo.

Ova knjiga je bolja od najboljeg entertaiment filma koji ste ikada gledali i prosto mi nije jasno da ovo jos nije ekranizovano. Gosn David ima izuzetan stil, odlican humor i vrhunski smisao za opisivaje bitke (malih i velikih razmera). Napokon da procitam pisca koji pise iz cistog zadovoljstva pre svega zbog sebe, a onda zbog mase. Ni u jednom trenutku nema razmetanja visokoumnim parabolama i kojekakvom kvazi metafizikom, covek je napisao ono sto je hteo na nacin na koji je hteo i to je ispalo fantasticno.

Glavni junak je Rek, covek u ranim tridesetim godinama koji ne zna sta hoce, ali je snalazljiv i dosta zna o sebi. On srece ljubav svog zivota i zbog nje odlucuje da ode i bije bitku za koju se u napred zna da ce bit izgubljena. Drugi glavni lik je Druss, ziva legenda imerije Drenai koji sa svojih 60 godina odlucuje da bije svoju poslednju bitku i svojim prisustvom do neverovatnih granica podigne moral trupa. Prva polovina knjige sluzi za upoznavanje sa likovima, a druga polovina je pokusaj odbrane zamka koji predstavlja barijeru izmedju najvece armije na svetu i stare civilizacije Drenai koja je odavno dozivela svoj vrhunac.

Dijalozi su odlicni, narocito sporednih likova koji sluze da objasne desavanja iz raznih uglova (od najvisih do najnizih slojeva, sto civilnih, sto vojnih). Radnja i nije toliko bitna, mozda i najlosiji deo knjige, ali ono sto izdvaja knjigu je nedostatak klishea (ako nedostatak moze nesto da izdvaja), jer sam primetio da zabavna literatura (tako zovem fantasy i SF, bez ljutnje molim), strahovito pati od opstih mesta. Ovde je sve nadonadjeno inteligentnim replikama, sjajnim govorima i slikovitim prikazom strategije i taktike glavne bitke. A da sve bude malo zacinjeno, ima i malo magije.

Preporucujem svima ovu knjigu jer jednostavno prija duhu, a telu u zavisnosti u kojoj ste pozi.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na preporuci...

Bilo bi genijalno ako znas neki E Book link :)... Da se ne cimam oko nabavljanja knjige...

Poslednje sto sam procitao a da je bilo dobro jeste Igra Prokletstva od Barkera...

Takodje bih preporucio WiveWorld od istog autora... Klive je kralj...

weaveworld i igra prokletstva su smeshne u odnosu na njegove galilee i imajica

neka osoba glupak hehe

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...