Jump to content

Druga močvarna tura i magija južnjačkog bluza: South of Midnight recenzija (PS5)

SolidChief

Recommended Posts

Kada se ista igra prebaci na drugu platformu, uvek se postavlja jedno pitanje: da li se nešto suštinski promenilo ili je samo stigla u novom pakovanju? U slučaju South of Midnight za PS5, rekao bih nekako – ni jedno ni drugo. I to je opet okej!

Ovo je i dalje ona ista igra koja me je već jednom kupila atmosferom i identitetom, ali sada deluje nekako… Zaokruženije! Kao da joj konzola prirodno leži, bez potrebe da se išta dodatno dokazuje. Istina, nije u pitanju naslov koji su na PC-u igrači pamtili kao benchmark moderne grafike, ali opet nije bio bez svojih šljaštećih aduta.

Priča o Hejzel i njenoj potrazi za majkom i dalje nosi najveći deo iskustva. Ne bih sad ponavljao sve što sam već rekao ranije (prelistajte 190. broj našeg i vašeg časopisa za moje inicijalne utiske), ali suština ostaje ista. Ovo nije klasična avantura gde juriš od tačke A do tačke B. Svaki susret ima neku težinu, svaki neprijatelj ima razlog zašto postoji i igra konstantno pokušava da ti nešto kaže kroz te male, lične priče.

south_of_midnight_ss7.jpg

Borba? Pa, borba je i dalje borba. Ako ste očekivali da će PS5 verzija magično produbiti mehanike, nažalost neće. I dalje je to relativno jednostavan sistem koji može da zapadne u repetitivnost. Ali ono što sam i ranije primetio, važi i ovde – kada uđeš u štos i počneš da kombinuješ sposobnosti kako tebi odgovara, sve to dobije neki ritam koji ume da bude baš zabavan.

Razlika je u tome što ovde sve to teče nekako… Glatkije? Ne u smislu da je to sad drastično drugačije iskustvo, nego jednostavno kao da nema trenja. Uzmeš kontroler, igraš i ne razmišljaš previše o tehničkoj strani, a sve izgleda maksimalno utegnuto. To je po pitanju iskustva često pola posla.

Vizuelni stil je i dalje ono što najviše ostaje u glavi. Neću sad opet da ga hvalim na sva zvona kao prvi put, ali činjenica je da igra i dalje izgleda upečatljivo. Stop-motion fazon animacije likova i dalje je malo diskutabilan. Nekome će biti genijalan, nekome smetnja. Meni je i dalje negde između, ali cenim što postoji opcija da ga ugasiš i igraš bez tog efekta.

south_of_midnight_ss3-scaled.jpg

Ono gde igra bez dileme pogađa sve mete, jeste atmosfera. Močvare, šume, raspadnuti predeli – sve to ima težinu i karakter. Nije samo neka kulisa, nego aktivan deo doživljaja. U tim momentima, South of Midnight zaista pokazuje zašto je drugačija od većine sličnih naslova.

E sad, muzika i dalje razbija! To sam rekao i ranije i stojim iza toga sada još jače. Ta kombinacija južnjačkog zvuka i nečeg “iskrivljenog” savršeno leži uz ono što se u tim momentima odvija na ekranu. Retko kada soundtrack uspeva da ovako prirodno diše sa igrom kojoj pripada. Ako nemate bolji razlog za igranje ovog naslova, neka to bude ova sjajna muzička podloga.

Gluma takođe drži nivo. Ništa ne iskače kao spektakl, ali ni trenutka ne deluje slabo ili neubedljivo. Sve je taman gde treba da bude i to je ponekad upravo ono što je i potrebno da igra ima, kako bi zasijala. Kada prosek gura iznad proseka, to prosek nije!

south_of_midnight_ss5-scaled.jpg south_of_midnight_ss10.jpg south_of_midnight_ss2.jpg south_of_midnight_ss9.jpg

Istraživanje mi je izgleda čak i više prijalo ovog puta. Možda jer sam već znao šta da očekujem, pa sam više obraćao pažnju na detalje. Ali u svakom slučaju, igra ume lepo da nagradi radoznalost, što je uvek plus. Sad kad zastanem i pročitam svoje reči, shvatam da o igri pišem skoro kao o novom iskustvu, a ne nečemu što sam već ranije prešao. Nečuveno, naročito kada u obzir uzmemo činjenicu da sam tvrdio da igra nije za više prelazaka. Kapiram da to i dalje stoji kao istina, ali kada prođe neko izvesno vreme, moram da promenim iskaz u – jeste za ponovni prelazak, s vremena na vreme. Ko bi rekao, Milan se prevario.

Na kraju, zaključak se svodi na onaj prvobitni. Ovo je igra koja ima svoje nedostatke i uopšte ih ne krije. Ali takođe ima i dovoljno karaktera da nadjača skoro svaku od njih. PS5 verzija nije redefinisala iskustvo, ali ga je učinila dovoljno uglađenim da još lakše “klikne”.

I nekad je to sasvim – potpuno sasvim, dovoljno.

South of Midnight je dostupan za PC, PS5, Xbox Series X/S i Switch 2

Autor: Milan Živković

Igru ustupio: Microsoft

south_of_midnight_ss6.jpg

Pratite nas na našoj FacebookInstagram i TikTok stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Email Address *

The post Druga močvarna tura i magija južnjačkog bluza: South of Midnight recenzija (PS5) appeared first on PLAY!.

Pročitajte kompletan članak na PLAY! sajtu