Jump to content

Za slobodu i demokratiju… kad serveri rade: Helldivers 2 recenzija


SolidChief

Recommended Posts

Mislim da je moje mišljenje ovde nebitno jer svi koji je čitaju verovatno već (pokušavaju da) igraju ili Helldivers 2 ili Palworld. Ova igra je eksplodirala niotkuda, bez obzira što je nastavak voljenog ali ne toliko popularnog prethodnika. Što se mene tiče, igra je sjajna. Imam samo jednu veliku zamerku, mimo problema sa serverima, koju ću spomenuti na kraju recenzije. 

Za vas koji i dalje ne znate šta je ova igra, Helldivers 2 je kooperativna online PvE igra iz trećeg lica (za razliku od prethodnika koji se igrao iz ptičije perspektive) za četiri igrača. Ovaj tim demokratski opredeljenih marinaca biva lansiran na razne planete gde ih čekaju misije koje se uglavnom zasnivaju na masovnom uništenju vanzemaljskih buba i robota i donošenje demokratije istim. Igra je jako inspirisana filmom Starship Troopers i to nikako nije problem – igra je težak hajp. 

Launch-6.png?resize=1000%2C563&ssl=1

Na početku misije birate u koju zonu mape želite da „skočite“. Koncenzusom sa ostalim igračima, neverovatnom brzinom vas ispaljuju iz vašeg broda i kreće momenat učitavanja gde slušate veoma ozbiljno nahajpovanu vojnu muziku koja vas baca u mentalni sklop marinca koji žudi za širenjem slobode i demokratije. Udarate tlo i kratkom analizom mape krećete na misiju. 

Svaka misija je jasno definisana. Pobij jaja, pobedi bossa i odbrani lokaciju. Ali, mnoštvo sporednih misija su razbacane po mapi koje vam, ako uspete da ih uradite, dodaju bonuse na nagrade na kraju svake misije. Generalno, misija se sastoji od glavnog objektiva i ekstrakcije sa mnoštvo razbacanih bonus momenata koji su opcioni. Ekstrakcija je vrlo zanimljiva jer morate da se branite od talasa neprijatelja dok ne sleti brod koji će vas evakuisati. Na sve to, misije su vremenski ograničene tako da morate da tačno znate šta ćete raditi, šta ćete žrtvovati kako biste uradili misiju i izvukli živu glavu. Doduše, misije posle nekog vremena po definiciji postaju repetativne, ali zbog fenomenalnog gameplay-a nikako da mi dosade. 

Helldivers-2-Preview-Screen-11-scaled.jp

Vaš marinac je u početku opremljen oskudno a novu opremu otključavate kroz vrlo originalan battlepass sistem. Za divno čudno, ni u jednom momentu nisam osetio da je battlepass sistem vadipara, nego kroz njega napredujete samom igrom i uspesima u misijama. Naime, svaka misija vas nagrađuje sa značkicama koje koristite da otključavate stvari u battlepass-u. Među stvarima koje možete da otključate su oružja, oprema ali i kozmetika, pa možete slobodno birati šta vam se sviđa jer nije linearan progres. Na primer, prvi nivo besplatnog battlepass-a vam nudi oružje ali i bolji oklop, nov plašt i pozdrav. Vi komotno možete da grindate za sve ali možete da se fokusirate samo na oklop i oružje i potpuno izignorišete kozmetike ako vas ne zanimaju. Potrošnjom određene količine znački, prelazite u naredni nivo battlepass-a. Igra podržava i premium battlepass sistem koji funkcioniše po istom principu, samo nudi malo lepše kozmetike. Prodavnica je skroz kozmetički orijentisana ali je monetizacija vrlo fer i skromna, i nigde nisam video da traže 100 evra da biste kupili najgluplju kozmetiku – skoro sve je dostupno samo igrom. 

Helldivers-2-Preview-Screen-14-scaled.jp

Ono što Helldivers 2 izdvaja od ostalih pucačina je respawn sistem i strategemi. Svaka misija ima određenu količinu pojačanja koje možete da trošite. Ako neko od članova tima umre, vi, ili neko drugi, mora da pozove pojačanje unosom specifičnih inputa (Guitar Hero pod pritiskom?). Ako uspete tačno da unesete komande, mrtvi saigrač će sleteti kao pojačanje. Strategemi su pomagala koja možete na isti način da prizovete i ima ih mnogo. Na početku imate par boljih oružja koje možete da prizovete kao i da naredite vašem brodu da lansira raketu na vašu metu. Pored toga imate da prizovete mine, automatske topove, dronove i brdo drugih stvari. Sve strategeme otključavate između misija na brodu uz pomoć nagrada koje dobijate na kraju misije, ili materijala koje ste uspeli da skupite tokom istih. 

GW-Screenshot-6.png?resize=1000%2C563&ss

Sa tehničke strane, igra radi vrlo lepo na konzoli bez opadanja frejmova, glatko kao puter. Nije mi se desilo da naletim ni na kakve bagove (sem na one koje hoće da me pojedu). Ono što je predstavljalo veliki problem (i dalje ponekad) je dostupnost servera s obzirom na ogromnu količinu ljudi koji su pokušavali da dele demokratiju. Sve lokacije su detaljne i vrlo pregledne a i mini mapa pomaže u navigaciji. Kontrole su responsivne i pucanje je vrlo precizno, jedino što meni lično fali u igri je skok – nije mi jasno zašto marinci ne umeju da skaču, možda nije demokratski. 

Što se mene tiče, Helldivers 2 je za sada prvi predstavnik mog izbora za igru godine kako zbog same igre tako i zbog odlično odrađenog live service sistema. Ali, ovo pričam isključivo iz perspektive PS5, na kojoj sam radio test. PC je druga priča. 

Helldivers-2-Preview-Screen-2-scaled.jpg

Urednik mi je inicijalno ponudio PC ili PS5 ključ za igru gde sam kategorijski odbio PC verziju iz jednog vrlo bitnog razloga, a to je anti-cheat sistem koji se koristi. Igra koristi nProtect anti-cheat koji je rootkit driver. To znači da se ovaj anti-cheat kači direktno u najdublje nivoe vašeg operativnog sistema (Kernel Ring 0). Ovo je vrlo invazivna metoda anti-cheat sistema koja se koristi za kompetitivne igre. Helldivers 2 je PvE igra i ne vidim razlog zašto bi se koristila invazivna metoda zaštite. Na primer, Battle Eye, VAC i Easy Anti-Cheat su standardizovani i vrlo popularni anti-cheat softveri koji su provereni na velikim kompetitivnim igrama, dok se spisak nProtect igara uglavnom sastoji od opskurnih korejskih MMO-ova. Kao inžinjer po struci, ja ne verujem ovom drajveru. Ne verujem da će me iko špijunirati niti uzimati podatke sa mog računara, ali je dovoljna jedna maliciozna osoba sa dobrim pristupom da napravi ogromnu štetu. Iako je igra sjajna, zbog ovog anti-cheat-a ne mogu da je preporučim za PC, ali to je samo moj lični stav. 

Automaton-Screen-6-scaled.jpg?resize=100

Na vama je da odlučite da li verujete Arrowhead Games-u i Soniju (koji su imali ogroman napad 2005. godine pristupanjem kernelu) da su dovoljno kompetentni da apsolutno garantuju da ovakav pristup vašem sistemu neće imati nikakve posledice.

Helldivers 2 je dostupan za PS5 i PC

Autor: Igor Totić

Igru ustupio: PlayStation

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Email Address *


The post Za slobodu i demokratiju… kad serveri rade: Helldivers 2 recenzija appeared first on PLAY!.

Pročitajte kompletan članak na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...