Jump to content

Igra koja vraća veru u ‘’odiseje’’ – One Piece Odyssey recenzija


SolidChief

Recommended Posts

Kada su moje recenzije u pitanju, nikako ne volim da se bavim subjektivnim mišljenjem. Na svu sreću, reći da je One Piece jedan od najboljih anime/manga serijala svih vremena, iako zvuči subjektivno, podržano je jakim činjenicama. Retko koji zaljubljenik u japanske animirane serije i filmove, može da počne da gleda One Piece i da se u potpunosti ne izgubi u fenomenalnom svetu, priči i likovima ovog kultnog serijala.

No, kako to obično biva, proizvod jednog medija teško se prenosi na drugi. A sjajni One Piece bez obzira na svoju veličinu u anime svetu, skoro da nikada nije doživeo neko kvalitetno izdanje u svetu video igara. Lično sam probao većinu igara zasnovanih na pustolovinama Lufija i njegove posade i ne bih mogao da nabrojim ni pet naslova koji su bili iznad proseka i očekivanja. A najnovija u nizu, One Piece Odyssey, jedna je od najboljih koje sam ikada zaigrao.

ONE-PIECE-ODYSSEY_20230117004351-scaled.

Da, u smislu tako slabe konkurencije, titula najbolje One Piece igre možda i nije neko dostignuće. Ali prema mom skromnom mišljenju i te kako je velik korak u pravom smeru kojim će nadam se svaki naredni One Piece igrački naslov nastaviti da korača. Ali da kažemo i nešto konkretno.

One Piece Odyssey je neočekivano – potezni RPG naslov, što oberučke pozdravljam. Jeste, mogli biste da pomislite da bi se „super power“ borilačko-avanturistički anime serijal, najbolje preneo u potpuno akcionu igru. Ali iskustvo je pokazalo da i nije baš tako, naročito ako kao primer uzmemo naslov World Seeker od pre neku godinu – lepo ispoliran po pitanju grafike i mehanika ali užasno repetitivan, siromašan i dosadan neuspeh koji bih još lakše zaboravio da je bio samo malo bolji.

ONE-PIECE-ODYSSEY_20230120221135-scaled.

Zato se ova igra u potpunosti odlučuje za potezni RPG gejmplej koji bih mogao da opišem koristeći svega dva epiteta – jednostavno i lako. Pa dok ovo zvuči kao ništa osim komplimenta, to nije sasvim slučaj. Mehanike nisu ni blizu nekim modernijim JRPG ostvarenjima, pa dok sadrže poneki osvežavajući obrt na žanr, svode se na veoma bazično iskustvo sa premalo izazova.

Ne postoji pravilo kojim redosledom likovi učestvuju u borbi, tako da ih možete koristiti kako vam odgovara, a zameniti lika nekim drugim iz rezerve, ne čini da izgubite pravo na potez niti dodeljuje bilo kakve penale. Ovo u startu omogućava nadmoć nad protivnicima, koji čak i da su jači od vas, uz malo bolju strategiju nemaju nikakvih šansi.

ONE-PIECE-ODYSSEY_20230120214037-scaled.

Igra vas takođe obasipa iskustvenim poenima ukoliko ispunite krajnje jednostavan izazov u borbi, tako da u pogledu kompletne težine igre, ovo je jedna od najlakših igara žanra koje sam zaigrao poslednjih godina. Sve nekako podseća na renomirani Dragon Quest, ukoliko biste ga iskuvali, obrnuli centrifugom od 2000 obrtaja u minuti a zatim dobro izlopatali motikama. Funkcionalno, ali dosta bledo.

Na svu sreću, igru je milina gledati i za vreme borbi kao i van njih. Grafički, ovde je postignut dosta visok nivo, naročito kada su u pitanju dizajn sveta, duh specijalnih napada kao i količina detalja po pitanju lokacija. Ukoliko ste zaljubljenik u anime serijal i želite da istražite svaki ćošak i pređete svaku sporednu misiju, očekujte bar pedesetak sati igranja. A kako je narativ ubedljivo najveća zvezda kada je One Piece u pitanju, evo par reči i o tome koliko se dobro pronašao u ovoj igri.

ONE-PIECE-ODYSSEY_20230121213405-scaled.

Priča je smeštena u periodu neposredno nakon „Dressrosa“ poglavlja i prati prepoznatljive likove nakon što sticajem neobičnih okolnosti završe na legendarnom i velom tajni obavijenom ostrvu Vafordu. Ovde ih podjednako misteriozna devojka Lim stavlja u neugodnu situaciju oduzevši im sve sposobnosti koje su do tada sticali a kako bi ih povratili, moraju ponovo da prožive neke od najlegendarnijih priča One Piece serije, odnosno svojih avantura.

Ali ni to nisu jednostavni podsetnici na pređašnje događaje, kako ove priče sada dobijaju alternativni oblik, verovatno u nameri da budu malo i osvežene. A Lim koja nije upoznata se njihovim prethodnim pustolovinama, stoji kao ispomoć igračima koji nisu gledali seriju kako bi kroz njeno iskustvo što lakše povezali šta se sve ranije dešavalo.

ONE-PIECE-ODYSSEY_20230121190003-scaled.

No, kada se sve sabere, priča dostiže sličan nivo kvaliteta kao i akcioni segment igre. Sve odaje utisak nešto kvalitetnijeg anime filera i osim što je dosta predvidivo, ne nudi neki osećaj satisfakcije pri prelaženju. Ovo su ujedno i dve najveće mane igre. Prelake borbe i predvidiva priča koja nije u rangu sa legendarnim pustolovinama posade „slamnatog šešira“, zajedno predstavljaju propuštenu priliku. Moglo je to dosta bolje.,,

Uz to, igra od igrača prečesto zahteva da se vrati na već posećene lokacije, dodatno usporavajući tempo priče koja se i ovako jedva odvija. No, na svu sreću, na gotovo svakom preostalom polju, igra je zaista odlična. Izgleda i zvuči sjajno, većina dijaloga je oživljena glasovnom glumom originalne postave anime serije, a detaljnih lokacija je stvarno pregršt. One Piece duh je takođe odlično prenesen u vidu prepoznatljivih karaktera glavnih likova kao i njihovim međusobnim interakcijama. I tu je prisutan zavidan broj detalja koji odlično drže harizmatičnu celinu, kojoj ni jedan One Piece zaljubljenik (sa viškom vremena) neće moći da odoli.

ONE-PIECE-ODYSSEY_20230121210745-scaled.

U celosti, tek nešto iznad proseka ali u dugoj istoriji lošijih naslova – veliki uspeh za One Piece u svetu interaktivne zabave. Ovo je jedna odiseja koju nikako ne bi trebalo da propustite ukoliko volite One Piece. A ukoliko ste samo JRPG igrač, ne bi ni tada bila loša ideja da zaigrate ovu igru. Poseduje sasvim dovoljno šarma za kvalitetnu tačku ulaska u neverovatni One Piece svet.

Autor: Milan Živković

Igru ustupio: Iris Mega

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Email Address *


The post Igra koja vraća veru u ‘’odiseje’’ – One Piece Odyssey recenzija appeared first on PLAY!.

Pročitajte kompletan članak na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...