Jump to content

Legendarni Airton Sena i Sonic trofej


SolidChief

Recommended Posts

Sena-Sonic-naslovna.jpg?fit=450%2C203

U moru bizarnosti koje se s vremena na vreme pojave na internetu, verovatno jedna od  čudnijih, barem kada je gejming u pitanju, jeste čuvena slika legendarnog vozača Formule 1, Brazilca Airton Sene, na kojoj on visoko iznad glave drži trofej sa SEGA logom i figurom Sonica.

Kao prvo, da, ova slika je prava i nije fotošop. Ali, koja je priča iza ove slike?

Sve se desilo daleke 1993. godine, 11. aprila. Vožena je trka za Veliku nagradu Engleske, jedna od najvećih i najboljih vožnji Sene, ali nažalost i jedna od poslednjih pre njegove prerane smrti, koja se desila oko godinu dana kasnije na tragediji tokom trke Velike nagrade San Marina.

Da se vratimo na ovu trku u Engleskoj. Imao je Sena tada 33 godine, još uvek u najboljoj formi, a toga dana je padao opasan pljusak, kako to obično biva na britanskom ostrvu. Ukoliko ste upoznati sa istorijom Formule 1, znate da je Sena bio verovatno najbolji vozač svih vremena, a posebno se isticao kao veliki majstor vožnje po mokrim stazama, zbog čega su ga prozvali “Kišni čovek”.

Tako da mu je ova trka u Engleskoj bila posebno istaknuta u karijeri, vozio je fantastično i u izuzetno teškim uslovima uspeo je da “oduva” svog večitog rivala i glavnog konkurenta, Alena Prosta. Još jedna velika pobeda za veliku legendu, još jedno najviše mesto na podijumu. A šta ga je tamo čekalo? Veliki Sonic trofej.

Kako se to dogodilo?

U to vreme SEGA je volela da se agresivno reklamira na pomalo čudnim mestima, pa je  tako njihovo marketing odeljenje sklopilo sponzorski ugovor po kome su bili glavni i najveći sponzor tog trkačkog vikenda u Doningtonu, gde se trka i odigrala. Zapravo, ugurali su toliko para da se čitav događaj zvao XXXVIII Sega European Grand Prix, a SEGA logo i ime su bili bukvalno svuda, niste ih mogli zaobići ukoliko ste gledali trku, od početnih pozicija do podijuma, preko reklama na TV prenosu u najboljim momentima.

Kao deo tog reklamno-sponzorskog paketa bio je i dogovor da se pobedniku trke uruči specijalni promo-pehar, koji se sada već postao čuven na internetu, a o kome ovde upravo i pišemo. Ali, moraćemo da vas razočaramo. Ovo nije bio zvanični pehar trke, već samo deo ispunjavanja sponzorskih obaveza, i vrlo brzo nakon primanja ovog revijalnog pehara, Seni je uručen i pravi pobednički pehar za osvojeno prvo mesto Velike nagrade Engleske.

Ipak, kako to obično biva na internetu, neki mitovi zauvek žive, pa je tako za sve nas i dan danas ova čuvena slika jedino i bitna, Sena je zaista dobio Sonic trofej, i možda on i danas zauzima bitnu poziciju u vitrini uspeha pokojnog velikana, ko zna?

Sena-Sonic.jpg?resize=700%2C1018

Pročitajte vest na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...