Jump to content

Evropska komisija optužena da je prećutala podatke o uticaju piraterije


SolidChief

Recommended Posts

European-Commission-Piracy-Report-evrops

Evropska komisija (EK) se ovih dana našla na udaru kritike da je prećutala važne podatke o uticaju piraterije na legalni promet i prodaju sadržaja.

Optužbu je uputila Piratska partija, koja se pita zašto EK krije, odnosno ne objavljuje podatke i zaključke donete iz istraživanja koja je, po nalogu EK, uradila za njih konsultantska agencija Ecorys.

Istraživanje je rađeno 2014. godine, i na njega je potrošeno preko 400 000 evra, a cilj istraživanja je bio da se ustanovi kakav je uticaj piraterije na legalnu prodaju video-igara, filmova, muzike, knjiga i ostalih digitalnih proizvoda.

Istraživanje je završeno i kompletan izveštaj je predat maja 2014. godine, ali njegovi rezultati nikada nisu dospeli u javnost. Piratska partija se pita zašto EK krije i ne objavljuje rezultate za čije je istraživanje potrošila tolike pare, i dolazi do zaključka da je to zbog toga što rezultati pokazuju da piraterija nema negativnih efekata na prodaju piratizovnih stvari, i da čak zapravo ima pozitivan efekat, odnosno da povećava prodaju, što se posebno ističe kod video-igara.

Kako kažu iz Piratske partije, jedini izuzetak su veliki blokbaster filmovi, koji najviše žive od dobrog prolaska u bioskopu, pa zato na njih piraterija najviše utiče.

 

Pročitajte vest na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...