Jump to content

Diablo 2 danas slavi 17 godina


SolidChief

Recommended Posts

Diablo-2.jpg?fit=450%2C338

“Kako vreme leti, već je noć, moram u krevet!”, kaže Elmer Davež Dušku Dugoušku. Ako pripadate generaciji koja je čekala crtani u sedam na prvom programu RTS-a(kada drugog nije ni bilo), verovatno se sećate kakav je bum u svetu igara napravio Blizzard svojim Diablo serijalom. Prvi deo je bio revolucionaran, a drugi je samo nastavio dobro utabanim putem. Prošlo je tačno sedamnaest godina kako je Diablo 2 izašao. Mnogi za njega tvrde da je to najbolji akcioni RPG ikada stvoren.

Međutim malo se zna da je Diablo trebalo da bude potezni RPG. Glavi dizajner i nekadašnji suvlasnik Blizzard Northa, David Brevik, objašnjava kako je na pola projekta morao da menja osnovnu ideju. Protivio joj se jer nije želeo da Diablo liči na strategije koje su tada izlazile iz Blizzardove kuhinje. Kada su mu odobrili nova finansijska sredstva zbog posla koji je predstojio, jednog petka uveče je prionuo na posao. Imao je brilijantnu ideju. Isprogramirao je da se 20 turnova odigraju u sekundi. Kliknuo da udari neprijatelja, skeleton je pao, a rodio se akcioni RPG kakav sada poznajemo! To je sve bilo gotovo za jedno veče. Nekada ideje koje dođu u trenutku traju celu večnost.

Diablo i dalje predstavlja osnovu svih hack and slash akcionih RPG-a, sa kojim se porede svi drugi. Samo nije jasno zašto je zadnja Diablo 3 ekspanzija, Rise of the Necromancer, izašla 27. juna a nije sačekala godišnjicu svog prethodnika.

 

Pročitajte vest na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...