Jump to content

GTA V uči programe za automatizovane automobile


SolidChief

Recommended Posts

Grand-Theft-Auto-5-traffic.jpg?fit=450%2

Ukoliko bar malo pratite auto industriju ili generalni razvoj tehnologije, znate da je trenutno jedan od hitova i glavni pravac razvoja okrenut ka vozilima kojima nisu potrebni vozači, odnosno automatizovana vozila u kojima vi samo sedite, a program sve radi za vas.

Međutim za razvoj ovakve tehnologije je potrebna ogromna količina vremena i pre svega gomila prakse i testiranja za AI, kako bi naučio šablone i ponašanja koja će mu biti korisna u stvarnom svetu.

Kako stvarni svet, iz očiglednih razloga, nije pogodan za ovakva testiranja, jer donosi previše rizika, a “kontrolisana” okruženja jednostavno ne mogu da adekvatno postave sve neočekivane situacije na koje program treba da se navikne, razvojni timovi su se okrenuli jedinom logičnom odgovoru – GTA V.

GTA V sadrži preko 260 vrsta automobila, 14 različitih vremenskih uslova i na hiljade NPC ljudi koji se nasumično i sa random ponašanjem kreću po mapi, sa veoma bogatim reljefom i infrastrukturom koja uključuje mostove, raskrsnice, reke, male i velike puteve, auto-puteve, pruge…

Dejvid Baket iz kompanije Neo, koja ima za cilj da uvede automatizovana vozila na ulice SAD do 2020. godine, kaže da je jednostavno GTA V najbolja i najopširnija simulacija ikada i da je zato veoma pogodna za testirnje njihovog softvera, pogotovo što sve situacije mogu iznova i iznova da simuliraju, kako bi prikupili najpreciznije podatke i u skladu sa time pristupili problemima sa kojima se suočavaju u programiranju ovih programa.

Pročitajte vest na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...