Jump to content

U 2016. godini na Steamu je prodato igara u vrednosti od 3,5 milijardi dolara


SolidChief

Recommended Posts

SteamSpy.jpg?fit=450%2C253

Ukoliko već niste čuli za popularnu platformu SteamSpy, u pitanju je najpouzdaniji i najbolji način da saznate bilo kakvu statistiku o igrama koje se nalaze na Steamu. Kao i na početku svake godine, i ovoga puta nam je osnivač portala Sergej Galionkin (Sergey Galyonkin), izašao sa obimnim člankom koji nam prikazuje detaljnu statistiku i globalna kretanja na Steamu, najpopularnijoj svetskoj platformi za kupovinu i igranje video igara.

Pre svega, tu je upadljivi fenomen da broj igara svake godine na Steamu raste neverovatnom brzinom, pa smo tako u 2016. godini dobili čak 5245 novih igara koje se mogu pazariti preko Steama. Od toga,  čak 588 novih igara se pojavilo samo u decembru 2016. godine.

Što se tiče zarade i prodaje, tu su brojke i dalje neverovatne, ali ipak nisu drastično promenjene u odnosu na 2015. godinu. Tokom 2016. godine prodato je preko 370 miliona jedinica Steam igara, u vrednosti od oko 3,5 milijardi dolara. Važno je napomenuti da se ovde radi o igrama koje se aktiviraju na Steamu, ali nisu nužno kupljenje preko samog Steama, i takođe je važno da u računicu idu sve igre bilo da su prodavane po punoj ceni, na rasprodaji ili su poklanjane besplatno.

Ovo znači da je u proseku neka igra prodata u ~6640 primeraka.

Iako brojka od 3,5 milijardi dolara deluje ogromno, zanimljivo je da ovo nije nikakav skok u odnosu na prethodnu godinu, koja je prošla sa sličnom cifrom, iako imamo preko 5000 novih igara ove godine. Razlog tome je manjak velikih AAA naslova, kao i loš prolaz na tržištu onih naslova od kojih se ove godine očekivalo puno. Takođe, dve izuzetno popularne AAA igre iz ove godine, Overwatch i Battlefield 1, se uopšte ni ne nalaze na Steamu.

Sa druge strane, u 2015. godini su se pojavile takve veličine kao što su Witcher 3 i GTA V, koje su imale neverovatne prodaje tokom 2015. godine, a čija se uspešna prodaja nastavila i tokom prethodne godine.

Neke od grafikona o situaciji i kretanju na Steamu možete videti ispod, a detaljan članak o ovome možete pronaći na ovom linku.

broj-novih-igara-na-steamu.png?resize=70Steam-prodaja-i-prihodi-2016.png?resize=

Pročitajte vest na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...