Jump to content

Steam letnja rasprodaja 2016 – statistika


SolidChief

Recommended Posts

steamspy

Još jedna letnja rasprodaja na Steamu je iza nas, nadamo se da su vaše omiljene igre bile na dobrom popustu i da ste pazarili šta ste želeli, ali i da niste potrošili previše.

Prošlo je 5 dana od završetka rasprodaje i zanimljivo je videti statistiku i uporediti brojke sa prošlogodišnjom letnjom rasprodajom. Kao i uvek, za to se pobrinuo portal Steamspy. Statistika se odnosi samo na one naslove koji su uspeli da se prodaju u preko 5000 hiljada kopija tokom rasprodaje, pošto algoritam na Steamspy nije dovaljno prezican kada su u pitanju naslovi koji su se tokom rasprodaje prodali u manjem broju.

Ukupno 1 592 igre se se tokom ove rasprodaje prodale u više od 5 000 primeraka, što je čak za 50% više od prethodne godine kada je tokom rasprodaje 1 050 igara premašilo cifru od 5 000 prodatih kopija. Inače je na rasprodaji bilo 7 156 igara, što znači da je negde oko 22% igara na rasprodaji premašilo cifru od 5000 prodatih jedinica igre.

Ovih 1592 igara je ukupno prodato u neverovatnih 36 800 000 primeraka, što je povećanje za 12% u odnosu na prošlu godinu, kada je prodato 33 miliona. Ukupan prihod od prodaje tokom Steam rasprodaje ove godine je iznosio nešto preko 223 milona dolara, što je ogroman skok u odnosnu na prošlogodišnje prihode tokom rasprodaje, koji su bili oko 160 miliona dolara, dakle u pitanju je skok u prihodima od oko 40%.

Veliku zaslugu u ovim prihodima ima porast broja korisnika Steama za čak 35% u odnosu na isti period prošle godine (sa 130 na 170 miliona registrovanih Steam naloga), kao i broj dnevno aktivnih korisnika sa 9,7  na 12,2 miliona. Sa druge strane, tu je i promena strategije na samom Steamu, gde više nema dnevnih i fleš dilova, već su svi popusti tu crno na belo od početka do kraja, tako da su korisnici od starta jasno upućeni u to šta je na popustu i koliki je taj popust, pa se lakše upuštaju u kupovine i planiranje para koje žele da potroše na igre u toku trajanja rasprodaje.

Ceo tekst sa analizom možete pronaći na OVOM linku.

 

Pročitajte vest na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...