Jump to content

Pronađen prototip Nintendo PlayStation konzole


SolidChief

Recommended Posts

Ultra retku Nintendo Playstation konzolu, sasvim slučajno u svom podrumu pronašao je sin biznismena koji je početkom devedesetih bio povezan sa jednim od direktora iz Sonija.

Pre nekih 25 godina, stvari u industriji video igara su izgledale dosta drugačije nego danas. Glavno rivalstvo je bilo ono između Nintenda i Sege, koji su u to vreme vodili ljutu bitku na polju kućnih konzola. Gigant elektronske industrije kompanija Sony, u to vreme nije imala nikakve veze sa video igrama. Jedna od čuvenih priča iz tog perioda je partnerstvo koje su napravili Nintendo i Sony, koje je podrazumevalo da Sony napravi uređaj koji će se zvati “Nintendo Play Station”. Ova konzola je trebalo da osim kertridža igre pušta i sa CD-ova. Te 1991 na CES sajmu, Sony je zvanično najavio SNES-CD, da bi na istom događaju Nintendo javno “osramotio” Sony, objavivši da su u vezi iste stvari sklopili partnerstvo sa kompanijom Philips.

Ovo je dovelo do toga da legendarni Ken Kutaragi, danas poznat kao otac PlayStation-a, intenzivno krene sa lobiranjem unutar Sonija da kompanija napravi sopstvenu verziju konzole za video igre. Tako je nastao prvi PlayStaion koji je kasnije postao jedna od najprodavanijih konzola u istoriji (preko 100 miliona prodatih primeraka) kao i PlayStaion brend koji je danas verovatno i glavna uzdanica celog Sonija.

Slike Nintendo PlayStation prototipa možete pogledati ispod. Oko 200 primeraka je inicijalno napravljeno, pa zatim uništeno nakon tog CES-a 1991. Igrom slučaja ovaj primerak je završio u podrumu jednog od biznis partnera tadašnjeg direktora iz Sonija, čiji je sin odmah po svom “otkriću” slike objavio na redditu.

2 1 3 4 5

Pročitajte vest na PLAY! sajtu
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...