Jump to content

Preporuka za wifi ruter?

Zwerko

Recommended Posts

Dakle situacija je sledeca - trenutno imam ono sto sam ja po netu skontao kao solidan wifi ruter D-Link HD Media router 1000 i on mi zadaje malo problema. To se najcesce ogleda u tome sto jednom u nedelju-dve zabode net na wifi mrezi (komp nakacen kablom radi normalno). S druge strane jako je nezgodno sto kada streamujem neki film preko wifi na media plejer se desava vrlo cesto da zabode wifi i tu ne znam da li je problem do media plejera ili do njega (ali isti media plejer je na starom ruteru dobijenom od provajdera radio normalno, s tim da taj ne mogu da koristim jer je i dalje i modem na drugoj lokaciji). Edit: Da, zaboravih da napomenem, problem se resava resetom uredjaja, zato sumnjam da je s njim neki problem. 

U svakom slucaju hteo bih da ga zamenim pa mi treba neki savet da li neko ima da preporuci nesto krsteno sto bi se reklo. Zahtevi nisu bas najminimalniji ali nisu ni preterani - dakle bilo bi dobro da je N standard, cisto da mogu da strimujem film od 5-7GB, jer mi se cini da je to neka granica preko koje G standard krece da zajebava, treba da u jednom momentu servisira 4-6 wifi uredjaja i pozeljno je da ima Gigabitnu mrezu (ovaj D-Link je i uzet zbog gigabitne mreze ali sam na kraju shvatio da mi to nije toliko bitno gajbi). 

Cena u sustini nije neki ogranicavajuci faktor, ali ne bih da uzmem neko cudo od 300 evra, nesto normalno samo da je. Gledam ove novije Linksys i nista mi nije bas jasno kakve su im razlike u karakteristikama i koji bi tu nesto bio kao bolji. Opet kakvi su ovi malo napredniji Asusi? Mislim uvek je opcija da uzmem i WRT54GL ako zakljucim da mi nista od ovih novih fensi varijanti ne radi kako treba :)

Edited by Zwerko

Heghlu'meH QaQ jajvam

Gledam sad na ovom sajtu Nebo, kosta 150 evra kod nas (ako im je to azurna cena, na IT svetu kosta malo manje), to mi je ipak malo over budget, dao bih tipa do 70-80 evra, mozda koji evro vise. Da, bitna napomena, u pitanju je dosta mali stan, 40m2, s samo jednim zidom, dakle pokrivenost ne bi trebalo da bude problem. Ovaj eventualno da probam u firmi pa da javim utiske :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

Esi probao da menjas setovanja WiFi parametara?

konkretno, promeni KANAL na kojem radi WiFi (4ti ili 8mi su najcesce najmanje zagusheni, probaj njih umesto "automatic" opcije), MOD rada stavi na 802.11 b/g (b/g/n hoce NEKIM uredjajima da pravi problem ponekad...), za enkripciju (kapiram da ti je wifi zakljucan) stavi WPA/WPA2-PSK + TKIP  npr.....  
Posle ovoga prati sta se deshava jbg, dan dva...... pa onda javi da li se ponavlja taj problem... Ne treba odmah juriti u radnju po novi ruter...

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

Tacno, mnogi uredjaji vide samo prvih 12 wifi kanala (2.4GHz opseg), tako da su 13ti i 14ti kanal (uobicajeni za USA standard takoreci) "nevidljivi" za njih i jednostavno ne vidi se WiFi signal....  Ono sto je Mohi rekao za zemlje, tu ima razlike po pitanju transmit power-a iliti snage zracenja jer npr regulative nekih zemalja ne dozvoljavaju uredjajima da zrace svoj MAX, tako da ljudi tu obicno biraju neke vukojebine gde je dozvoljeno da antene biju max snagom... Treba probati i to svakako, mada tu ce se samo videti razlika u jacem signalu u objektu gde drzis ruter...

Promenio sam sad kanal na cetvorku pa cu da testiram. Jos uvek necu da ga skinem sa b/g/n jer mi je negde bila i poenta da imam n :) Enkripcija je ova koju si i napisao tako da tu nije problem verovatno. U svakom slucaju uzecu da gledam par filmova pa da vidim sta se desi, najcesce dodjem na ideju da menjam ruter kad gledam film i zabode :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

Testiraj sa vise servera: Youtube stream, vuci neki HD film sa torenta koji ima puno seedera i prati da li i koliko "vrda" brzina downloada i sl....

BTW, koliko brz net uopste imas na gajbi? Pitam da bih znao ima li poente uopste drzati "n" standard ukljucenim..  :)   Also, ne ponasaju se svi ruteri jednako ako npr rade u b/g/n  modu i na isti se nakace dva klijenta - jedan koji podrzava "n" standard i drugi koji ga ne podrzhava, tu cesto hoce da se glupiraju ruteri sa troughputom.....

Anyway, ako pak odlucis da se otvoris za novi ruter, moja preporuka je ova azdaja, nije jeftin ali evo na ovom testu se pokazao najozbiljnije....

http://arstechnica.com/gadgets/2015/03/from-the-wirecutter-the-best-wi-fi-router-for-most-people-anyway/

Ma net mi je 25mbit, ne treba mi za to n standard :) Meni u sustini treba n samo kad strimujem film s kompa na tv (tj media plejer), jer ako skinem neki malo veci rip ne radi g kako treba, tj ne moze da izvuce brzinu. E sad to moze da bude problem posto se nakace tipa telefoni i sl koji su mozda na g (jedan laptop je sigurno samo g), a ovi neki drugi su na n, ali zato me i nervira jer bi to kao satro trebalo da radi kako treba. Ovaj transmit power ja nemam kao to po zemljama nego imam da biram snagu i tu je na max, ali kazem mali mi je stan, ne bi domet trebalo da bude problem. 

A super je sto postoji opsti konsenzus da je najbolje uzeti ruter od 150 evra [:D]

Heghlu'meH QaQ jajvam

Skini wifi analyser app za Android pa pomoću njega nađi najbolji kanal, mada, po mom iskustvu, nema tu puno pomoći kad u komšiluku ima puno rutera. 5ghz će nam svima trebati uskoro.