Popular Post brue Posted August 17, 2013 Popular Post Report Share Posted August 17, 2013 (edited) Ај да и ја нешто овде паметно (можда) напишем, после доста година. Елем, давно, давно пре сам играо нормално први део, а онда ми се некако нису свидели наставци. Више ми је легла нпр. Knights of Honor (са оним patch-ом). Е, код EU IV ствар је мало другачија... некако ме више подсећа на поменуту, па ми је ето легла као будали шамар... а можда и због тога што ништа људски нисам од стратегија одиграо одавно. Па да почнемо: 1. Да, Европа је у фокусу, али је покривена мапа целог света, тј. можете да имате колоније и све што уз то иде, па евентуално да ни над вашим царством сунце никад не залази. 2. Игра почиње, у једном од понуђених сценарија, од 1444.год, и траје (надам се) четири века. Код осталих сценарија је тај период суженији. Пошто волим да играм што дуже нешто што ми се свиди (а и Србију из анонимуса не могу да проширим на целу Европу у краћем временском року), узимам само тај најдужи период, тако да ћу само њега и помињати. 3. Можете да играте са било којом државом у то време. Од оних најмањих грофовија, до тадашњих супер сила. Наша Србијица је баш стешњена између зајебаних играча, тако да је у класи најтежих за играње. 4. Постоје историјска дешавања и углавном вас игра извештава о свему што се значајније догаша у околини и свету. Поред овога постоје и мисије, бирају се од три понуђених, и углавном су ту као мали подсетник шта бисте моралуи даље да радите или требало да радите - од склапања споразума са околним државама, заузимања провинција, стварања флоте/војске итд итд. 5. Ресурси и "ресурси": - Treasury: нормално, кинта. Пресек свих прихода и издатака. Паре пристижу сваког почетка месеца и зависе од тога шта имате изграђено по провинцијама, колика је флота, војска итд. Такође, овде долази у комбинацију и трговина. Наиме, у одређеним градовима/провинцијама постоје трговачки нодови који су фактички берзе. Ваши трговци могу да раде директно у њима или да раде у другим државама а да преусмеравају трговину на нодове (мрзи ме детаљније да објашњавам, видећете - добар је систем). Трговина и приходи могу надаље да се побољшају саветницима. - Manpower: колико људства имате за слање у војску. Дакле, пирове победе су стварно зезнута ствар и мора да се пази да се не дође у ситуацију да имате војску а не можете да је "обновите" или нпр да вам је хитно потребна додатна армија а резервиста нигде. Разним објектима ово може да се унапреди, као и одређеним саветницима (више о томе касније). - Stability: Стабилност држава утиче на пар фактора, који су зависно од бројке (стабилност иде од -3 до +3) или бонуси или дефекти. Утичу на приходе, шпијунажу, покрштавање, могућност побуна итд итд. - Prestige: ово утиче како на јачину армија (пар бонуса), тако и на однос других држава према вама. Ако је јачи, онда и државе радије склапају споразуме са вама и сл. Није га једноставно побољшати и углавном иде преко саветника и решавањем мисија. - Legitimacy: како вас народ види као монарха. Утиче на разне ствари које су везане за тај однос, од могућности побуна, до односа са властелом, неверницима итд итд. Углавном га није тешко одржати на максимуму. Овде бих напоменуо да НЕ морате да одржавате једну династију, за разлику од КОН-а, тако да ако вам умре јалов краљ, онда ће се или појавити други или ће привремено земљом владати веће (са одређеним дипломатским лимитима - попут тога да не можете да покренете рат и сл). Ових пет "ресурса" су горе лево, а поред њих су: - Merchants: колико имате трговаца да мешетаре по трговачким нодовима или другим државама - Colonist: као што и назив каже, међутим они се касније појављују и то тек кад одрадите одређене ствари (проналасци, националне идеје итд) - Diplomats: користе се и за дипломатију и шпијунажу. У ствари, све је то обједињено на дипломатском прозору друге државе. Ту можете да бирате да ли да побољшате односе са неким, да ли да покушате неку провинцију маркирате као повод и оправдање за рат (casus belli), да ли да помогнете побуњеничке покрете у тој држави, објавите рат, покушате да склопите савезништво или краљевски брак, тражите пролаз за своје трупе и сл. Оправдање за рат је веома веома битно и што се тиче унутрашњих и спољашњих прилика. Безразложни напади могу скупо да вас коштају и да вас ставе у позицију да на сваком кораку имате непријатеље, а да вам народ буде веома незадовољан. Ако неко прекрши договоре, добија се једно џабе оправдање за рат, са одређеним периодом трајања, те их увек ваља искористити ако се укаже војна прилика. - Missionary: Служе за покрштавање неверника. Када се заузме одређена провинција, а коју дефинишу култура, вера и припадност некој држави (core), прво што бисте желели да урадите, како бисте искористили у потпуности њене потенцијале, треба да је рпетворите у вашу "core" провинцију. Након тога вам се отварају опције да им веру промените у вашу државну, и на крају да промените "културу", у бити националност те провинције (нпр. Дубровник је стављен да су Хрвати, одрадите све и на крају је то православна провинција, са српским становништвом). Промена вере није толико једноставна и доста зависи од јачине ваше државе, њеног поглавара и саветника. Нпр. немогуће је са слабим поменутим факторима пребацити суните у православце, а самим тим ни променити им националност. Чак и кад је могуће, то може да потраје неколико година до неколико десетина година.... за разлику од КОНа где је то било далеко лакше и зависило искључиво од чика попе и његове јачине. Испод овог реда налазе се још три "ресурса": Пре тога о саветницима. Поред краља, на челу државе се налази и веће, а које је састављено од саветника. Саветници су за доле наведена три "ресурса", и проед тога колико месечно додају на те ресурсе, имају свој сопствени бонус - од појачања војске, преко унапређења економије, до смањивања захтева за унапређење технологије. Што јачи саветници, то бољи бонуси, али и издаци за њих су и више него пропорционални. Чак, за слабије државе, и они најјефтинији се тешко плаћају. - Administrative power: Користи се за поменута културна "преобраћања" народа у вама блиски народ. Такође, директно може да се инвестира у ојачање Stability-ја, што је један од главних корака које треба направити. Имају употребу, као и остала два наведена ресурса, у изградњи одређених објеката. - Diplomacy power: Изградња објеката, па анексија држава или било шта у преговорима у току рата са неком државом, зависи директно од овог ресурса. - Military power: За овај ресурс можете да купујете војсковође, инвестирате у вишегодишње "смиривање" ситуације у побуњенички склоним провинцијама и сл. Сва три ова задња ресурса нас воде на следећу причу: - Technology: Подељена је исто као и претходна три ресурса и скупљањем довољног броја поена (а што није једноставно, собзиром да су вам потребни и за друге ствари), откључавеате наредну технологију везану за тај ресурс. Ако се нон стоп борите, а што ће вероватно бити случај, онда је најлакше набуџити војну технологиу, или макар да се каже најбрже ће да иде. Остале су теже, доста теже за унапређивање, уколико желите и да сачувате оно што сте освојили. - Ideas: Развитком административне технологије отварају се националне идеје. Имате 8 слотова које можете да попуните са 15 различитих националних идеја. Свака од тих идеја надаље може да се унапреди неколико пута, а опте са коришћењем ова три поменута ресурса. Доста за сада, одох да играм :) Ако некога још нешто занима, буџићу или у овом посту или даље на топику. Игра није "тешка" и брзо се скине... знамо одакле Edited August 17, 2013 by brue 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted August 19, 2013 Author Report Share Posted August 19, 2013 Е да, што се тиче учитавања - дал није оптимизовано како ваља, или је можда због домаће верзије - предучако учитавање позиције траје ако се директно из играња иде на лоад. Тако да је боље изаћи у мени, па онда лоад. То експресно одради. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemi187 Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 za sada mi se bas i ne svidja ovaj sistem sa AP,DP i MP .Nekako mi je onaj prosli sa sliderima bio logicniji ,a ovde previse stvari koristi ta 3 resursa tako da covek ako nepromisljeno krene da trosi iste,moze da upropasti celu partiju u prvih 50g.Isto mi je glupo sto ne moze da se sa Conquest Cassus Belli uokviri vise provincija nego samo jedna (ili ja jos nisam nasao opciju za to ).Ostalo je sve oke . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted August 19, 2013 Author Report Share Posted August 19, 2013 (edited) Мени је ок са тим поенима јер мора више да се води рачуна и да се унапред планира. Чини ми се да су административни поени најзезнутији, јер са њима се претварају нове провинције у core и тиме смањује могућност побуна, појачава економија и отвара могућност конвертовања народа. Са друге стране, са њима се и отварају административне технологије које по степенима отварају националне идеје. Некако мислим да је најбоље, што се идеја тиче, отворити оне за дипломатију, тј трговину на првом месту и за армију, јер макар то брже долази. И док се не направи стабилнија економија и држава, административне користити само са административну технологију и core-ирање. мада, оне две административне идеје, које додају после додатног саветника, изгледају примамљиво... а у ствари су замка, јер ем што мора да се откључа идеја, ем после у тој идеји има 5-6 степена по пар стотина поена да се откључа саветник. Управо сам се зајебао са тим и сад морам из почетка, али не смета ми - на грешкама се учи. Вероватно је ово за неку стартно јачу државу кеса, али за Србијицу... све у свему - игра ми је одлична и лепо легла у ове топле дане. Edited August 19, 2013 by brue Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 Europa.Universalis.IV.v1.1.2.Update.Incl.7.DLCs.and.Crack-3DM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 kazite vi meni jel to moze da radi na mom kompu:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StormScion Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 (edited) EU1 i EU2 najbolje EU3 uzas ovo skidam trenutno, deluje ok kazite vi meni jel to moze da radi na mom kompu:) ti imas komp ? ;) Edited August 25, 2013 by StormScion Quote Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 huehue elem, ja sam debil izgleda...skinuo eu4, combinovao ono brdo fajlova u total commanderu i izbaci mi jedan koji nije image fajl, sta da radim koji kurac sa njim...ubice me peja ako vidi ovo :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 Dule, po sto pedeseti put, scenska izdanja nisu splitovani fajlovi koji se spajaju u jedan nego obični RAR-ovi. Otvori .001 u WinRAR-u i extractuj normalno, jer je taj .001 isto RAR, samo su mu promenili ekstenziju da vide da li si dovoljno inteligentan da skapiraš o čemu se radi. Stvarno imaš 148 gradi u mozgu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 samo zajebavajte, pitacu vas jednog dana...fala vudu, ziv bio! edit, ne znam sta se ja zanosim, naravno da ne radi, isto kao i crusader kings Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted August 25, 2013 Author Report Share Posted August 25, 2013 Не разумем што се скрнавиш годинама и не узмеш неко макар просечно кућиште од око три стотине евра. Па јебте, то ти је једна смена докторског бакшиша Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 cekam ddr4! btw, sto ne stavise da igra pocinje sto godina ranije, pa da se najebemo keve svima! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemi187 Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 pa za to imas crusader kings valjda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted August 26, 2013 Author Report Share Posted August 26, 2013 (edited) The Europa Universalis 4 Save Converter is a DLC for Crusader Kings 2. The converter will turn a saved game for CK2 into a game mod (not just a saved game) for Europa Universalis 4. It can be used via the "Export game" button on the Crusader Kings in-game menu, which transforms the save game into a mod which can be activated in the EU4 launcher. Features: Dynamic country tags for all CK2 realms, even ones without equivalents in the base EU4 game. A CK2 save from any year from 867 onward is turned into a mod for the EU4 start year of 1444. Reformed Pagans and Zoroastrians are implemented. Unreformed pagans will become generic Shamanists or Animists. Vassals are handled differently depending on crown authority. With Minimal Authority, duke-level vassals will become vassal states rather than integrated into the whole realm. The HRE will be implemented using EU4's HRE mechanics unless crown authority is Absolute, in which case it will become a single nation. Province base tax based on the number of holdings in a province. With the Sunset Invasion DLC active, adds vast, modernized New World empires. Special national ideas for the Jomsvikings, Hashashin, and Roman Empire Сад ил купи најзад комп/кућиште или си обични drunk attention whore! Edited August 26, 2013 by brue Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunderstorm Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 pa za to imas crusader kings valjda Onda ti ostane samo 100 i nesto godina da se izivljavas :( Quote It’s better to burn out than to fade away Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted August 26, 2013 Author Report Share Posted August 26, 2013 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunderstorm Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 (edited) Ako se dobro secam, mrzi me da palim sada, ako hoces da igras sa Dusanovim carstvom, u crusader kingsu, na vrhuncu moci ostane ti samo jos 100 i nesto godina do kraja igre. Edited August 26, 2013 by Thunderstorm Quote It’s better to burn out than to fade away Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted August 26, 2013 Author Report Share Posted August 26, 2013 па јеси ли уопште прочитао пост управо пре твог? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunderstorm Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Jesam, ali moj post se odnosio na komentar Nemog zmaja koji je pricao o crusader kingsu bez moda. Quote It’s better to burn out than to fade away Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted August 26, 2013 Author Report Share Posted August 26, 2013 прво, тема је ЕУ четворка. друго, зезао се на рачун Дула, пошто му наравно ни Кингси не раде. треће, није ни помињао модове, нити експлицитно рекао без мода. четврто, овај мод за пребацивање из игре у игру позиције је екстра ствар и омогућава оно за шта Дуле кука. пето, мод за Кингсе помера лимит на 880 и неку, што заједно са претходним даје могућност скоро па цео миленијум играња, како би се макар виртуелно Србија набуџила. и на крају, онда ти упаднеш онако без везе, као да нико ништа није рекао поводом теме или тренутне дискусије. Боли те курац. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feno Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 (edited) Sedmo - Codex! Edited August 26, 2013 by Fenodrim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rejz Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Osmo - Alimentarijus :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feno Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Jebi Bruksa! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunderstorm Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 (edited) Zar ti stvarno toliko smeta sto sam prokomentarisao nesto u vezi crusader kingsa koji su spominjani na ovoj temi ? I da, znam da je napisao iz sale i pratim diskusiju iako nisam postovao nesto u vezi nje, nisam znao da je zabranjeno postovati nesto drugo. edit. Slazem se za mod, ekstra je stvar bas zbog ovoga sto sam ja rekao ako neko hoce da igra sa Srbijom iz crusader kingsa a da nece da je razvija od Raske. Edited August 26, 2013 by Thunderstorm Quote It’s better to burn out than to fade away Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts