Doolio Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 лол труперу, ја сам исто добио тог на тесту:) Што значи само једно, а то је да теби треба нешто што блеји около, рекао бих мачка, али нећу! Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 (edited) mocicu da iskombinujem svoj dnevni raspored da ga dva puta dnevno izvedem u setnju, al ne bih mogao da se izborim sa necim sto moram da izmaram satima po parku (iako bi mi to verovatno najvise prijalo zarad mog licnog zdravlja i boravka u prirodi, neizvodljivo je sa trenutnim obavezama) U pogledu obaveza racunaj da ti i za najnajmanjeg psa treba minimum sat-sat ipo vremena dnevno nekakvog bavljenja njim, pogotovu u startu malo vise dok mora i da se dresira, nauci neke stvari i sl. A posle toga ti obicno to vec udje u dnevni raspored pa nemas problem da provedes i mnogo vise vremena s njim. Evo rezultata mog testa: http://bit.ly/191xC6R Pa hrta ti nikako ne bi preporucio ako neces da se setas preterano jer su oni bas aktivni psi, dakle minimum 2-3 sata setnje dnevno. Ovi ostali predlozi tipa terijeri (mini snauceri, fox terijeri i sl) su ok, a meni su i sve varijante spiceva vrlo lepi psi (sto su izmedju ostalog i Akite i Sibe i Haskiji i Samojedi, ali i oni pomeranci koji su zapravo asesoar psi :) Ovaj Shiba Inu je bas lepa rasa. Sta to znaci skupa zajebancija? Koliko moze da kosta? Zapravo do tog dela oko troskova jos nisam ni dosao, nemam predstavu koliko moze da ode mesecno na psa, pogotovu ako je malo veci i jede vise od mene Shiba ti je minijaturna Akita, predlozio sam je kao manju varijantu jer onda zahteva i manje prostora i nesto manje aktivnosti. Imaj u vidu da su neke americke akite velicine pa skoro kao rotvajler, tipa do 60kg muzijaci. Dakle nikako nije mali pas. Shiba je sa te strane znacajno manja, muzijaci idu do 42cm u grebenu i oko 10kg, to je otprilike malo vece od mog mopsa (cisto kao referenca velicine, ne znam sta drugo da navedem). E sad koliko moze da kosta nemam pojma :) Iskren da budem nisam nikada pitao, ali cenim da mogu biti oko 400-600 evra za neke primerke koji nisu izlozbeni posto kapiram da time neces da se bavis. Koliko sam skontao kod nas jedino neki lik iz Topole ima odgajivacnicu, evo kontakt ako te bas interesuje Kontakt: +381 ( 0 ) 63 151 46 80 +381 ( 0 ) 64 369 49 36+381 ( 0 ) 34 813 635lazarevicdragic@gmail.com Imaj samo u vidu da je bolje uvek uzimati psa sa papirima, tj sa rodovnikom, to izadje do 50evra skuplje, ali onda bar znas zasta si dao pare, ovako mozes i psa sa ulice da uzmes za dzabe. Sto se redovnih nekih troskova psa tice racunaj za malog psa minimum 50ak evra mesecno. Dakle kada uzmes u obzir hranu, ona sranja protiv buva i krpelja, vakcinacije, povremene posete veterinaru, otprilike tako nekako u proseku. Plus racunaj neki trosak od minimum 100-150 evra inicijalno za kupovinu povodca, mesta gde moze da spava (nekog kreveta, kadice, sta vec), cinija za hranu, ako treba da se cetka nesto i sl. Za veceg psa su troskovi manje-vise slicni u svemu osim u hrani, dakle zavisno od velicine moze da ide i do 150 evra mesecno (ako pricamo o nekom ogromnom psu tipa muzijaka akite od 60kg). Kakvi su patuljasti Pincevi? to mi deluje kao cool rasa za stan (mada deluje bas kao igracka, malog rasta skroz) Simpaticni su vrlo, to ti je zapravo mini doberman. Moja jedina zamerka njima je sto umeju da budu malo histericni i lajavi. Ima ih dosta, nije zgoreg videti nekog i uzivo pre kupovine. Naravno, to sto su neke generalne karakteristike rase takve i takve to ne znaci da ce i tvoj konkretan pas biti takav, to uvek imaj u vidu. Moracu malo da procesljam ovo do sada, ima dosta informacija koje treba mentalno da obradim :) I treba :) Ja imam u kući nešto ovako - http://animal.discovery.com/breed-selector/dog-breeds/terrier/glen-of-imaal-terrier.html tj. zapravo tačno ovo - http://en.wikipedia.org/wiki/West_Highland_White_Terrier i iako se ne bavim njime trošak je minimalan, jede mnogo malo i ne pravi probleme :) Aha, ima tamo u mom nabrajanju pod "pičkasti" Edited July 17, 2013 by Zwerko Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 Nabavi Chow Chow. Napravljen je za stan, ne moras da ga setas skoro uopste i srednje je velicine. A super je drugarina i zene ga vole Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 Verovali ili ne, ali najveći lenjivac među psima, tzv "jastuk pas" iz razloga što mu je metabolizam jako spor je ujedno i najveći pas - doga. Inače čula sam da imaju jako dobru narav, i takođe zbog usporenog metabolizma jedu manje nego drugi psi. Tako da je u suštini bolje i njega držati nego mnoge manje pse. Terijera ne uzimaj nikako hiperaktivni su i teško poslušni Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 Doge jedu manje nego drugi psi relativno u odnosu na njihovu velicinu :) Tipa jedu manje od rotvajlera od koga su veci, ali nije ono da jedu kao patuljasti pinc :) Pritom sam ja skroz pobornik ideje o psu u stanu i kako je to sve kul, ali mi je tu izuzetak za doge, sarplanince, kavkaske ovcare i sl, prosto su preveliki za stan. A za terijere imas srece sto je Cela otisao na more :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaveN Posted July 20, 2013 Report Share Posted July 20, 2013 (edited) trpy pls kupi labradora, crnog gg Edited July 20, 2013 by rejven Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Santa Posted July 20, 2013 Report Share Posted July 20, 2013 http://animal.discovery.com/breed-selector/dog-breeds/terrier/sealyham-terrier.html Quote Svakoga dana u svakom pogledu, sve više napredujem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted August 19, 2013 Author Report Share Posted August 19, 2013 Trenutno sam najvise za West Highland White Terriera ("Westie"), kazu da je jako druzeljubiv i neagresivan, relativno pametan i nije u fazonu da "laje na mesec", malo je cimanje odrzavati krzno, ali se ne linja previse i generalno ok podnosi ekstremne vrucine/hladnocu kakve su kod nas. Plus, imaju ga Asterix i Obelix :D Jel ima neko Westija i iskustva iz prve ruke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 Астерикс и Обеликс имају Гаровикса а не Вестија !!!:)))))) 1 Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 (edited) Trenutno sam najvise za West Highland White Terriera ("Westie"), kazu da je jako druzeljubiv i neagresivan, relativno pametan i nije u fazonu da "laje na mesec", malo je cimanje odrzavati krzno, ali se ne linja previse i generalno ok podnosi ekstremne vrucine/hladnocu kakve su kod nas. Plus, imaju ga Asterix i Obelix :D Jel ima neko Westija i iskustva iz prve ruke? Asteriks i Obeliks imaju nekog onog mini maltezera ili tako nesto, nije vesti :) U svakom slucaju Laki je napisao da ima to pa bi on mogao da ti da najbolji info. Sto se mog iskustva s njima tice uglavnom se svodi na komsijske kerove, tako da imam par zapazanja - prvo moj ker se s njima nikako ne voli, jedina rasa koju na keca oce da kida iz nekog razloga, valjda zato sto su zivcani malo. Drugo oni su ipak terijeri tako da postoji doza agresivnosti i kevtavosti kako bih ja to rekao, ali se to lako regulise kod njih (tu je uglavnom problem sto ih setaju gospodje u godinama koje su previse zastitnicki raspolozene prema keru pa ih ne socijalizuju na vreme i onda ovi postanu u fazonu "sad cu ja da jebem mamu rotvajleru, tu mi je gazda da me stiti"). Dakle Vestiji nisu my cup of tea, ali kapiram da uz dobru socijalizaciju i korektno postavljanje vlasnika prema njemu mogu da budu i vise nego ok pas za kucu. Edited August 19, 2013 by Zwerko Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 ja imam jednog u komšiluku i redovno laje na zvezde Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted August 19, 2013 Author Report Share Posted August 19, 2013 Asteriks i Obeliks imaju nekog onog mini maltezera ili tako nesto, nije vesti :) cemu takvo kontriranje jbt http://en.asterix.com/encyclopedia/special-reports/breed-dogmatix.html?rub=encyclopedia&srub=special-reports&mode=breed-dogmatix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 Pa tehnicki gledano po ovom linku koji si stavio smo i ti i ja u pravu :) Posto je pas generalno izmisljen, a u dva najnovija filma su ga igrali vestiji, a u starijem maltezer. U svakom slucaju potpuno nebitno za ovu diskusiju :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 Ima sestra westija. laje jer je terijer jelte, prgavo govance, bezi od velikih kerova jer je pickica al zato laje iz daljine za sve pare. Doduse u stanu gde nema drugih kerova i macaka na koje bi lajao verovatno cuti. Smrdi do jaja. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja_ Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 ima u komsiluku vesti, ne laje nikad. al mu gazda nije picka! Quote The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 kako iz mohijevih reči provejava ljubav prema sestrinom ljubimcu :))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 bezi od velikih kerova jer je pickica al zato laje iz daljine za sve pare. To je problem vlasnika, kao sto su pitovi generalno agresivni jer ih uzimaju budale, tako su i ovi takvi zato sto ih uglavnom uzimaju vlasnici koji se i sami plase vecih pasa i onda mucenog vestija ne socijalizuju s njima pa on postane histerican i "jak na daljinu". Ja sam imao situaciju da ovaj moj prdavac, koji je generalno navikao na razne pse i retko ima problema s drugima, naisao na vestija koji je histericno lajao na njega sakrivajuci se iza gazdarice. Onda je ovaj moj gledao blentavo 10ak sekundi i kad mu je prekipelo je dotrcao do njega i krenuo da ga pegla (jako retko je na povodcu jer je bas prdavac i generalno slusa). Posledica je bila to sto je uspanicena gazdarica krenula da vrti vestija na povodcu kao na ringispilu a ovaj moj pokusava da ga navata. I ok, jeste ona bila u pravu u smislu da je moj ker trebalo da bude na povodcu, ali sa druge strane je problem i sto svog psa nikada nije normalno upoznala s drugim psom pa je malo flipnuo. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
shw. Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 (edited) Iz prve ruke, plus pun je kraj vestija pa su skupljena iskustva na jednom mestu: Vesti je u kući miran, druželjubiv, nikad agresivan prema ljudima, hoće da se mazi, ali te i ne cima mnogo, i ima gotivan karakter i sa te strane je fantastičan pas. Ipak, nije baš za taj život iz OP-a "kod kuće sam samo ujutru i uveče". Neće praviti probleme u stanu, ali mislim da neće biti baš presrećan ukoliko ne možeš da mu posvetiš više pažnje i aktivnosti od tih par šetnji + vikend. Njemu je potrebno jurcanje po parkovima, za lopticom, sa drugim psima i tome slično. A ako je on nesrećan, nećeš ni ti uživati. Dosta su energični i srčani, a mužjaci su posebno nadrkani, prznice i umeju da budu baš tvrdoglavi (ženke su druga priča). Mužjaci znaju i da laju i da hoće da se pobiju, naročito ako to ne znaš da kontrolišeš. U biti, njihov izgled vara - nije to kućni lepi, mali, beli pas pufnica, već jedan terijer. :) Povrh svega toga, prilično su pametni, ali ne u smislu labrador_sam_pametan_sam_sve_kapiram_i_slušam, već nekako su vrlo svesni šta ti hoćeš i šta se dešava, ali je pitanje koliko to njemu svojeglavom odgovara (to je slučaj sa 90% mužjaka sa kojima sam se sreo, dok su ženke nekako više flegma i kul). Zbog toga ih je teško dresirati u klasičnom smislu, što kažu i profi dreseri. Što se uobičajenog "održavanja" tiče, ostavljaju dlake naokolo i bilo bi dobro da ih četkaš. Na drugoj strani, uglavnom su disciplinovani što se života u stanu tiče i to bez dresure i nekakvog preteranog cimanja. Ako ti sve ovo ne smeta, postoji (za mene) i definitivan dealbreaker, a to su zdravstveni problemi. Vestiji su izdržljivi (vruće/hladno), nemaju probleme kao mnoge druge rase tipa disajni putevi, oči, zglobovi, zubi... ali su neverovatno podložni alergijama (kao i većina belih pasa) i to je zaista _ogroman_ problem. Alergični su na trave, polen, etc. (jedan od osam vestija iz kraja nema problema od kraja proleća do jeseni sa kožom, prekomernim lizanjem), mnogima ne odgovara ni sva hrana, bukvalno jedna buva ga ujede pre nego što crkne i napravi haos... Na sve to ide i to što su popularni, pa su i genetski sjebani od hiperprodukcije. Zbog toga je dodatan problem ako si retko kod kuće, jer se češu, grizu i ližu, pa znaju i da se povrede i naprave ranice. Terapije kratkoročno pomažu i koštaju, a lizanje i alergije im prave dodatni problem oko bakterijskih i gljivičnih infekcija (šape, usta, nos, pa čak i uši - verovatno zato od ćebetove sestre ker smrdi). Da ne davim previše, to je veliko smaranje i opterećenje i za često nemoćnog vlasnika i za psa koji se muči, a veterinari često kažu - "jbg, to je vesti". Uglavnom, oni su gotivci i karakter ih čini carevima ako možeš da im se posvetiš, ali kako nikako nisu low maintenance psi, karakter može da ti se obije o glavu. Edited August 19, 2013 by shw. Quote Lyesmith kept his orange-blond hair pretty much shaved. You could see the lines of his skull. "Tell you what, though. This country started going to bell when they stopped hanging folks. No gallows dirt. No gallows deals." Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArktickaLubenica Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 (edited) Moguce je da sam retardiran, ali nisam mogao da nadjem na netu niti jedan oglas koji nudi Jack Russel Terriera , vidim da je ovde dosta ljudi upuceno u pse, zanima me koliko kosta da se nabavi jedan ? Vec duze vreme planiram da nabavim svog prvog najboljeg prijatelja pa mislim da je mozda doslo vreme :) I posto sam totalni laik, koliko kosta na mesecnom nivou etc ? Edit : Dobro je, ipak nisam retardiran, videh da je cena oko 150 Edited September 5, 2013 by ArktickaLubenica Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ste Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 Jack Russel za 150e? Daj odmah tuce Quote http://www.biss.rs Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArktickaLubenica Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 Pa na kupujem prodajem videh taj oglas , jos je taj najskuplji, stvarno se ne razumem i ne mogu po slikama da izvalim da li je "original" :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted September 6, 2013 Report Share Posted September 6, 2013 Pale su cene rasnim kerovima dramaticno u poslednjih godinu-dve, tako da je ta cena u nacelu ok, otprilike racunaj negde izmedju 100 i 250 evra, sad sve zavisi kakvi su roditelji i sl. Naravno moze to da bude i mnogo skuplje ako su neki izlozbeni primerci i sl, ali realno za kucnog ljubimca je to. I jos jedan bitan savet, ako vec uzimas rasnog kera obavezno uzmi sa rodovnikom, odnosno pedigreom kako se nekada govorilo, to je prosto papir iz kinoloskog saveza koji potvrdjuje da je to pas te rase od tih i tih roditelja, baba, deda i sl. Nije da to isto ne moze da se fejkuje i muljaju i oni tamo, ali se realno ne isplati nekome da se bakce s tim za tipa 10-20 evra koliko kosta taj papir. Dakle ako ti neko nudi stene "bez papira" ili u varijanti "moze s papirima ali onda jos 20evra vise" obavezno trazi papire jer ti se moze desiti da puknes pare za nesto sto zapravo nije original kako si rekao :) A na mesecnom nivou pregledaj postove od ranije, pisao sam negde i detaljno, ali u nacelu za malog kera oko 50ak evra, plus jos neki inicijalni troskovi tipa 100-200 evra. I jos jedna vrlo bitna stvar - ako kera kupujes nekome uveri se da taj neko stvarno hoce i ima vremena da brine o keru, kao i da mu je ok ta rasa, iznenadjenje je lepo, ali je problem ako se ne poklopi s zeljama i mogucnostima vlasnika onda najebe jadni ker. Znam bas tako primer poznanika koji je hteo da kupi kera caletu da mu pravi drustvu, uzeo mu bigla, ali se na kraju ispostavilo da ni on ni cale nemaju vremena da ga setaju i posle 4 meseca ker poklonjen... :( Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts