Jump to content

.

unknwn

Recommended Posts

upravo ovo što je igor rekao na kraju, type/level 1 i 2 ne može biti isto

Ako mohi misli da je i ESXi izvorno neki linux pa sa prerađenim kernelom, to jeste, ali daleko efikasnije radi zbog direktnog pristupa hardveru nego CentOS/RHEL/koji god Linux ili Windows u kome se instalira VirtualBox ili bilo koji type 2 VMware proizvod

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Opet sam sa telefona jbg

Esx nije operativni sistem vec kastomizovan linux.

Na esx 4 si mogao da dodjes do linuxa ispod i imao je rhelov init sa sve natpisom igore. Daj nemoj budaliti.

I da type 1 i 2 bi mogli biti identicni jer ti na postojecoj linux instalaciji mozes ucitati modul u kernel i dobijes isti nivo pristupa hardveru. To nemamo samo zato sto vmware marketiski tim nije video pare u tome.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

Opet sam sa telefona jbg

Na esx 4 si mogao da dodjes do linuxa ispod i imao je rhelov init sa sve natpisom igore. Daj nemoj budaliti.

I da type 1 i 2 bi mogli biti identicni jer ti na postojecoj linux instalaciji mozes ucitati modul u kernel i dobijes isti nivo pristupa hardveru. To nemamo samo zato sto vmware marketiski tim nije video pare u tome.

koje pare?

sam ESXi kao OS ti je besplatan, plaćaju se samo dodatni fičri poput vMotiona/DRS-a koji ne rade bez vCentra i vCentar koji je Windows/Linux aplikacija

Esxi je free, esx kosta poprilicno. Nisu videli pare u esx instalaciji on top nekog unixoida.

Inace carski mi je sto igor misli da je servisna konzola neki verovatno virtuelizovani linux koji fura na esx operativnom sistemu, hillarious. Ajmo u kafanu igore, ovo je tuga.

ESX je obustavljen odavno, ima već tri godine kako je objavljen 4.1, posle su usledili neki sitni apdejtovi. Ne možeš da ga kupiš u zadnje 3 godine od kad je obustavljen, preusmeravaju kupce na vSphere paket, prvo 4 pa sad 5

ESXi je čini mi se free od svoje prve verzije, a to je 3.0. Ako grešim za to, pouzdano znam da je bio free u 3.5, kad sam ga prvi put koristio, a 3.5 je izašla 2008-e negde, znači punih pet godina

uopste ne mislim to, ali nebitno.

ja sam se kladio sa kolegom da je esx (ne esxi) 4.1 red hat, i izgubio opkladu, išli smo na support forume, po jekoj dokumentaciji i po kernelu, mogu i da dve ponovo pokrenem da nadjem-ako uopste ima poente.

i ja sam mislio da jeste, ali nije. cak sam mislio da je sve red hat zakuvao da bi svoj kvm jace gurao, ali ne. dakle esx jeste linuxoid intu nema sumnje. ali nije red hat.

a opet nebitno, rekao sam ti da si u pravu, i ne vidim sto dalje jašeš mene, imaš motor pa jaši njega brate :), jerbo meni je ono skroz svejedno. da se razumem u pisanje linuxoidnix OS pa da nastavljamo, ali se ne razumem ništa u to, pa ti nisam adekvatan suparnik

i da ti opet kazem ovo sto kaze hajli. esxi je sada jedini proizvod u verziji 5. pre je isto postojao i bio je super ako ti ne treba vcentar, plus ogranicenja po broju vcpu/memorija, ali je bio super.

sada je prosto sjajan.

Opet sam sa telefona jbg

:tf: lol izjave li. zamisljam da je neko drugi izjavio esx nije operativni sistem vec kastomizovan linux, kolko bi mu jahao po glavi :)

cisto da razjasnim, rekao si esx nije os vec kastomizovan os u sustini :)

Opet sam sa telefona jbg

evo recimo ovo, ja se u ovo ne razumem. ako ti pod ovim mislis da je isto sledece :

prvi nivo - podignem kvm (ili stagod) na nekom linuxu i pod kvm podignem vm ili

drugi nivo - podignem linux, onda instaliram recimo oracle virtual box i pod njim vm,

i da je to isto zato sto vbox moze da ucita neki modul da vm imaju isti pristip kao u prvom slucaju onda super, ja to stvarno nisam znao.

ali probaj nekada da se precizno izrazis, bez uobicajenih guruimičnih pokliča i kiselih opaski o nubovima i markrtingu.

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Esxi je free ali je u verziji 3 i 4 bio osakacen dovoljno da nije za produkciju. Ne znam kakav je 5.

po čemu to tvrdiš? Molim te neko objašenjenje ili link, da se ne jurimo dalje

4ka je imala vMotion, DRS, HA, FT VM, DPM

u petici je došao i storage vMotion, vCentar na Linuxu i još neke sitnice, ali je četvorka bila više nego zaokružen proizvod

za trojku znam da nije imala vMotion, to je došlo tek u 4.1, ali sam poprilično siguran da je bilo DRS i HA, što su najbitjini fičri uz vMotion

meni se cini da hajli i ja ovde zaista radimo sa esx pa gledamo sta koja verzija daje, dok mohi gleda to sa stanovista "sta je to u stvari" pa zato dolazi do neslaganja,

tj nas dvojica gledamo sta radi a on kako radi, no ocito ne citamo jedni druge. plus mislimda mohi nije ni jedan hypervisor morao da instaliranu okruzneju gde to zaista mora da radi, plus da mu neko pregleda minuli rad, dok mi jesmo :)

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

nope, 2 TB po disku, max 60 diskova po VM (4 adaptera po 15 diskova)

http://www.vmware.com/pdf/vsphere4/r40/vsp_40_config_max.pdf

uopste ne mislim to, ali nebitno.

ja sam se kladio sa kolegom da je esx (ne esxi) 4.1 red hat, i izgubio opkladu, išli smo na support forume, po jekoj dokumentaciji i po kernelu, mogu i da dve ponovo pokrenem da nadjem-ako uopste ima poente.

i ja sam mislio da jeste, ali nije. cak sam mislio da je sve red hat zakuvao da bi svoj kvm jace gurao, ali ne. dakle esx jeste linuxoid intu nema sumnje. ali nije red hat.

a opet nebitno, rekao sam ti da si u pravu, i ne vidim sto dalje jašeš mene, imaš motor pa jaši njega brate :), jerbo meni je ono skroz svejedno. da se razumem u pisanje linuxoidnix OS pa da nastavljamo, ali se ne razumem ništa u to, pa ti nisam adekvatan suparnik

i da ti opet kazem ovo sto kaze hajli. esxi je sada jedini proizvod u verziji 5. pre je isto postojao i bio je super ako ti ne treba vcentar, plus ogranicenja po broju vcpu/memorija, ali je bio super.

sada je prosto sjajan.

:tf: lol izjave li. zamisljam da je neko drugi izjavio esx nije operativni sistem vec kastomizovan linux, kolko bi mu jahao po glavi :)

cisto da razjasnim, rekao si esx nije os vec kastomizovan os u sustini :)

evo recimo ovo, ja se u ovo ne razumem. ako ti pod ovim mislis da je isto sledece :

prvi nivo - podignem kvm (ili stagod) na nekom linuxu i pod kvm podignem vm ili

drugi nivo - podignem linux, onda instaliram recimo oracle virtual box i pod njim vm,

i da je to isto zato sto vbox moze da ucita neki modul da vm imaju isti pristip kao u prvom slucaju onda super, ja to stvarno nisam znao.

ali probaj nekada da se precizno izrazis, bez uobicajenih guruimičnih pokliča i kiselih opaski o nubovima i markrtingu.

Ti bi prvo trebalo da naucis neke osnove. Linux je samo linux kernel, i to je operativni sistem, pa su razni ljudi uzeli taj operativni sistem, dodali mu gnu i mnoge druge alate, organizovali mu fajlove kako oni misle da treba, neki po posixu neki ne, neki uzeli bsd init neki sysV i napravili DISTRIBUCIJU ... U sledecem kvoutu sa wikija ces videti da oni koriste linux kernel, a redhat environment sto mu dodje ekvivalent instaliranju redheta i stavljanju cistog kernela sa kernel.org.

ESX uses a Linux kernel to load additional code: often referred to by VMware, Inc. as the "vmkernel". The dependencies between the "vmkernel" and the Linux part of the ESX server have changed drastically over different major versions of the software. The VMware FAQ[17] states: "ESX Server also incorporates a service console based on a Linux 2.4 kernel that is used to boot the ESX Server virtualization layer". The Linux kernel runs before any other software on an ESX host.[9] On ESX versions 1 and 2, no VMkernel processes run on the system during the boot process.[18] After the Linux kernel has loaded, the S90vmware script loads the vmkernel.[18] VMware Inc states that vmkernel does not derive from Linux, but acknowledges that it has adapted certain device-drivers from Linux device drivers. The Linux kernel continues running, under the control of the vmkernel, providing functions including the proc file system used by the ESX and an environment to run support applications.[18] ESX version 3 loads the VMkernel from the Linux initrd, thus much earlier in the boot-sequence than in previous ESX versions.

In traditional systems, a given operating system runs a single kernel. The VMware FAQ mentions that ESX has both a Linux 2.4 kernel and vmkernel – hence confusion over whether ESX has a Linux base. An ESX system starts a Linux kernel first, but it loads vmkernel (also described by VMware as a kernel), which according to VMware 'wraps around' the linux kernel, and which (according to VMware Inc) does not derive from Linux.

The ESX userspace environment, known as the "Service Console" (or as "COS" or as "vmnix"), derives from a modified version of Red Hat Linux, (Red Hat 7.2 for ESX 2.x and Red Hat Enterprise Linux 3 for ESX 3.x). In general, this Service Console provides management interfaces (CLI, webpage MUI, Remote Console).

To sto oni LINUX KERNEL MODUL hoce da nazovu kernelom su njihovi vlazni snovi. Da si ikad prisao sistemu ispod znao bi o cemu ti pricam. Ako ne koristis NAS i vm-ove trpas na lokalni datastor mozes im najnormalnije prici iz doticnog linuxa ispod.

nope, 2 TB po disku, max 60 diskova po VM (4 adaptera po 15 diskova)

http://www.vmware.com/pdf/vsphere4/r40/vsp_40_config_max.pdf

Ne secam se sta je tacno bilo pa sam sad sam proverio, problem kod toga je bio sa velicinom blokova sto u slucaju od kreiranja diska sa blok sajzom od 2mb ogranicava max na 512gb.

Enivej davno je to bilo i ne secam se tacno, ali imao sam problem i sa bekapovanjem pa sam se zato zajebavao sa redhatom ispod, plus neka ogranicenja po vcpu-ovima, ne secam se da sam hitovao mem ogranicenje itd itd.

Sve u svemu bre ljudi ne hejtujem ja vmware ni za jedno njihovo tehnicko resenje, smara me sto je zatvoren i sto je skup ako hoces sve sto ti treba za enterprajz ali ovo o cemu pricam nema veze sa time.

Bare metal virtualization ne znaci to sto vi mislite da znaci i mahom je marketinska krilatica koju su neki zajebani psiholozi smisljali da bi bila prijemcivija ... mos misliti BER METAL TRANSFORMERS DZIUDZICU. Sustina je da su isto mogli i sa vmware serverom koji bi instalirao kernel modul ali nisu iz xy razloga, nebitno je koji su, cena, vreme, ciljana publika itd itd, a na kraju je marketinski tim preuzeo i smislio slogane.

ti i dalje pričaš o ESX-u koji je napušten odavno

takođe, na svako pitanje ili kad treba nešto da objasniš, imaš poluodgovor i nastavljaš se da je "vmware skup" što ne znači ništa i objašnjavaš nama virtuelizaciju, kako "to nije ono šta mislimo"

od mene ovoliko na ovu temu, sa nedokazanim ljudima ne vredi diskutovati

e uzivo je mnogo koncizniji.

Stvarno mohi, poradi malo na jasnoci izrazavanja rekoh ti :) 

Al ozbiljno, ja nekad kad napsiem mail sta i kako, pa dobijem packu tipa "alo sta pises ovo" i pgledam kapiram da je meni jasno, ali ljudima nije.

ti i dalje pričaš o ESX-u koji je napušten odavno

takođe, na svako pitanje ili kad treba nešto da objasniš, imaš poluodgovor i nastavljaš se da je "vmware skup" što ne znači ništa i objašnjavaš nama virtuelizaciju, kako "to nije ono šta mislimo"

od mene ovoliko na ovu temu, sa nedokazanim ljudima ne vredi diskutovati

Pa ne znam sta dalje treba da objasnjavam? Najblize sto je vmware prisao hardveru je kroz LINUX modul koga ucitava LINUX KERNEL. I to je bermetal deployment, a isti efekat, kao sto rekoh 50 puta do sada se moze postici na bilo kom postojecem linuxu ucitavanjem istog ili slicnog modula. Od toga je pocela diskusija. Mozda je bolje pitanje sta si ti to tehnicki rekao na ovu temu.

Vmwer meni ne odgovara jer nije dovoljno otvoren da sa njim radim sta hocu, a sto pricah danas igoru i to je nebitno za gornju diskusiju. Plus kad sam ga koristio imao je neke limite koji su me smarali sto je opet nebitno za onu gore diskusiju. A tada sam i isao na sastanke kod njih za licence za sve sto mi treba i bilo je skupo. Od tad se igram sa vbox-om a vmwer slabo koristim. I ponovicu to sto meni vmware NE ODGOVARA apsolutno VEZE NEMA sa temom od koje smo krenuli. Taj thread se spawnovao paralelno i nezavisno.

• unknwn changed the title to .