Jump to content

Kucna mreza - LAN vs Wireless router

Bahamut

Recommended Posts

Da li wireless router moze pristojno da obavlja rutiranje, ali preko kablova, tj u lan modu ?

Originalni problem:

Povezao bih 2 kompa u gajbi na net, desktop i laptop, tako da mi treba neka vrsta rutera.

Odlucio sam se za resenje sa kablovima jer mi wireless reciever na laptopu kalira i radi klimavo, tako da hocu siguricu tj. kabl in teh lan port.

To bi znacilo da mi treba LAN router, sprovedem kablove po gajbi i gotova prica.

Sad ono sto me buni je sto LAN ruter kosta ~4000 din, a wireless rotuer ima za ~2500, a isto imaju 5 portova, jedan u koji se ubada modem modem i 4 LAN porta.

Konkretni uredjaju su: LAN http://www.gigatronshop.com/mrezna_oprema/d-link_dir-100_cabledsl_router-14999

i wireless npr ovaj : http://www.gigatronshop.com/mrezna_oprema/tp-link_54mbps_wireless_router_tl-wr340g-8809

Dajte savete, thx.

Edited by Bahamut

Andjeo smrti spusti buktinju i s' njom ugasi se jadno bice moje.

za kućne uslove su wifi ruteri od ~20e dovoljno dobri. imam upravo takav tp-link i na njega kablovima povezana dva kompa, i ništa mu ne fali, pouzdan je i nisam primetio da je spor. transfer fajlova između kompova izvlači 10 MB/s, što je i neki maksimum za 100mbit mrežu, streaming HD filmova radi bez problema, itd itd

svakako ne bih kupovao ruter bez wifi-ja, jer sve i da trenutno nemaš nijedan wifi uređaj, verovatno ćeš pre ili kasnije kupiti telefon, tablet, novi laptop ili tako nešto, i onda će ti wireless svakako biti mnogo zgodniji.