cali Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Dva rutera sa DHCP serverima u jednom LAN. 10 kompova, svi automatski povlače IP podešavanja od servera. 5 treba da ide na jedan ruter, a 5 na drugi. Kako je to najjednostavnije rešiti bez gašenja automatskih podešavanja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 a bas moras da 5 odredjenih ide na jedan, pet na drugi dhcp ili ti je svejdno sa kog ce dhcpa klijenti uzimati adrese? Ako je to tako onda dva dhcp sa scopeom od po 5, a onda na svakom dhcp uradis rezervacije po mac adresi. Jes da onda nema poente, ali mi ne pada na pamet kako drugacije. Verovatno zna mohi dragan pera. Vudu ne zna, on je softveras. A ako ja nisam dobro razumeo, nego ti samo treba da 5 kompova uzme sa jednog, a 5 sa drugog (bilo koji klijenti sa bilo kog dhcpa) onda samo dva scopea po 5. Ne bi trebalo da se polupa nesto. Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 (edited) Jedini nacin koji meni pada na pamet osim fiksiranja po mac adresama je vlanovima ako ih ruteri/swichevi podrzavaju ali si onda izgubio "jedan lan" koncept. Ima i ovaj clanak ali je draft tako da malo koji dhcpserver i klijent to podrzavaju http://tools.ietf.org/html/draft-ietf-dhc-sio-00 A i tu se gubi malo poenta dhcpa jer opet na svakom kompu moras podesavati preffered dhcp server. Edited February 1, 2012 by mohican Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted February 1, 2012 Author Report Share Posted February 1, 2012 Svaki ima predefinisan ruter na koji bi trebalo da se kači. Ne mogu scope da ograničim jer oba imaju wifi na koji se povremeno neko sa strane zakači. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Onda na svakom dhcpu fiksiras po mac adresi klijente koji treba na njega da se kace i na svakom po nepreklapajuci skope. Mada za tako mali broj masina je to isto kao da si stavio fiksna podesavanja osim sto izmena tih podesavanja nije centralizovana. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted February 1, 2012 Author Report Share Posted February 1, 2012 Onda na svakom dhcpu fiksiras po mac adresi klijente koji treba na njega da se kace i na svakom po nepreklapajuci skope. Mada za tako mali broj masina je to isto kao da si stavio fiksna podesavanja osim sto izmena tih podesavanja nije centralizovana. Mudro zboriš mohi, tako ću i podesiti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misha Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 (edited) ... Edited February 1, 2012 by Misha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Mudro zboriš mohi, tako ću i podesiti. Ali to sam i ja rekao pohvali me! Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted February 1, 2012 Author Report Share Posted February 1, 2012 Ali to sam i ja rekao pohvali me! Ne budi pulen! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 svi ste iskulirali Mishu :( Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misha Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Da, zašto ne probaš moje rešenje sa 3 tačkice? :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 kurtoni, ja ti kažem Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loopy Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Znam da je reseno sad, ali zar ne bi mogao da ogranicis scope na specificnom interfejsu (ethernet), tako da ti je wireless onda slobodan da daje adrese drugima? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts