Dule_smor Posted December 5, 2011 Report Share Posted December 5, 2011 Jedan od najsavrsenijih teleskopa ikada napravljenih koji se nalazi u orbiti oko nase planete, Kepler, otkrio je ekstrasolarnu planetu do sada najslicniju Zemlji. Radi se o planeti Kepler-22b koja kruzi u naseljivoj zoni oko zvezde slicne nasem Suncu, udaljene 600 svetlosnih godina. Sama planeta ima masu oko 2 puta vecu od nase Zemlje i prijatnu temperaturu od oko 20 stepeni celzijusa. To je samo jedna od planeta slicnih Zemlji koje je otkrio ovaj teleskop. Ostaje da se odrade sto preciznije spektrometrijske analize i odredi priblizan sastav amtosfere koji bi mogao da ukaze na eventualno postojanje zivota na ovoj planeti. A posle toga ide Fiasco! http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16040655 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loopy Posted December 6, 2011 Report Share Posted December 6, 2011 Zvuci skoro neverovatno da smo tako (relativno) brzo nasli planetu koja je toliko slicna nama. Jos ne pomaze sto sam pre neki dan gledao "Another Earth" :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted December 7, 2011 Author Report Share Posted December 7, 2011 ovako zanimljivo otkrice koje moze da se pretvori od jedno od najbitnijih u ljudskoj istoriji, a nista ne komentarisete:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted December 7, 2011 Report Share Posted December 7, 2011 брате, 600 светлосних година... Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted December 7, 2011 Author Report Share Posted December 7, 2011 pa jeste daleko, al zamisli da se spektrometrijski u atmosferi te planete otkrije postojanje gasova koji mogu da nastanu samo organskim procesima...sama potvrda da jos negde postoji zivot osim na zemlji bi bila neprocenjiva, ma koliko daleko on bio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 7, 2011 Report Share Posted December 7, 2011 meni se čini da su oni samo otkrili planetu slične veličine (as in, nije kao jupiter) sa sličnim temperaturama, a da su ostalo dopisali novinari. ot: život kakvim ga mi kapiramo je suviše uzak koncept. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted December 7, 2011 Author Report Share Posted December 7, 2011 naravno, ali tim pre ne znaci da nema zivota na toj planeti ako mi ne mozemo da ga detektujemo posrednim metodama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 7, 2011 Report Share Posted December 7, 2011 mene generalno nervira hajp oko svake nove ekstrasolarne planete jer to nije vrsta svemirskog istraživanja koja vodi ka novim otkrićima. pedesetih i šezdesetih smo hteli da idemo na mesec pa zbog toga sada imamo ugljenična vlakna, teflog i gore-tex, a od ovoga nema šta da se "spusti među narod" za 30 godina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts