Jump to content

Terra Nova?

Dule_smor

Recommended Posts

Jedan od najsavrsenijih teleskopa ikada napravljenih koji se nalazi u orbiti oko nase planete, Kepler, otkrio je ekstrasolarnu planetu do sada najslicniju Zemlji. Radi se o planeti Kepler-22b koja kruzi u naseljivoj zoni oko zvezde slicne nasem Suncu, udaljene 600 svetlosnih godina. Sama planeta ima masu oko 2 puta vecu od nase Zemlje i prijatnu temperaturu od oko 20 stepeni celzijusa. To je samo jedna od planeta slicnih Zemlji koje je otkrio ovaj teleskop. Ostaje da se odrade sto preciznije spektrometrijske analize i odredi priblizan sastav amtosfere koji bi mogao da ukaze na eventualno postojanje zivota na ovoj planeti. A posle toga ide Fiasco!

_57140840_57140839.jpg

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16040655

srpskivojnik-3.jpg

meni se čini da su oni samo otkrili planetu slične veličine (as in, nije kao jupiter) sa sličnim temperaturama, a da su ostalo dopisali novinari.

ot: život kakvim ga mi kapiramo je suviše uzak koncept.

mene generalno nervira hajp oko svake nove ekstrasolarne planete jer to nije vrsta svemirskog istraživanja koja vodi ka novim otkrićima. pedesetih i šezdesetih smo hteli da idemo na mesec pa zbog toga sada imamo ugljenična vlakna, teflog i gore-tex, a od ovoga nema šta da se "spusti među narod" za 30 godina.