Jump to content

Mail server pitanje

Lucky

Recommended Posts

Ovako ... imam neki mail server (tj. nalog na mail serveru) koji je nešto tripozno specifičan, ima neki zastareli sertifikat, čuda neka, nije ni bitno. POP3 je server. Možda je doduše bitno reći da svaki mail klijent uredno obaveštava da je sertifikat mator i kao dal sam siguran da hoću da čekiram taj mail itd (to do sada nisam viđao).

Kada koristim Outlook ili Mail (Windows-ov) mogu da ga namestim, podešavanja za POP su

mail.domen.com

mail.domen.com

user je samo username (nema ono @domen.com) kod username-a.

pass je neki_tamo i za prijavu koristi "plain text".

Što se tiče odlaznog, on je sa "My server requires authentication" i tu je ono "use the same as incoming mail".

Od dodatnih stvari, tj. na "advanced", stoji štiklirano da i incoming i outgoing koriste SSL, portovi su 587 (SMTP) i 995 (POP3).

I to sve šljaka.

Na drugu stranu, kad sam podešavao na telefonu, POP3 tj. incoming radi kako valja, SMTP uvek odbija saradnju. Prvo sam probao isto sa SSL-om međutim nije htelo, na kraju nađem da radi sa TLS-om uz "require sign-in" i authentication type "plain" i to nekako šljaka.

I sad dolazi pitanje a to je - da li i kako mogu da ga namestim da radi na OS X-u u njegovom mail klijentu? Imam isti problem - incoming radi, outgoing ne.

Pošto tu imam nešto drugačja podešavanja odnosno mail OS X-ov ima drugačje opcije koje nudi:

Za outgoing nudi opcije odabira standardnog porta ili custom (iako je i pod standardnim 587, probao sam i da odaberem custom pa upišem 587).

Onda ima Use SSL ili ne, a u skladu sa tim otvara opciju upisa user-pass-a uz dropdown odabir autentifikacije:

- None

- External (TLS client certificate)

- Kerberos Version 5

- NTLM

- MD5 Challenge-Response

- Password

Ja mislim da sam probao sve kombinacije tog štikliranja SSL i ne i ovih opcija autentifikacije i koječega, ali sasvim sigurno mi je neka promakla, pa me zanima jel zna ko koja bi trebalo da šljaka "sto posto" ili prosto iz nekog razloga se to ne može namestiti?

Poruke za grešku koje dobijam, ako je bitno, su u skladu sa odabirom ovih opcija autentifikacije - "nema TLS", "time outovao je", "ne odgovara" itd. Ako je bitno, mogu da ih tačno prekucam.

Hvala!