Jump to content

Which DNS should I take, FUN FUN FUN

Kaurin

Recommended Posts

moram da priznam da mi ovo sa CDNovima nije padalo na pamet, zanimljiv side-effect. Na srecu nikad se nisam cimao da menjam DNS podesavanja svoje home mreze, a i mrzi me da testiram sve ovo :)

U mom slucaju ispade da je telekomov DNS 34% brzi od googlovog koji sam do sada koristio

ovo si verovatno mislio na nesto drugo: nije telekomov DNS brzi, vec koristeci telekomov DNS dolazis do mirror instanci servera (npr Facebook-ovi i Youtube-ovi DCNovi) koje su blize tebi

sa druge strane, nije mi najjasnije zasto je to tako implementirano. Verovatno je u pitanju neko glupo poimanje "privatnosti", ali najbolje resenje po meni je da DNS pri resolve-ovanju hostname-a tj odabiru CDN instance kao jedan od parametara konsultuje i IP adresu klijenta koji je poslao zahtev. Tako bi sve bilo potpuno transparentno i nezavisno od izbora DNS servera.

Koliko cujem, uskoro ce pored Google Global Cache-a (ili kako vec zovu to...) da uvedu i Local Cache

pa ce npr upiti preko Google-a ici jos brzhe jer ce vas upit ici preko vaseg DNS-a (npr Telekom)

koji gura to do Google-a koji kapira iz kog pravca dolazi upit i keshira to tako da sledeci put zna gde ste i

brzhe resolvuje vas upit...

Edited by fatboy

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

radio sam ovaj benchmark pre godinu-dve i preporučio mi je google dns umesto open dns-a koji sam koristio ranije.

u svakom slučaju preferiram neki od tih džaba stranih dns-ova jer se osvežavaju brže od sbb-ovih, pa serveri koji često menjaju ip ređe bivaju nedostupni.

• 2 months later...