Pekarman Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 Poenta mog posta je da taj racunar ne radi nista novo nego radi sto i prethodni ali brze? Bar sam ja to tako hteo da srocim i da predocim i kazem :) Jel se razumemo sad? Nista novo, osim onoga sto je Mohi naglasio a vecina valjda i ukapirala, jedini proboj koji se na 3 mesta u samom clanku pominje je taj sto su oni uspeli da sa manjim brojem GPU jedinica urade veci posao tj. da bi za istu brzinu trebalo +50k , valjda, dodatnih CPU jedinica. To je jedini pomak, ako tako moze i da se kaze jer to da GPU jedinice rade nesto bolje od CPU sa odgovarajucim programom je koliko stara vest, 2 godine? Samo sto su sad sve to oni sklopili u jednu masinu i pokazali svetu. Znaci, racunar koji je do sada bio No.1 i dalje radi isti posao, sigurno ga nisu iskljucili. Znaci on i dalje gilja ali eto sad ima jos jedan koji je brzi i koji ce da radi isti ili mozda neki drugi posao. Koji rade i ostalih +100 super racunara prethodne generacije. A oni sugurno i dalje rade, niko nije ni njih iskljucio. Stoga, da kazemo da smo imali 499 racunara koji su radili i upravo smo dodali jos jedan koji je ujedno i najbrzi medju njima. Jel on brzi od njih svih zbirno? Naravno da nije. Jel on ima neki novi nacin obrade podataka? Naravno da ne, to bi onda bila vest. I sta smo zakljucili? Usrani e-penis. AJDE DA GA MERIMO !!!!! Mislim da je porazno ako se kaze da imamo 500 racunara koji rade neverovatne stvari neverovatno brzo a i dalje udaramo glavom u zid na svim nivoima napretka. Ja to tako vidim. Quote Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 pa nijedan dogadjaj nema verovatnocu 1 niti 0, ne moze se garantovati da ce nesto 100% da se desi naravno da ima, kada hemičar izvodi neku prostu reakciju, on zna sa stopostotnom sigurnošću kakav će biti ishod. mi sada možemo sa apsolutnom preciznošću izračunati gde će biti mars za 175 godina. a što je veći obim spoznaje i sposobnost za obradu podataka, to su složeniji procesi koje možeš da predvidiš. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 @Pekar Kako to mislis "samo" brze? Ti se onda vrati na 286!!! Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted November 1, 2010 Author Report Share Posted November 1, 2010 tornado u bostonu? :o da, onaj uragan Earl je prošao jako blizu http://www.webcitation.org/5sN6zbZVl imali su sreće ovaj put :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 naravno da ima, kada hemičar izvodi neku prostu reakciju, on zna sa stopostotnom sigurnošću kakav će biti ishod. mi sada možemo sa apsolutnom preciznošću izračunati gde će biti mars za 175 godina. a što je veći obim spoznaje i sposobnost za obradu podataka, to su složeniji procesi koje možeš da predvidiš. nije tako, moze da doleti neki asteroid i pomeri mars malo sa orbite...verovtnoca moze da bude jako velika ili jako mala, ali nikada 100% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 ok, loš mi je primer, smisliću bolji i onda ćeš morati da pročitaš ceo post! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 hehe trollface:)...ne moras da smisljas, evo ja cu...sto posto znamo da necemo ziveti vecno ili da ne mozemo da prodjemo kroz zid...ali sad bi nam tomke rekao da postoji verovatnoca, ma koliko ona mala bila, da svi atomi u nasem telu prodju izmedju svih atoma u zidu ili da se molekuli u nasem telu ponasaju tako da zivimo vecno...dobar je bio taj laplas! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 (edited) @Pekar Kako to mislis "samo" brze? Ti se onda vrati na 286!!! Pa da ali izlazak brzeg procesora vise niko ne smatra epohom. Smatrali bi kad bi se pojavila neka nova naprednija arhitektura da parira x86 ili tako nesto, ovako su mogli to isto da naprave i ranije samo bi zauzimalo kilo prostora i kostalo boga oca za struju, a ovako kosta pola boga oca za struju ... itd itdE i da mante se tih "medicinskih eksprimenata na superkompjuterima" prica, lepo se vidi iz teksta za sta ce se mahom to koristiti ... za pronalazenje naftnih bazena ... govna kapitalisticka i tamo i ovamo. Edited November 1, 2010 by mohican Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 Pa ako GPGPU, sa drastično boljim performansama po vatu nije dovoljno dobra nova arhitektura, ja ne znam šta vi onda oćete, neuronske kompjutere? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 upravo to, neuronske i kvantne kompjutere! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 (edited) Pa ako GPGPU, sa drastično boljim performansama po vatu nije dovoljno dobra nova arhitektura, ja ne znam šta vi onda oćete, neuronske kompjutere? Pa takvi superracunari vec postoje, ovo nije prvi na kome se koriste gpu-ovi. I to sve pise u onom clanku sa pocetka, samo se niko nije potrudio da procita. "GPUs are redefining high performance computing," said Jen-Hsun Huang, president and CEO of Nvidia. "With the Tianhe-1A, GPUs now power two of the top three fastest computers in the world today Edited November 1, 2010 by mohican Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
[BMF]Psycho Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 Mohi kralj detalja i truda. Ja isto mislim da je 50% ove vesti merenje kifle, ko u south parku kad prave stairway to heaven pa odma japanci krenu. Al dobro, normalno je to, i guess... Quote "A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 hehe trollface:)...ne moras da smisljas, evo ja cu...sto posto znamo da necemo ziveti vecno ili da ne mozemo da prodjemo kroz zid...ali sad bi nam tomke rekao da postoji verovatnoca, ma koliko ona mala bila, da svi atomi u nasem telu prodju izmedju svih atoma u zidu ili da se molekuli u nasem telu ponasaju tako da zivimo vecno...dobar je bio taj laplas! pa upravo to. i to se isto moze primeniti i na taj mars i na putanju i na sve zivo. to sto ne prolazimo kroz zid je posledica toga sto mora bas da nas usere, ali na tom gej nivou cestica svasta se desava. tako da ako merimo nesto sto zavisi od simultanog delovanja par cestica (a ne od kurcolion kao sto je prolazak kroz zid), onda mozemo da pusimo kurac sa stopostotnim tripovima. ivane, ne mozes da smislis bolji primer jer ne znas kako se neki tamo tahion ili kako se vec zove ponasa i da li uopste postoji obrazac po kome se ponasa. mnogo si u njutn tripu. Mohi kralj detalja i truda. Ja isto mislim da je 50% ove vesti merenje kifle, ko u south parku kad prave stairway to heaven pa odma japanci krenu. Al dobro, normalno je to, i guess... nije 50% nego 100% :) ko ono 'ja imam ford od 4 kubika, a ti od 3, ja sam veci car'. a to sto zagadjujemo s tim ko lokomotiva i sto je, lupam, neudoban, nepraktican itd, to nema veze. nisu oni rekli 'e, napravili smo mono core procesor od vazduha koji je pedeset puta brzi od obicnog', pa da pricamo o nekom napretku. Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 Hocete da kazete da su napravili najbrzi racunar da bi merili karu? Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 Da? Nvidija silji kurac jer su napravili najbrzi superracunar na svetu. Kina silji kurac jer su kupili brzi superkompjuter od amera. Jel bi im i sporiji radio posao i vise nego sto im treba? Bi verovatno. Jel bi im narod bio srecniji da su ulozili deo tih para kolko je kostala razlika do tih 20% brze za polja pirinca? Bi.Pritom nisu ulozili u neku revolucionarnu tehnologiju, nego su stavili vise procesora nego neko drugi.Pride taj superkompjuter ne obracunava jednu stvar pa da tih 20% nesto znaci. Sto ce reci mogli su da uzmu dva duplo sporija i da obrade istu kolicinu podataka ali bolje jedan penis od 24cm nego dva od 12. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
func1030 Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 Manje razvijene nacije su uvek kupovale nove tehnologije da bi brze premostile tehnoloski jaz. To sto je Kina iskoristila priliku za promociju je visnja na slagu na torti. Quote This sentence defines me. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 Mohi, ovo je nauka forum, ovde logicnija logika ne pali. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 (edited) ^_^ <-- kinezi :-( <-- ameri <-- mi Edited November 1, 2010 by Sting Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 Mohi, ovo je nauka forum, ovde logicnija logika ne pali. A oprosti onda bole druze stari NAPRAVILI SU GA DA BI NASLI LEK ZA RAK! Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Vidi Mohi, sve je to lepo sto ti kazes, ali se bavis sporednim i nebitnim stvarima. Najbrzi racunar predstavlja evolutivni napredak u odnosu na predhodni. Kao sto je prethodni u odnosu na onaj pre njega. To je potrebno da bi se tehnologija kretala u napred. Ne vidim razlog zasto bi ti bio zbog toga uvredjen, i pricao gluposti kako je taj racunar napravljen da bi se njime merio kurac. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pekarman Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Izvini ali debelo gresis. Jer niti su stvari koje je mohi pomenuo sporedne i nevazne zato sto se direktno odnost na brzinu tog racunara niti je konkretno ovaj racunar "evolutivni napredak" kako si ti to srocio. Prvo, racunar je brzi zbog broja komponenti ne zbog samih komponenti. Kvantite nikako ne moze da se nazove napretkom jer si bukvalno samo povecao broj radnih jedinica. Nije to kao kad je bila industrijska revolucija pa si zamenio 200 radnika sa pokretnom trakom, ovde si samo tih 200 uvecao za jos 100 pa njih 300 rade brze. To valjda razumes. Ako to razumes i prihvatis zasto bi ova vest bila bilo sta drugo osim merenja nacionalnog penisa medju drzavama i prozivodjacima, u ovom slucaju Nvidie ? Quote Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Znači, oni su taj kompjuter napravili samo da bi stojao besposlen a da bi oni mogli da kažu kako im je jači od Amerike? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pekarman Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Prvo ne, drugo da? Mislim, nijednom niko ovde ko je rekao ili podrzao to da smatra ovu vest cistom "Ko ima veci penis!!" nije rekao da taj racunar nece da radi nesto ali svi se slazu da jeste merenje penisa. I ne, prvo ne ponistava drugo. Sigurno ti neces da kupis preskup auto i da ga parkiras ispred komsijine kuce i tu da ga ostavis nego ces da ga vozis ali i dalje ce taj gest da se smatra merenjem penisa, zar ne? Quote Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Eto ja licno mislim da oni nece popuniti kapacitete tog superracunara do kraja izmedju ostalog zato sto ih zabole kurac za napredak u medicini, njima ce to sluziti za trazenje nafte zato sto je svaka moguca bolest i prirodna nepogoda koja odnese zivote za njihove vodje dobra stvar.Mogli su da naprave neki koji je sporiji ali je verovatno pri odobravanju projekta kod nekog glavesine naislo pitanje "a jel bolji od americkih?" i dobili smo ovo. @bole, pekar ti je rekao generalno u cemu je moj beef za ovo, arhitektura je vec postojala samo su napravili veci. Evolucija je na nivou kao sto je motor od 5 litara evolucija u odnosu na motor od 2 litra. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 upravo tako, nije evolucija ako nesto trosi litar necega i moze da povuce tonu, a ti uzmes dva ta i onda oni trose dva litra i mogu da povuku dve tone lol. daj nesto sto trosi litar, a vuce dve tone. ili se razlikuje u principu funkcionisanja itd. Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts