Jump to content

Problem, internet, mreze, sbb..pomagajte!

Ste

Recommended Posts

Elem, uselio sam se u stan koji ima sbb internet. Sbb modem je prikljucen na switch, i iz tog switcha ide u svaku sobu prikljucak( slika ce to bolje da prikaze ).

problem.jpg

Prikljucio sam PC1 kao na slici direktno iz zida u komp i bez ikakvih podesavanja internet radi. Onda sam pokusao PC2 da ukljucim u sobu1 tada internet nije radio, davao mi je connection limited problem. Tu sam mislio da nije problem do racunara, odneo sam ga kod drugara prikljucio je i radio. Vratio sam PC1 u sobu1, radio je kao po starom, a PC2 u sobu2 gde se takodje javlja limited problem. Uzeo sam onda cisto da probam PC3 stari racunar u sobu1, takodje se javlja limited problem. Na kraju sam povezao kao sto je na slici, stim sto imam limited problem na PC2, dal javlja da ne moze da resolvuje ip adresu. Pokusao sam rucno da unesem u pc2 ip adresu i pingovao PC1, znaci racunari se izmedju sebe vide, PC2 vidi i modem i sve, ali ne znam kako da podesim da mi net proradi na PC2, kao i filesharing izmedju 2 racunara.

Uff...al sam zakomplikovao sad, ako neko zna resenje nek pomaze, hvala.

Switch na slici zameni sa nekim routerom koji ima switch na sebi (ima ih koliko hoces na trzistu i za sitne pare) i imaces net na svim racunarima, ili na pc1 podesi connection sharing pa onda digni alias ip adresu u nekom lokalnom opsegu i na ostalim kompovima adrese iz tog istog opsega i ostalim racunarima podesi gateway da bude ovaj pc sa connection sharingom. Iskreno posto vidim da se ne razumes mislim da ti je najpametnije da uzmes ruter za 20tjora, uglavnom su svi automatski podeseni tako da ce ti raditi cim ubodes kabl od sbba u wan, a ostale kompove u lan bez ikakvog podesavanja.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR