Jump to content

Sijalice


Recommended Posts

Draga Saveta (+RuR = Rureta?)

Pišem ti ovo jer znam da su na ovom mestu rešeni mnogi veći problemi od mog. Moj problem su sijalice. Dovode me do ludila i stvarno nemam više živaca da ih menjam. Pišem ovo jer možda neko zna rešenje za moj problem pa rekoh da podelim.

Naime, žena i ja živimo u dvosobnom stanu na Mirijevu već nekih 3 godine i nemamo nikakvih specijalnih problema sem što nam svaki dan crkne po neka sijalica. Tokom leta smo promenili kompletnu staru postavku osigurača, to je uradio profi električar i kapiram da je uradio posao kako treba. Međutim kako je došla zima tako su sijalice opet počele da crkavaju. Svaki dan se penjem sa 130 kila na stolicu da ih menjam. Samo zadnjeg meseca sam kupio/zamenio jedno 10 komada. Što se tiče struje, ne postoji "blinkanje" promene/padovi napona, u stanu je toplo te nema toplo/hladno promena, 99% crkavaju prilikom "paljenja" i to na mestima na kojima najviše i rade - hodnici, dnevna i radna soba, u spavaćoj sobi i kuhinji ne crkavaju.

Elem, šalu na stranu, stvarno me ovaj problem izluđuje namerno sam ga napisao u teen/bravo fazonu da bih vas malo zasmejao, ali bih voleo da ako neko poznaje problematiku da mi pomogne.

Da li je rešenje kupovina nekih skupih sijalica ili je to samo bacanje para, da li je problem instalacija, ili možda je tako pa moraš da živiš sa tim :D

Ako neko ima neku ideju recite. Da napomenem, za tri godine nismo imali problem ni sa jednim električnim uređajem tako da sumnjam da je problem u struji/instalaciji.

Hvala unapred

Za hiljadu evra cu sam da naucim da dizajniram ;)

Link to comment
Share on other sites

iz mog iskustva, ne kazem da sam u pravu, ali sijalice imaju veoma kratak zivotni vek u prostorijama sa povishenim stepenom vlage. U kupatilu i garderobi do kupatila, menjam sijalice jednom mesechno. u mojoj sobi imam u lusteru sijalicu iz 2007 ili 2006te

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

Link to comment
Share on other sites

Ja furam po celom stanu ove "stedljive" sijalice razlicite snage.... em sto je do jaja usteda na potrosnji struje em sto traju po godinu i vise dana sto je za danasnje standarde vrlo dobro... Pre ovih sijalica sam menjao one regularne veoma cesto, o usranim minjonkama da i ne govorim... U Tempu se ove stedljive prodaju za 200-450din, zavisi od velicine i snage...

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

Link to comment
Share on other sites

meni je kod tih stedljivih problem sto je svetlost skroz bela, kao kod neonkih. navikao sam se na pomalo zuckasto svetlo starih sijalica

Imaš dva tipa štedljivih - osim tih što imaš potraži i warm glow, žutu ambalažu ili tako nešto - one imaju izražen žuti sjaj. Ja u sobi na lusteru sa dva grla držim po jednu od obe - kad ih istovremeno upalim dobijem normalnu svetlost starih sijalica.

Link to comment
Share on other sites

ako se dobro sećam jedno od rešenja je da se ubudži neka jeftina elektronika između sijalice i izvora struje koja polako uvećava napon pri paljenju sijalice (neki fade in fazon) jer 99% sijalica crkne pri paljenju kada napon naglo proleti kroz vlakno (žarulju, whatever). Varijanta na tu ideju je imati dimmere svuda po stanu.

Link to comment
Share on other sites

Dimmeri "seckaju" napajanje, i sijalica ne može da dostigne optimalnu temperaturu za rad. Ukoliko nastaviš da napajaš hladnu sijalicu dolazi do degradacije materijala, i drastično smanjuješ životni vek sijalice.

Postoje posebne sijalice sa hladnom katodom koje su predviđene za rad preko dimmera. Ove sijalice nisam video kod nas, možda u nekoj specijalizovanoj prodavnici.

Uostalom izguglaj, ti si mnogo bolje tehnički potkovan od mene pa ćeš brzo skapirati :)

edit: nepismeni gad

Edited by cali
Link to comment
Share on other sites

what is this i don't even... meni sijalice traju godinama... :\

Nema tu nista vezano za nas mentalitet vec za mentalitet interneta i foruma gde je svako jak i svakome je pisa mnogo velika pa moze da se kurci jer zna da ga nece drmnuti neka pesnica iz monitora i sasuti mu sve zube niz grlo ( mlechne zube naravno ).

ovog dakija ovnuju svuda jebote
by Pesma-Mrtve-Dece
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...