Jump to content

Šta je sa tim baterijama na mobilnim?

Lucky

Recommended Posts

E društvo,

Šta je to sa baterijama na mobinim ovih dana? Ne kažem da ih ja ne koristim možda na način koji nije baš najbolji, ali nisam siguran ni da toliko grešim da svaki telefon moram da punim uveče.

Ajde N-gage, mator već sto godina, i ima foru da mu se baterija isprazni uveče, a kad je stavim da se puni napuni se šatro za bukvalno 5 minuta.

Ali me "buni" 5700 koji isto ima foru da se isprazni već uveče, a baterija mu se puni znatno duže. A ona je i skroz istripovana jer se kao istroši već popodne, pa se posle reseta odjednom napuni i tako.

Predpostavljam da je treba zameniti što ću i da uradim, nego me zanima kako se to sad formiraju baterije, ako se uopšte formiraju, pošto znam da kao ne, kad se telefoni pune, da li treba neke specijalne memorijske kartice da koristim (mada se baterija isto troši i kad fon radi bez kartice) itd.

A sve ovo pitam iz razloga što bih možda kupio nov telefon, pa iskreno neću da uzimam ništa "dobro" ako će mi baterija trajati jedan dan.

Ne znam i ja sam to mislio kada sam uzimao novi fon ( 6300 nokia ) , i pitam jel standardno formiranje , i lik mi kaze ne treba da se forimira ovo je najnovija generacija baterija.

A traje mi oko 2-3 dana baterija zavisi sta radim na njemu . kaze samo punis standardno . Inace praznoj bateriji treba na ovom om da se napuni skroz 30 min .

Uvek mozes da iskljucis 3G na tlefonu i tako da dobijes jos jedno 50% vemena trajanja baterije. Inace nema formiranja niti sranja. Samo je preporucljivo da se baterija ne isprazni bas 100%.

a ja sam recimo cuo da treba every once in a while isprazniti skroz bateriju zbog memorijskog efekta koji nije toliko izrazen kao kod starih baterija ali i dalje treba po nekad "resetovati"

ni na jednom mobilnom koji mi je prošao kroz ruke (7-8 ako brojimo i kevine i ćaletove) nisam formirao bateriju i sve su radile očekivano, drže 3-4 dana i pokvare se posle 3-4 godine :)

ne treba skroz da se prazne, a opet ne treba ni previše često da ih puniš. jednom u 2-3 dana bi trebalo da je ok.

naravno, pričamo o litijum-jonskim baterijama, al mislim da se drugačije više ni ne stavljaju u telefone.

a ja sam recimo cuo da treba every once in a while isprazniti skroz bateriju zbog memorijskog efekta koji nije toliko izrazen kao kod starih baterija ali i dalje treba po nekad "resetovati"

Lul, definish blize "every once in a while", jel' to redje od jednom nedeljno? :D

Vulfi sam kroji svoju odecu od kozhe ubijenih protivnika.

Pr0 wifebeaters know.

Never give up. Never give in.

nemam pojma, znam samo da smo ja i cale jedno duze vreme imali iste telefone i on me smarao kako ne valja da non stop "dopunjavam" telefon, nego da treba po nekad da ga ispraznim celog. Ja sam to uvek ignorisao i onda sam kasnije izvalio da meni baterija sve manje i manje drzi dok je njemu uvek drzala po 3-4 dana.

Tako da sad ovaj iphone gledam da jednom u 4-5 punjenja ispraznim na 8-10% pa ga onda napunim.

Lithium-ion polymer batteries, polymer lithium ion, or more commonly lithium polymer batteries (abbreviated Li-poly, Li-Pol, LiPo, LIP, PLI or LiP) are rechargeable batteries which have technologically evolved from lithium-ion batteries. Ultimately, the lithium-salt electrolyte is not held in an organic solvent as in the lithium-ion design, but in a solid polymer composite such as polyethylene oxide or polyacrylonitrile. The advantages of Li-poly over the lithium-ion design include lower cost manufacturing and being more robust to physical damage. Lithium-ion polymer batteries started appearing in consumer electronics around 1996.

Pomorandžo!

pa tu piše da su li-poly podvrsta li-ion, šta ti nije jasno? kao da sam ja rekao "danas svi vozimo automobile sa motorima SUS" "danas svi furamo BSD", a ti uleteo sa "nije tako, ja vozim dizel" "lol nub ja imam OSX" :D

Edited by Guest
bolji primer za statorog

Jebote sada i ti. Dakle u levoj ruci imam Litijum jonsku bateriju sa svojim karakteristikama a u drugoj ruci imam litijom polimer bateriju sa drugim karakteritikama.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_polymer_battery

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery

Lol @ edit :) Ali ajde ova nasa rasprava nemam nikakav znacaj za dalju pricu :P

da se ubacim sa preporukom kad kupujete polovne telefone, uvek gledajte da li baterija na sebi ima hologramsku nalepnicu. ako nema, nije original.

i dodao bih da se kapacitet liion baterija vremenom smanjuje jer se svakim ciklusom (1 ciklus = 1 puno praznjenje i punjenje) se kapacitet smanji za mali procenat

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

E ok, malo ste se rasplinuli, ajde da probamo da napravimo rezime, pa vi recite da li je to tako ili nije:

1. Kupiš nov telefon - ne moraš da formiraš bateriju.

2. Puniš bateriju tek kad je pred kraj da se isprazni, ne puštaš da iscuri do kraja.

a. Da li je onda loše ako stavljaš recimo svako veče telefon da se "dopunjava" iako je baterija tipa na 60-70% kapaciteta?

Uvek mozes da iskljucis 3G na tlefonu i tako da dobijes jos jedno 50% vemena trajanja baterije. Inace nema formiranja niti sranja. Samo je preporucljivo da se baterija ne isprazni bas 100%.

A kako tachno iskljucujes 3g na telefonu, ako je on Symbian, a da ne koristish dodatne aplikacije za to?

a. Da li je onda loše ako stavljaš recimo svako veče telefon da se "dopunjava" iako je baterija tipa na 60-70% kapaciteta?

ne, to nema nikakve veze. procenat gubitka ukupne kapacitivnosti proporcionalan je procentu 'dopunjenja' (naravno ne u procentima :)

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Pa onda mi nije jasno kako mi se ova baterija na telefonu bukvalno raspala a fon imam manje od godinu dana ... ili možda ipak godinu ipo dana ... ali sad ne može da izdrži jedan ceo dan bez punjenja, tj. ujutru u 08h skinem sa punjača, uveče oko 22h već moram da stavim da se puni. Možda je samo baterija loša sama po sebi.

Pa onda mi nije jasno kako mi se ova baterija na telefonu bukvalno raspala a fon imam manje od godinu dana ... ili možda ipak godinu ipo dana ... ali sad ne može da izdrži jedan ceo dan bez punjenja, tj. ujutru u 08h skinem sa punjača, uveče oko 22h već moram da stavim da se puni. Možda je samo baterija loša sama po sebi.

nije oridjinale

Ali ima hologram :)

Mada je moguce da ste u pravu, a i mogao bih kupiti novu, valjda nisu te baterije toliko skupe. Sad cu da cekiram.

2850 dinara kosta, valjda je to ok cena a trebalo bi da je original.

mozda je jednostavno losa baterija :)

to je ta cena, ja bi trebalo za n81 da uzmem, imam fals bateriju

ako imas nekog ko ide napolje uskoro, reci njemu da ti uzme, mnogo su jeftinije

• 2 weeks later...

E ok, malo ste se rasplinuli, ajde da probamo da napravimo rezime, pa vi recite da li je to tako ili nije:

1. Kupiš nov telefon - ne moraš da formiraš bateriju.

2. Puniš bateriju tek kad je pred kraj da se isprazni, ne puštaš da iscuri do kraja.

A kako tachno iskljucujes 3g na telefonu, ako je on Symbian, a da ne koristish dodatne aplikacije za to?

Ja koliko znam loshe je i treba da chekash do kraja, kao shto si gore naveo. Imam motorolu v3 vec 3 godine i koristim ga poprilichno, a baterija traje 7 - 10 dana. Zavisi shta te zapadne, mada naravno baterija koju dobijesh uz mob je retko zamenjiva :/ A to shto prichaju falsh ili ne (moblini) je laz kao i za kompjuterske komponente. Tehnika je tehnika ma gde se proizvodila nema tu shta...

Razlika je samo u brendovima i kvalitetnijih nema kod nas jer nema ko da ih kupuje :)