Jump to content

Povezivanje dva komp-a

TeacH

Recommended Posts

Kako je najbolje (i najeftinije) da povezem dva komp-a? Povezao bi ih samo zbog net-a da naravno ne uzimam dva modema tj da placam duplo net. E sad, prvo sam mislio da ih povezem u lan-u pa se predomislio jer ako onaj komp gde je ustvari net (modem) ne radi ovaj drugi moze da ga duva :-)

Pa me interesuje koji switch/hub da uzmem i za koliko para, da zavrshim posao? :-) btw sobe su jedna ispod druge, mada ne znachi vam to mnogo ;p

Ili ako neko ima neku bolju ideju :-)

edit:

E da :-)

Isto me interesuje sa kojim programom da ogranichavam protok n stuffs.

Edited by TeacH

Craziness is directly related to having a vagina.

ako imash adsl uzmesh adsl ruter, nakachish na njega oba kompa, stavish im def. gateway 192.168.1.1 (ip rutera) ., a njima 192.168.1.X ip adrese i pichiiii

, mada je sto moras razvlachiti jedan utp kabl izmedju soba (ako ne probushish zid :)), prednost - investicija minimalna

a mozesh da zavrshish i sa wirelessom, ali je to vishe cimanja, wireless karte, podesavanja tamte vamte ali onda mozesh na net i kad dodjesh kuci pijan i zabodesh u kadu... ali nemam st da ti kazem posto se tim nisam bavio :)

sad ce vudu da izdetaljise ;)

fallout_table.gif

da znam kako je kod sbba reseno to sa modemima pa da ti i pametno nesto kazem, aj makar da pretpostavim.

SBBov modem ti prikacen na komp preko usb-a? I verovatno na oba kompa imas na ploci ugradjenu netu kartu (verovatno direkt na ploci)?

sheruj konekciju na kompu koji je prikacen direktno, a drugom stavi gateway da bude IP od prvog kompa. I to je sve.

U praksi:

- odes na properties od net karte na kompu gde ti je SBB, pa advanced, i otcekiras "Allow other network users to...". U general tabu, u internet protocols (tcp/ip) stavi Ip adrese i jednom i drugom kompu istog rangea tipa 192.168.1.25 i 26 ili kako god hoces zadnji broj. subnet mask isti, a drugom kompu, kao sto rekoh, u gateway ukucas IP od prvog kompa.

Crossover kabal - jednostavno resenje da ne moras da uzimas ruter tja switcher, skoro je isti kao obican lan kabal i po ceni i po izgledu tja nekih 30-40 din po metru.

a ako bas hoces, d-linkovi switcheri su ti:

sa 8 portova i 100 mb protokom - jedna mesecna wow pretplata

sa 5 portova i 1gb protokom - 1.6 mesecne wow pretplate

Netlimiter, Bandwith limiter, jebem li ga, malo proguglaj i skini par, pa vidi kako ti rade i ostavi jedan. Ja sam davno u klubu koristio jedan, i problem mi je bio sto iako ogranicim protok ipak i dalje ima udara na sam kvalitet veze, tja skace ping CSu npr. Valjda su do sad to ispeglali, posto je od tad proslo jedno 4 godine.

ps. izvini ako je neki deo odgovora bio kao da ti objasnjavam kako se igra sa hunterom, nego eto, lakse tako no da se gadjamo sa strucni izrazi ;) :P

da znam kako je kod sbba reseno to sa modemima pa da ti i pametno nesto kazem, aj makar da pretpostavim.

SBBov modem ti prikacen na komp preko usb-a? I verovatno na oba kompa imas na ploci ugradjenu netu kartu (verovatno direkt na ploci)?

Moze i preko usb-a i preko mrezne, meni nameshteno na mreznu.

sheruj konekciju na kompu koji je prikacen direktno, a drugom stavi gateway da bude IP od prvog kompa. I to je sve.

U praksi:

- odes na properties od net karte na kompu gde ti je SBB, pa advanced, i otcekiras "Allow other network users to...". U general tabu, u internet protocols (tcp/ip) stavi Ip adrese i jednom i drugom kompu istog rangea tipa 192.168.1.25 i 26 ili kako god hoces zadnji broj. subnet mask isti, a drugom kompu, kao sto rekoh, u gateway ukucas IP od prvog kompa.

Pa ako iz modema stavim u jedan komp, kako iz tog jednog kada je vec zauzet onim iz modema da ide kabal u drugi?

E da, imam negde dve d-linkove mrezne samo ko ce ga znati gde su, povezivao sam josh odavno dva komp-a u lan-u.

Crossover kabal - jednostavno resenje da ne moras da uzimas ruter tja switcher, skoro je isti kao obican lan kabal i po ceni i po izgledu tja nekih 30-40 din po metru.

Bre... jel se to kabal iz modema grana na dva pa jedan moze u jedan komp a drugi u drugi komp?

a ako bas hoces, d-linkovi switcheri su ti:

sa 8 portova i 100 mb protokom - jedna mesecna wow pretplata

sa 5 portova i 1gb protokom - 1.6 mesecne wow pretplate

lol

A pa uzimam ovaj shto je 1.6 mesechne wow pretplate.. :-) ja mislio to dosta skuplje

Netlimiter, Bandwith limiter, jebem li ga, malo proguglaj i skini par, pa vidi kako ti rade i ostavi jedan. Ja sam davno u klubu koristio jedan, i problem mi je bio sto iako ogranicim protok ipak i dalje ima udara na sam kvalitet veze, tja skace ping CSu npr. Valjda su do sad to ispeglali, posto je od tad proslo jedno 4 godine.

Videcu vec

ps. izvini ako je neki deo odgovora bio kao da ti objasnjavam kako se igra sa hunterom, nego eto, lakse tako no da se gadjamo sa strucni izrazi ;) :P

Auuuuuu... :-))) no comment :-))

Craziness is directly related to having a vagina.

Ok aj redom

recimo sad, kad ti je modem na komp spojen preko mrezne, u tcp/ip-u za tu mreznu ti stoji nesto tipa 192.168.1.1 (tja koji mu je vec default ip modema)

posto hoces da uzmes switcher, pici ovo

modem direkt u ruter, i onaj default ip mu ostaje tja zapamti ga

oba komp moraju da ti imaju mrezne karte. na mrezne rokas obican net utp kabal i opet u switcher

tako da su ti sva tri uredjaja sad preko 3 kabla utaknuta u switcher

na kompovima u tcp/ipu kucas prva 3 broja isto kao kod modema, a zadnji brojevi razliciti 1 od drugog i od modema (192.168.x.y, x isti kod svih y razlicit kod svih, kod oba kompa gateway 192.168.1.1 ako je to ip od modema)

subnet mask ostavis onaj 255 itd

gateway stavljas i jednom i drugom kompu IP adresu od modema

ovde cini mi se netlimiter moras da stavis na masinu koju hoces da ogranicis sa protokom i to da je samoogranicis

sve u svemu, sa svim kablovima i switcherom ne bi trebalo da te izadje vise od 3k dinara (2.3k 1gb switch i 20m kabla)

2. varijanta, koja ti omogucava da sa jednog kompa kontrolises protok na drugom

povezes modem preko usb-a, tako da ti je slobodna mrezna

povezes oba kompa na switcher kao gore

opet sve isto sa IPom, osim sto - na drugom kompu za gateway uzimas IP od prvog kompa, a na prvom kompu ukljucujes onu opciju za share veze iz prethodnog posta (ako je kod prvog 192.168.1.15, kod drugog npr 192.168.1.16 ali gateway 192.168.1.15)

instaliras netlimiter na glavni komp i tu mu stavis da ip od drugog kompa ima ogranicenje na neku cifru u brzini i up u downloada

3. varijanta (najjeftinija)

crossover kabal, ide iz jedne do druge mrezne na 2 kompa. na prvom ti vezan modem preko usb-a, odradjujes isto sve sa IPovima kao u varijanti 2, izadje ti sve manje od 700 din, zavisno od rastojanja izmedju ta dva kompa.

jebiga, valjda je to sve