Jump to content

Preminuo Boris Dvornik


Recommended Posts

Preminuo hrvatski glumac Boris Dvornik

Autor: Blic online, Foto: Index.hr | 24.03.2008 - 09:48

Preminuo hrvatski glumac Boris Dvornik

Poznati hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac Boris Dvornik preminuo je noćas u Splitu, prenosi sajt Vecernji.hr.

Boris Dvornik je preminuo tek nešto pre svog 69. rođendana, dodaje Vecernji.hr. Osim što je bio odličan glumac, Dvornik se oprobao i kao scenarista i reditelj.

Vest o smrti Borisa Dvornika je rano jutros objavio Radio Dalmacija, pozivajući se na izvore iz splitske bolnice. U ovom trenutku nije poznato od čega je preminuo. "Još ništa, ne želimo još s informacijama da izlazimo u javnost", izjavila je za Index.hr Danijela Dvornik.

Boris Dvornik je rođen 16. aprila 1939. u Splitu. Svoj talenat za glumu je otkrio u detinjstvu, dok je nastupao u dečjim predstavama. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Univerziteta u Zagrebu.

Na filmu je debitovao 1960. godine u filmu Francea Štiglica Deveti krug sa tematikom holokausta. Nakon filma je stekao veliku popularnost, koju potom učvršćuje ulogama iz savremenog života u komedijama Martin u oblacima (1961) i Prekobrojna (1962) Branka Bauera. Ovo je načinilo od Borisa Dvornika jednu od velikih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije, slično Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić i Velimiru Bati Živojinoviću (sa kojim je kasnije razvio blisko prijateljstvo).

Do sredine 1960ih godina Dvornik je nastupao uglavnom u komedijama, a od 1966 godine počinje se s velikim uspehom javljati i u filmovoma s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima Most (S. Krvavac, 1969) i Kad čuješ zvona (Antun Vrdoljak, 1969) nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Za ulogu u ratnom filmu U gori raste zelen bor (Antun Vrdoljak, 1971) i za ulogu šofera-zavodnika u Opkladi (Zdravko Randić, 1971) osvojio je Srebrnu arenu. Nastupao je više od 40 dugometražnih igranih filmova (neretko je nastupao i u kratkometražnim), u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija.

Zenit popularnosti Borisa Dvornika je došao sedamdesetih ulogom Roka Prča u kultnoj seriji Naše malo misto. U osamdesetim, nakon što je stekao status jednog od napriznatijih glumaca bivše Jugoslavije, Boris Dvornik je uglavnom radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu.

Velimir Bata Živojinović i Dvornik su se 1991. odrekli jedan drugog u nizu otvorenih pisama, u gestu koji je bio viđen kao simbolika raspada SFRJ. 2004. je javljeno da su njih dvojica pokušala da se pomire.

Oni su se javno pomirili 2006. putem video linka između Splita i Beograda. Živojinović je izjavio da "poslednjih godina nije bilo mržnje između nas", a Dvornik se nadovezao da je to bio "samo nesporazum".

Boris Dvornik je trebalo u januaru da dođe u Beograd kako bi se video sa Batom Živojinovićem. Dvornik je želeo da snimi materijal za seriju o svom životu „Balada o glumcu“.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...