millanče Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 (edited) treba malo da naucim neke osnove php-a. pa guslam neke tutorijale, ali me zeza nesto gadno, i ne mogu da nadjem resenje, pa da probam ovde dakle, stigao sam do formi, i sad iskodiram neku prostu formicu, recimo <FORM ACTION="primer.php" METHOD="POST"> IME: <INPUT TYPE="text" NAME="ime"><BR> <INPUT TYPE="submit" VALUE="Posalji"> </FORM> Ako sam dobro razumeo, podatke iz ovog polja IME, klikom na dugme "posalji", dajem na dalju obradu php skripti upisanoj na strani primer.php, i to kao sadrzaj promenljive $ime. Sada u stranu primer.php ugradim sledeci kod: <?php echo $ime; ?> cime bi, valjda, trebalo da na praznoj strani dobijem ono sto sam ukucao u tekstualno polje pre klika na "posalji". Znaci, ukucam "Milan", kliknem na "posalji", i treba da dobijem stranu na kojoj pise samo "Milan". Ali nece! Samo dobijam praznu stranu... Isto se desi i ako probam prostiju varijantu, dakle najobicniji link tipa: <A HREF="primer.php?ime=Milan"> Zdravo ja sam Milan </A> i kada kliknem na taj link, to bi opet trebalo da me odvede na stranu primer.php, koja treba da prikaze moje ime, ali ona je opet prazna... Imam XAMPP 1.6.4, apache 2.2.6, a php je ver. 5.2.4. Takodje ne dobijam nikakav rezultat ni za ove komande: echo $SERVER_NAME; echo $SERVER_PROTOCOL; i ostale... Zna li neko u cemu gresim? Ako nesto znaci, kod sam kucao u notepadu, sa UTF-8 enocidng-om.. Edited February 16, 2008 by milanche Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sa1Nt Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 jel' ti uopste parsuje php? napravi info.php fajl sa ovim: <?php phpinfo(); ?> i vidi jel' dobijas output... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted February 17, 2008 Author Report Share Posted February 17, 2008 jel' ti uopste parsuje php? napravi info.php fajl sa ovim: <?php phpinfo(); ?> i vidi jel' dobijas output... opusteno, dobijem masu tabela... mrzi me da pobam sve da instaliram posebno (apache, mysql,php), znam da je veliko cimanje bilo, i nesto se ni ne secam da li je sve bilo kako treba... ali pobacu opet kad budem imao vise vremena, pa cu videti sta ce biti... Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 ne moze samo <?php echo '$ime'; ?> plus jednostruki navodnici nisu potrebni nad promenljivama, vec mora ovako <?php echo $_POST['ime']; ?> moraju da se koriste te duze promenljive, jer od 4.1 ili 4.2 register_globals default setovanje je OFF u php.ini fajlu ako neces da koristis ta duza imena, mozes da editujes php.ini i da ukljucis register_globals, ali znaj da to mozda neces moci da uradis kad uploadujes taj fajl na neki web server, jer tamo ne mozes da cackas php.ini u vecini slucajeva, tako da ima jos jedno resenje: <?php $ime = $_POST['ime']; echo $ime; ?> i tako za svako polje koje koristis u formi, samo deklarises $polje = $_POST['polje']; ako koristis GET umesto POST u formi, onda je naravno $_GET['promenljiva']; Ako ni ovo ne radi, verovatno ti ne radi zbog default porta 80, pa to promeni na 8080 npr u httpd.conf i to polja "Listen" i "Servername" Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted February 18, 2008 Author Report Share Posted February 18, 2008 ...hajli.... TO JE TO! Pretpostavljao sam da je to neka novina, pa da zato nece... Thanks a gad damn lot! moze lick... ovaj, lock... Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 nishta, i drugi put, ja sam isto skoro krenuo sa php-om pa sam imao neke nedoumice u startu Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sa1Nt Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 register_globals moze da se menja kod svih vecih provajdera koristeci .htaccess ili custom php.ini, al' je definitivno bolje ovo sto je pera rekao :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 TO JE TO! Pretpostavljao sam da je to neka novina, pa da zato nece... Thanks a gad damn lot! moze lick... ovaj, lock... omg milanche za savet placa u naturi Quote The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted February 19, 2008 Author Report Share Posted February 19, 2008 ali OMG ako ovo napravimo u ghay thopieck... Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 necemo, volim ja da pricam i o php-u :) Quote The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts