Jump to content

Koji kurs?

Recommended Posts

Elem posto sam shvatio da je ovaj moj faks kerov kurac i veliko gubljenje vremena, zanima me da li neko moze da preporuci neki strucan kurs (tipa microsoft, cisco...) , na kojem se konkretno uci ono sto je potrebno za neko polje, i koji kad zavrsis stvarno si kompetentan i konkurentat za neki posao, a da je ujedno diploma tog kursa priznata i u inostranstvu?

u pitanju je naravno informaticki kurs - skola - po mogucstvu u novom sadu

sto se tice kinte, bio bih spreman izdvojiti oko 1000e po godini

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

• Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

CCNP, al to zahteva mnogo vishe para od tih 1k

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

ako imash samo 1k, 2500 je mnogo vishe [:D]

prevideo sam to, my mistake..

Pa, relano MCSA je malo duzi od cisca... licno sam prosao kroz nekih 3 modula, ali nisam radio jos exam... videcu sledece godine ako bude para.

Dok cisco je mnogo zajebaniji, jer dok MCSA te sprema za server admina (eventualno implementatora), cisco kurs je mnogo uze specijalizovan, i prema tome "bolji".

Kako kaze moj sef - Having Cisco certificate is same like having licence to print money ;)

EDIT: MCSA nije kk mohi ;) nesto si se zezno...

Edited by Coll

sex, drugs and bio food!

Evo ja sam na CCNA kursu konkretno e sada stvarno ne znam da li ima toga u ns ali kapiram da ima. Kurs nije tezak, ali zahteva ucenje jer ono bas krpi sve rupe u znanju vezane za mreznu administraciju. Mogu slobodno da ti preporucim. Cimni me na ICQ ako oces nesto detaljnije.

e da MCSA je zavrsio rambo pa cimni njega. I on mi rece da je on 1.5 k e

Jel treba neko veliko pred znanje za te kurseve ? ili moze da ide ko hoce i da nauci ?

Pa neko znanje moras da imas, po meni vise da razumes mreze i kako zapravo izgleda neka mrezna struktura, nego da znas da baratas na serveru ... to se tamo manje-vise naucis :)

mohi> hmm, pa dobro - ja realno u ovom momentu vidim bas veliku isplatljivost certifikata na 2003... aj napisi, zasto mislis da se ne isplati? mozda gresim.

sex, drugs and bio food!

tnx svima na savetima, cisco mi je i bio "glavni konkurent"

prvobitno sam planirao neki programerski kurs, ali imajuci u vidu da su admini mnogo bolje placeni od programera, verujem da cu da promenim misljenje..

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Dvinty ti si upao u klasicnu zamku "admin je placen bolje od programera" iliti "trava je zelenija u tudjem dvoristu"

Evo ovako : ja u cetvrtak polazem zadnji za MCSA. Kurs je vrlo isplatljiv (bar po onome sto sam video u svom okruzenju, zato i idem). Glup je ko kurac , da izvinis, jer ima 2 pametna ispita (aktivni direktorijum i mrezna infrastruktura) i jedan idiotski (win xp...koji ce nekom to kurac.) Fali mu deo koji ce se baviti kako ja to volim da kazem "kablovima". Znaci hardverom.

CCNP/CCNA ne znam kakvi su po isplativosti, ali to je vise hard kor :) ako me razumes. Bez debelog predznanja ne bacaj pare i vreme.

Moj ti je savet da upises neki od ovih kurseva tek kada nadjes neki posao u vezi sa tim i steknes neko iskustvo, kao i da ili zavrsis faks, ili pocnes da radis.

A ako ti je novac motiv glavni, batali kompove, upisi nesto za PR-a, bavi se NVO-om i li ekonomijom, oni ce uvek imati vise para od tehnickog osoblja (bilo koje struke) i uvek ce imati laksi posao.

Znaci, nijedan kurs ti nece dati pravo obrazovanje, jer kurs sluzi da te specijalizuje za nesto i slicno.

Dino, NHF, ali mislim da nemas podlogu za MCSA/MCSE/Cisco kurs.

Svi koji misle da ce zavrsiti nesto od ovih kurseva ako znaju da instaliraju drajvere/podese rateove, grdno se varaju.

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

ok, nije kerov kurac, sa diplomom ftna mozes da se zaposlis na gomilu mesta

ali vecinu znanja koje obtainujes na ftnu mozes da okacis macku o rep, a ako se pri studiranju sam dodatno ne usavrsavas, i kad ga zavrsis ne znas nista. (znam iz razgovora sa prijateljima na trecoj godini od kojih su neki za wikipediju saznali pre nedelju dana)

ali da, mozes da se zaposlis kod direktora nobova koji misle ako si zavrsio elektro, znas da napravis OS, a takvih je gomila

hmmm nije mi jasna tvoja poenta

sta si ti ako tokom studiranja se ne usavrsavas samostalno na polju tvog interesovanja.

ali da, mislim da mozis steci kvalitetno znanje na nasem fakultetu. ti si mozda pricao sa retosima ali npr. sin nasih kucnih prijatelja je u holandiji i radi u timu koji imaju zadatak da naprave softver koji ce uz pomoc mnogih uredjaja imitirati rad misica posle sloga i sl.

takvih primera je mnogo...

ali kako god

ja mislim da treba da zagrejes stolicu i uradis nesto u zivotu

jebi kurseve to uvek mozes

diploma je diploma

Edited by daki

sta si ti ako tokom studiranja se ne usavrsavas samostalno na polju tvog interesovanja.

Prosecan student koji bi da mocha? :)

Nasi fakulteti ne daju znanje kakvo treba da daju ako zelis uskospecijalizaciju.

Ali ja sam i dalje ljubitelj ex-yu-nemacko-ruske hardkor teorija skole vise nego neceg drugog. Prosto, vise volim rusko govno nego americku tortu :)

Nemam muda da ti dam savet da batalis faks i krenes da radis. Ali mislim da je to prava stvar. Eventualno ti faks moze biti ulaznica u neke krugove gde ces poceti da ucis prave stvari. Ali se onda postavlja pitanje - zasto baciti pare i vreme.

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Zavisi koji.

Moj jeste gubljenje vremena i para.

Mozda se ja nisam snasao, ali posto vazim za snalazljivog momcica, plus sam ga zavrsio u 25 godina, plus prosek malo ispod 8, ne znam kako su se drugi snasli.

U stvari znam. Al ne bih da mracim omladinu. Mozda sam samo ja zavrsio pogresan faks.

Ali najludje je sto mi nije zao :)

naravno :)

sta god da si zavrsio, ipak si akademski obrazovan ako nista. i to znaci kad poslujes sa nekim ko nema diplomu i sa nekim ko je ima. i kad upoznajes nekoga, vise ces ceniti ako je akad. obrazovan a ne srednjoskolski ili neki kurser. fax bi trebao da te nauci mnogo cemu, a ne samo suvoj nauci.

i svaki danasnji bogatas, koliko god da je bogat, ako nema faks ruku dajem da se oseca skrnavo i manje vredno... ali avaj, pare su bitne - zar ne!?

(Preuzeto iz Blica 26.02.2007.)

Najbolji diplomci sa Elektrotehničkog, Mašinskog, Arhitektonskog i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i dalje odlaze iz zemlje. Samo je sa Elektrotehničkog fakulteta gotovo cela jedna generacija odličnih studenata prošle godine krenula trbuhom za kruhom. Od oko 80 diplomaca koji su završili ovaj fakultet u poslednje tri godine sa prosekom većim od devet, oni koji su ostali u Srbiji mogu se izbrojati na prste jedne ruke, a i oni traže način da odu odavde.

Gostujući pre nekoliko dana u redakciji „Blica", Veselin Jevrosimović, vlasnik „Komtrejda", požalio se da je tražeći spisak najboljih studenata koji su diplomirali prošle godine na Elektrotehničkom fakultetu, a koje je planirao da zaposli u svojoj firmi, saznao da su skoro svi otišli ili se spremaju da odu u inostranstvo. Vlasnik „Komtrejda" u prvi mah nije poverovao svojim saradnicima pa je inženjere telefonom krenuo da poziva sam.

Rezultat je bio poražavajući - praktično samo dvojica još nisu stigla da odu iz Srbije. U pitanju su odlični studenti (prosek iznad devet) i takvih je 84 diplomiralo na Elektrotehničkom fakultetu od januara 2004. do januara 2007. godine.

Prema podacima koje ima ovaj fakultet od 15.000 studenata koliko ih je diplomiralo od 1947. godine do sada, njih 5.000 je otišlo iz zemlje.

- Imamo podatke da je jedna trećina naših diplomaca otišla iz Srbije. Najviše su odlazili u Ameriku, SAD i Australiju, ali i u zemlje zapadne Evrope, gde je njihova diploma priznata i veoma cenjena. Oni su jednostavno išli tamo gde im je nuđena sigurnost i mogućnost da se bave onim za šta su se školovali bez straha za svoju budućnost. Poslednjih pet godina situacija se, ipak, malo promenila, pa inženjeri elektrotehnike uspevaju i kod nas da nađu dobar posao - kaže za „Blic" Ivan Jovanov, student prodekan na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Naš sagovornik ističe da je stručnost koju su potvrdile generacije naših studenata tehničkih fakulteta jedan od razloga što su ih na Zapadu dočekivali raširenih ruku.

- Naši tehnički fakulteti bili su mešavina tvrde ruske i nemačke škole koja se pokazala kao dosta dobra, a njima je bilo isplativije da „uvoze" naše inženjere nego da ih sami školuju - kaže Jovanov.

Boban Stefanović, koji je pre dve godine diplomirao na ETF-u sa visokim prosekom, uspeo je odmah da se zaposli i prvobitno je planirao da ostane u Srbiji.

- I kod nas ima posla za inženjere elektrotehnike. Tačno je da sam odmah dobio posao, ali sam bio jako malo plaćen. Zato planiram da ovde ostanem još godinu, najviše dve dok ne steknem dovoljno iskustva. Posle toga ću potražiti posao negde u Evropi. Najbolji iz moje generacije leteli su odavde dan pošto su diplomirali. Čuo sam da sada dobro žive u Americi, Kanadi, Nemačkoj... Neki su dobijali stipendije za postdiplomske studije na najboljim svetskim univerzitetima. Verovao sam da ovde može da mi bude dobro, ali nije tako. I zato i ja odlazim - kaže za „Blic" Boban Stefanović.

Do 2003. u inostranstvo je odlazio i veliki broj najboljih diplomaca sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. Milan Martić, prodekan za nastavu na FON-u, kaže da su najbolji odlazili, jer u Srbiji nisu mogli da nađu posao, a s druge strane, diploma tog fakulteta garantovala im je odličnu prohodnost na Zapadu.

- Ipak, poslednje dve godine manje od deset odsto naših studenata, koji su diplomirali sa prosečnom ocenom devet i više, odlučuje da odu iz zemlje. Razlog tome jeste to što uspevaju da nađu dobro plaćen posao u Srbiji i da u startu imaju plate 700-800 evra. U poslednjih godinu dana osam naših najboljih studenata zaposlilo se u SAP-u, gde imaju odlične uslove za rad - kaže Milan Martić.

Miloš Nedeljković, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, kaže da nemaju tačne podatke o broju njihovih diplomaca koji su otišli u inostranstvo.

- Sigurno je da su najviše odlazili od početka devedesetih do 2000. Tu nema pravila jer nisu odlazili samo najbolji, već svi koji su mogli da se snađu i nađu posao. Najviše naših studenata ima u Kanadi, Americi, Australiji, ali i u Nemačkoj. Školovali smo dobre kadrove koji su se odlično pokazali u svetu. Neki od najboljih studenata zaposlili su se na našem fakultetu, a neki u dobrostojećim domaćim firmama, ali tu se i dalje suočavaju sa problemom niskih plata, nemogućnosti da dobiju stan... Ipak, mislim da poslednje tri-četiri godine manje odlaze - kaže za „Blic" Miloš Nedeljković.

V. Nedeljković

ANTRFILE

Nikad se neću vratiti

Zoran Petrović, inženjer elektrotehnike, otišao je u Kanadu 1993. godine nakon što je diplomirao sa prosekom 9,00. Zaposlio se u uspešnoj firmi koja ima predstavništva na svim kontinentima, putuje, kupio je kuću u Torontu, pomaže roditeljima u Srbiji i uspeva, kaže, da svake druge godine dođe da vidi porodicu i prijatelje.

- Deca su zadovoljna, Srbiju retko pominju, njihov život je ovde. Suprugu i mene povremeno napadne nostalgija, obično pred praznike. Onda se setim poniženja koje je moja porodica trpela početkom devedesetih, čekanja u redovima, nemaštine, straha... I tada sam siguran da se nikada neću vratiti - priča za „Blic" Zoran Petrović.

eto, bas mi stiglo na mejl

Pa realno je da odu.

Zasto bi neko ko je iskenjao jetricu da zavrsi drill (nasi tehnicki faksevi su tipican drill) trpeo da radi za sicu i da ga zajebavaju sefovi i koleginice kurvice :)

A ti bogatasi se ne osecaju skrnavo, nego na nas sa diplomama gledaju kao na egzoticne budale. Mislim nije da nesto patim zbog toga, ali samo da ti objasnim da te niko nece ceniti zato sto si zavrsio faks. ovde bar.