Jump to content

Vazi samo otpozadi :D

Recommended Posts

Skoro sam nasao u dokumentima ovaj txt.. pa rekoh da vidim i vase reakcije, jel ovo samo neka glasina ili je zakonski ispravna forma? Naime ako policajac radarom "snimi" vase vozilo u dolasku i kazni vas zbog prekoracenja brzine, mozete se pozvati na krsenje zakona. Malo opsirnije o tome....

BEOGRAD - Samo ako vas "snime" otpozadi dok vozite nedozvoljenom brzinom, krivi ste pred zakonom. Ukoliko je prilikom prekoracenja dozvoljene brzine policajac "snimio" vaše vozilo s prednje strane, to se po zakonu ne smatra prekršajem. Ovo, naravno, ne znaci da ne treba da poštujete ogranicenje brzine, vec da postoje odredena pravila kažnjavanja za ovaj prekršaj, koja policija uglavnom ne poštuje.

Tako je do sada hiljade njih platilo kaznu za prebrzu vožnju a da to zapravo nije trebalo zbog nepravilne upotrebe radara. Policije u državama nastalim na tlu bivše SFRJ koriste nekoliko tipova uredaja za snimanje brzine vozila. Najcešce su to radari Z-25 i K-15, kao i savremeniji uredaji "Pro Laser III", "Laser Cam II" i "Leica XV2". Ovaj poslednji je omiljen kod crnogorskih policajaca jer se radi o infracrvenom radaru koji je izuzetno otporan na detekciju i ometanje.

Prema Pravilniku o metrološkim uslovima, objavljenom u Službenom listu SFRJ broj 3/85, u clanu 3 stoji da se Doplerovim radarima meri brzina vozila u odlasku, a po clanu 13 da ovi radari, koji imaju i foto-uredaj za beleženje brzine vozila kao dodatni ili integralni deo, moraju da registruju na fotografiji: 1) datum, sat i minut merenja; 2) izmerenu brzinu; 3) zadnji deo vozila sa registarskom tablicom.

To prakticno znaci da je validno jedino merenje Doplerovim radarom vozila u odlasku, to jest snimanje zadnjeg dela vozila. Na našim drumovima to i nije tako cest slucaj, jer zahteva bar dve patrole saobracajne policije - jednu koja ce snimiti vozilo koje je prekoracilo dozvoljenu brzinu i drugu koja ce pocinioca zaustaviti i legitimisati.

Kako smo saznali u pravnoj službi Zavoda za mere i dragocene metale, od 1985. godine do danas nije objavljen novi pravilnik o metrološkim uslovima koje moraju ispunjavati Doplerovi radari. Stav Zavoda je da se, bez obzira na to koja se vrsta uredaja koristi za merenje brzine vozila (najnoviji su laserski uredaji), mora poštovati trenutno važeci pravilnik iz 1985. godine. Za vozace je bitno da znaju da se merenje brzine vozila koje dolazi (merenje spreda) ne tretira pred sudijom za prekršaje kao valjan dokaz za prekoracenje brzine.

Zapisnik (ne) potpisati

Vozaci nisu dužni da potpišu policijski zapisnik bilo kog prekršaja, niti ih na to bilo ko sme primorati. Samo ako se slažu sa zapisnikom policajca, vozaci ga mogu, a i ne moraju, potpisati. Ukoliko se ne slažu, nikako ne treba da ga potpišu da ne bi prakticno priznali krivicu i znatno otežali svoj položaj pred sudijom za prekršaje. U drugom slucaju pravdu treba potražiti na sudu.

Hated by some...Loved by few...Respected by all...

Prvo malo pojasnjenja, taj clan u zobsu odnosi se na metroloske uslove merenja brzine vozila doplerovim radarima, pisan je neke 84 ako se ne varam.I to vazi za njih, e sad posto su se nasi panduri ipak modernizovali oni sad vecinom koriste lidare, prolaser III najcesce.E sad tu je fora, posto zobs nije menjan niko se nije setio da ubaci metroloske uslove vezane za koriscenje lidara, pa se ako se gleda sa neka zakonske strane oni ne bi ni smeli da se koriste.Medjutim, precutno se koriste istim tim clanom zobsa koji se odnosi na doplerove radare koji se bazdare da snimaju samo u odlasku dok se lidari mogu koristiti i u odlasku i u dolasku.

Licno se 2x izvukao na to ali kod sudije, znaci kad pisu prijavu, ovako ne fermaju....

E sad moram da vas razocaram ali posto su u policiji, sudstvu primetili da su ljudi u velikim kolicinama poceli da koriste doticnu "rupu" u zakonu, neko pametan se setio i jednostavno su izmenili pravilnik tako sto su dodali red teksta pa sad glasi " u dolasku ili odlasku".Dopuna je objavljena u sluzbenom glasniku 24 novembra, stupa na snagu osam dana od datuma objavljivanja, sto znaci da od decembra prosle godine to ne vazi.

To sto su oni brze bolje zapusli ociglednu "rupu" ne znaci da je to sad ispravno... i dalje ne postoji pravilnik posebno pisan za koriscenje novih uredjaja, nacin na koji se bazdare itd, lidari se po principu rada razlikuju od starih doplerovih radara, za njihovo koriscenje bi trebalo da se prolazi specijalna obuka, da se bazdare na svakig par meseci....nista od toga se kod nas ne radi samo sto sad sa ovakvim pravnim sistemom imate manje osnova da se zalite kad dodjete kod sudije.....

prichao sam sa ovim pre jedno metar dana sa jednim taksistom koji se mega razume u problematiku. cela poenta priche oko snimanja sa bilo kojim ovim ruchnim radarom je protiv zakonita jel se nigde ne vidi dal je to "upucao" tvoja kola ili neka druga pre pola sata. kasnije je krenuo da pricha da ima nekih stacionarnih radara kod nas u nekim ulicama i da su oni zakoniti i da tje ove godine iliti skoro uvesti one radare na nozhicama sa ovom prichom da te slika odpozadi pa te sledetja patrola zaustavi i da je tek to po zakonu.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

tako nekako je preko... radar u box-u kraj puta... usnimi te, ubelezhi speed

i opali i jednu fotku na kojoj se jasno vidi tvoja zadnja registracija...

nema lazhi nema prevare, mozes samo da klimash glavom kod sudije za prekrshaje...

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

I da se radujesh kada ti stigne na kucnu adresu pozivnica za zurku kod prekrsajnog sudije \o/

Have you ever noticed that it's only 'perfect' people who are murdered or killed in horrific accidents?

"He was the perfect son" or "She was the perfect daughter."

"Such a tragic accident they were the perfect family."

"They died together, the perfect couple till the end."

Makes me glad I abuse my kids and beat up my wife.

Kind of makes me immortal.

Pa nije bash tako ivane_

npr u melburnu zakonom je predvidjeno da kamere mogu da budu skriveno postavljene , dok u sidneju npr pishe gde su kamere...

tako da zavisi :)))

a i u ostatku sveta vecinom su skrivene kamere

Have you ever noticed that it's only 'perfect' people who are murdered or killed in horrific accidents?

"He was the perfect son" or "She was the perfect daughter."

"Such a tragic accident they were the perfect family."

"They died together, the perfect couple till the end."

Makes me glad I abuse my kids and beat up my wife.

Kind of makes me immortal.

pa i treba, u cemu je poenta da vozim 230kmh od Nisha do BGa i

tek pred BG gde vidim znak "radarska kontrola" spustim na 80kmh...

Ovako je SLASNIJE..... Nkad ne znas gde ce da te uheftaju [:D]

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

poenta je da stave kamere tamo gde je stvarno opasno voziti brzo, a ne tamo gde će namlatiti najviše keša.

ne treba se ugledati na ameriku, australiju i ostali treći svet. nemci imaju najmanje žrtava po pređenom kilometru i najliberalnija saobraćajna pravila.

prichao sam sa ovim pre jedno metar dana sa jednim taksistom koji se mega razume u problematiku. cela poenta priche oko snimanja sa bilo kojim ovim ruchnim radarom je protiv zakonita jel se nigde ne vidi dal je to "upucao" tvoja kola ili neka druga pre pola sata.

Da se taj taxista u ista mega razume, ne bi bio taxista. :)))

Cak i na starijim radarima je bilo ispisivano vreme "ulova", tako da ne mogu

da te preje*u na taj fazon, jedino ako ti ga ne pokaze, a ti ne trazis da vidis vreme... radar, pa i sam sat u njemu su bazdareni i ne moze da ih menja sam policajac...

To prakticno znaci da je validno jedino merenje Doplerovim radarom vozila u odlasku, to jest snimanje zadnjeg dela vozila. Na našim drumovima to i nije tako cest slucaj, jer zahteva bar dve patrole saobracajne policije - jednu koja ce snimiti vozilo koje je prekoracilo dozvoljenu brzinu i drugu koja ce pocinioca zaustaviti i legitimisati.
gledao sam proshle dine chini mi se, testiranje ovih radara kod nas, tj kad su se kerovi josh dvoumili da li da pazare. elem, isti su postavili u bulevar koji ide od hajata do opshtine novi bgd(jbm li ga kako se zove) ukljuchili i seli sa strane(ceo sistem se inache sastoji iz radara+kamere+laptop). isti je radio cirka sat vremena i doshli su do zakljuchka da cenu njegovog koshtanje mogu da povrate za par sati posla. tj. za samo sat vremena uslikali su preko 100 autiomobila koji su prekorachili brzinu.chini mi se da je ceo sistem koshao oko 15k evrica. inacache, ne trebaju ti 2 patrole, nego ce kazne da shalju direktno na kucu.

No one can survive becoming a legend.

i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech.

Cak i na starijim radarima je bilo ispisivano vreme "ulova", tako da ne mogu

da te preje*u na taj fazon, jedino ako ti ga ne pokaze, a ti ne trazis da vidis vreme... radar, pa i sam sat u njemu su bazdareni i ne moze da ih menja sam policajac...

koji bukvalista. prolaze troja kola, on "opali" i zaustavi tebe. kako tje se znati da je uslikao tvoja kola ?

inacache, ne trebaju ti 2 patrole, nego ce kazne da shalju direktno na kucu.

trebaju dve patrole zbog slikanja od pozadi i zato shto ne postoji zakon da samo jedna osoba sme da vozi jedna kola.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

nisi u pravu za ovo drugo. mogu da ti pošalju na gajbu to za prekoračenje isto kao što šalju za crveno ili parking. ako si nekom dao svoja kola, odgovoran si da ga dovučeš kod sudije ili da sam snosiš posledice.

koji bukvalista. prolaze troja kola, on "opali" i zaustavi tebe. kako tje se znati da je uslikao tvoja kola ?

trebaju dve patrole zbog slikanja od pozadi i zato shto ne postoji zakon da samo jedna osoba sme da vozi jedna kola.

To je druga stvar, i tu samo snimanje kamerom pomaze, a ti si govorio o razlici o pola sata.