Jump to content

Umberto Boccioni

Recommended Posts

moja omiljena skupltura

nakon dugo vremena sto sam zaboravio tachno ime kako autora tako i dela nadjem italijansku kovanicu od 20 centi i tamo sretja rados' posle toga nije bilo tesko =o)

elem

» Click to show Spoiler - click again to hide... «

» Click to show Spoiler - click again to hide... «

za vishe o autoru

ovaj link

spenkju veri mach na pazhnji

i stanovite osobe sa wow subforuma su gej...

Moram da prvo kazem WOW (kao uzvik odusevljenja/iznenadjenja) koliko je bio mlad ovaj covek. Medjutim, nikako ne mogu da prihvatim ovakvu skulpturu, iako ne mogu da kazem da je losa, naravno.

@Mali off, ne bih da zagadjujem topik, vise neka moja razmisljanja o skulpturi

Roden koji je se rodio pre Umberta, nesto vise od 40 godina, i umro nekoliko godina posle ovog, je za mene pojam ove umetnosti i onoga kako ja vidim umetnost u celini. Dakle, covek koji je stvarao za vreme najvecih potresa u umetnosti uspeo je da zadrzi najbolje od svega do tada i da unese u svoje skulpture svezinu novih ideja koje su ovim pokretima nastale. Zapravo krajem 19. i pocetkom 20. veka pocelo je nesto sto je, po meni, razorilo umetnost u celini i dovelo je do sadasnjeg stanja. Naravno tada je to bilo tresko predvideti i svi ti umetnici (svih umetnosti) koji su obelezili neki pokret su zaista vrhunski stvaraoci, ali nazalost za sobom su povukli gomilu plagijatora. I tu vidim najveci problem.

Do tog trenutka sve je bila sinteza, a onda je odjednom pocetkom proslog veka pocela analiza, koja se i danas nastavlja (neki pomaci ka ponovnoj sintezi su poceli, ali sporo to ide). Kao posledica javili su se ljudi koji nisu mogli nista da pruze znacajno ako su se pojavili posle npr. Pikasa, a hteli bi da nastave njegovo delo.

Mali broj umetnika je uspeo da objedini novo i staro, a time da napravi sustinski pomak. Roden je jedan od takvih, takvi su Kafka, Dzojs, Man, takvi su, Sibelijus i Shostakovich, ima tu jos primera naravno.

Hvala Kole i izvini ako sam ubio topik.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.