phantomq Posted April 9, 2006 Report Share Posted April 9, 2006 nesto sam razmisljao zamislite da covek moze da prokopa tunel kroz zemlju od severa ka jugu i da kroz taj tunel baci kamen sta bi se desilo sa njim cinjenica da ne bi izasao na drugu stranu ali dal bi se zaustavio u sredistu zemlje i ako bi se zaustavio, kako? ja mislim da bi se ponasao kao jo-jo prolazeci stalno kroz srediste zemlje i gubeci sve vise i vise kineticke enegije dok se na kraju ne bi sam od sebe polako zaustavio Quote ((((Q)))) SRBI su najgluplji narod na svetu!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 9, 2006 Report Share Posted April 9, 2006 u idealnom slučaju bi na suprotnom kraju izašao tačno na visinu tvoje ruke u trenutku izbačaja, pa bi se vratio, i tako doveka ali pošto bi se ta rupa popunila vazduhom, ne bi mogao da ubrza preko krajnje brzine (brzina pri kojoj su gravitaciona sila i otpor sredine u ravnoteži, ne znam dal sam baš dobar termin upotrebio) pa ne bi na drugoj strani otišao daleko od centra.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stalja Posted April 9, 2006 Report Share Posted April 9, 2006 Da moze da prokopa put kroz sredishte zemlje, gravitacija ne bi postojala :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 9, 2006 Report Share Posted April 9, 2006 a??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
urgh Posted April 9, 2006 Report Share Posted April 9, 2006 bash tako, A?? i kakve veze ima rupa sa gravitacijom:) Quote No one can survive becoming a legend.i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Formica Posted April 9, 2006 Report Share Posted April 9, 2006 mozda misli na to da gravitacija vuce sve ka centru Zemlje. U slucaju da se prokopa tunel kroz centar Zemlje, centar ne bi postojao a time ni gravitacija :) Quote Does sponsors helping to you and your team or? -Yes he support us at all but it was really tough to for him and because there is no sponsors. kole ce prevesti.u redu je... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stalja Posted April 9, 2006 Report Share Posted April 9, 2006 ale :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 9, 2006 Report Share Posted April 9, 2006 mozda misli na to da gravitacija vuce sve ka centru Zemlje. U slucaju da se prokopa tunel kroz centar Zemlje, centar ne bi postojao a time ni gravitacija :) ← A??? sta bre vi pricate? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 9, 2006 Report Share Posted April 9, 2006 svaka čestica koja sačinjava zemlju privlači svaku česticu koja sačinjava kamen, i rezultanta svih tih sila privlači centar kamena centru zemlje. ako bi tunel bio prokopan precizno, rezultanta se ne bi promenila. ako ste shvatili, ale; ako niste, možda pokušam ponovo da vam objasnim :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iguana Posted April 9, 2006 Report Share Posted April 9, 2006 iz mog ubogog znanja fizike gravitacija zavisi od mase, tako da je tvrdnja potpuno netacna. mislim da bi se kamen brzo zaustavio u centru, jer bi gravitacija, sto kamen vise napreduje prema sredistu, usporavala brzinu kretanja... ← gravitacija bi samo ubrzavala na putu do centra, jer je u pitanju klasichni slobodni pad. sta bi se desilo nakon prolaska kroz centar ne znam. pretpostavljam da ne bi otishla skroz do drugog kraja tunela jer nakon prolaska centra, protiv kuglice rade i gravitacija i otpor sredine (vazduh npr) Quote It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad Link to comment Share on other sites More sharing options...
Junkie Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 stigao bi do 1 metra..... tamo zivi mali zeleni kamenojedac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spu [RuR] Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 zemlja ne mozhe da se prokopa jer je lava u sredini a i da nije chim bi prokopali sve bi se urushilo u tu rupu i onda mi morali opet da probamo da kopamo Quote Everytime I cross the line I push the boundaries out a little... Link to comment Share on other sites More sharing options...
phantomq Posted April 10, 2006 Author Report Share Posted April 10, 2006 jos jedno pitanje iz fizike dal se delovanje gravitacije smanjuje kako se ide dublje u zemlju? ne mislim na 1-2 km vec na 100-200? Quote ((((Q)))) SRBI su najgluplji narod na svetu!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
KalElen_ Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 (edited) naravno da se smanjuje. mi uzimamo da je je gravitaciono ubrzanje g=9.81 m/s^2 na povrshini i u njenoj blizini(tipa na visinama od par km, koje su zanemarljive u odnosu na poluprechnik zemlje) ali, to je samo aproksimacija. pun obrazac glasi g = GM/r^2, gde je M masa zemlje, G(obicno se oznacava kao gama) grvitaciona konstnta eksperimentalno utvrdjena, a r udaljenost od centra zemlje. zaboravih da dodam, M=ro*4*pi*r^3/3, pa je na kraju g=G*ro*4*pi*r/3, sho znachi da je g srazmerno r tj. sa smanjenjem r se smanjuje. ro je gustina zemlje Edited April 10, 2006 by KalElen_ Quote My koong-foo is the best Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 iliti, što dublje kamen dospeva, to je veća masa koja ga svojom gravitacijom vuče ka površini.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts