Jump to content

"Lord of the Silver Bow" by David A. Gemmell

Kole

Recommended Posts

Prochitao sam poslednju knjigu mog omiljenog britanskog pisca i da bachim malo utisaka "na papir".

Za one koji ne znaju, ovo je prva od 3 "Troy" knjige, aka. ovo je Gemmellovo prikazivanje dogadjaja oko Ilijade, slichno kao sto je Lion Of Macedon o alexandru makedonskom ili prve dve Sipistrassi knjige o kralju Arturu...no sam Gemmell je rekao kako su sve njegove knjige smestene u isti svet tako da mozete na ovo da gledate kao na paralell world historycal fantasy...zastoovo nisam rekao na srpskom ne znam ni ja ;o))

DakleM imam 2 glavna utiska nakon ove knjige, prvi je da je matori i dalje mnogo dobar, a drugi da sam verovatno preforsirao sa njegovim knjigama jer mu polako otkrivam patterne u pisanju odnosno pochinje da mi se chini da ima par desetina tipizovanih likova koje vrti...naravno to se mozhe retji za mnoge autore ali opet..malo mi smeta.

Mada, za dogadjaje i likove za koje se zna unapred moraju da se zavrshe ovo je prilichno uspeshna knjiga. Mozda je dobro sto sam davno chitao ilijadu i verovatno je vreme da se podsetim, ali to ce mi sigurno pokvariti sledece 2 knjige posto je trojanski rat josh jedno 10ak godina daleko od dogadjaja u ovoj knjizi. Mozda je to i moj osnovni gripe sa ovom knjigom...kao sto Rigante knjige mogu da se gledaju kao 2 knjige objavljene u 4 toma tako i ova knjiga predstavlja samo ogromnu (i ne zezam se kad kazhem ogromnu jer je 2x vetja od njegove prosechne Dreani knjige) ekspoziciju za sledeca dva romana tako da se bavim mishlju da kad se pojavi drugi deo za godinu dana da pricekam i na treci josh 14ak meseci pa ondak da ih zgutam zajedno =o)

Ipak, i ovakva kakva je, LotSB mi se prilichno svidzha, preporuka za chitanje.

k

• 2 weeks later...

Da ne bih otvarao novu temu jer se i onako radi o Gemelu.

Sad sam procitao njegovu knjigu Waylander. Pre toga sam procitao njegovu prvu knjigu The Legend, i drugu po redu, hronoloski o Waylanderu, jer mi je Kole rekao da je to prva.

Gemel je odlican pisac fantastike. Izuzetno dinamican, odlicnih dijaloga i savrsenog osecaja za akciju. Jedina mana je kada likovi pocnu da razmisljaju o zivotnim filozofijama, ali to uvek kratko traje, ili sto bi rekao Kole, to se obicno zavrsi tragicno po misleceg junaka. Radnja nije nesto bitna jer u sve tri knjige koje sam citao, postoji neka jurnjava i opsada nekog utvdjenja. Pitam se kada ce ovi okolni narodi shvatiti da ne treba da napdaju Drenai zamkove kada su oni neosvojivi. U svakom slucaju, Waylander je odlicno zamisljen lik, a meni se najvise dopao zbog jedne osobine koju retko ko ima - nacin na koji trosi svoj novac.

Sve u svemu, preporuka ne samo Waylander vec i druge knjige od ovog autora zbog cistog plezira i potencionalno boljeg poznavanja engleskog jezika posle iskustva.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Da ne bih otvarao novu temu jer se i onako radi o Gemelu.

Sad sam procitao njegovu knjigu Waylander. Pre toga sam procitao njegovu prvu knjigu The Legend, i drugu po redu, hronoloski o Waylanderu, jer mi je Kole rekao da je to prva.

Gemel je odlican pisac fantastike. Izuzetno dinamican, odlicnih dijaloga i savrsenog osecaja za akciju. Jedina mana je kada likovi pocnu da razmisljaju o zivotnim filozofijama, ali to uvek kratko traje, ili sto bi rekao Kole, to se obicno zavrsi tragicno po misleceg junaka. Radnja nije nesto bitna jer u sve tri knjige koje sam citao, postoji neka jurnjava i opsada nekog utvdjenja. Pitam se kada ce ovi okolni narodi shvatiti da ne treba da napdaju Drenai zamkove kada su oni neosvojivi. U svakom slucaju, Waylander je odlicno zamisljen lik, a meni se najvise dopao zbog jedne osobine koju retko ko ima - nacin na koji trosi svoj novac.

Sve u svemu, preporuka ne samo Waylander vec i druge knjige od ovog autora zbog cistog plezira i potencionalno boljeg poznavanja engleskog jezika posle iskustva.

Jbg ubo si knjige sa opsadom. :))))))

Prochitaj "Morningstar" ili "Knights of the Dark Renown". To su standalone knjige.

... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje...